Sport

Først når hendes autistiske søn sover, kan historisk spiller træne

Fuldtidsmor Fallon Sherrock har formået at skrive darthistorie, mens hun har passet på sin femårige søn, som lider af autisme.

Når den store viser rammer 12, og den lille viser rammer 7, begynder Fallon Sherrock at kaste pile mod dartskiven i sit toværelses hus.

Aftentimerne er det eneste tidspunkt i løbet af en dag, hun har mulighed for at træne.

I dagtimerne tager hun sig af sin søn, Rory, på fem år, der lider af autisme.

- At passe på Rory er et fuldtidsjob i sig selv. Jeg får min familie til at hjælpe, når jeg spiller dart, og når han er kommet i seng, er det udelukkende dér, jeg får trænet.

Ramt af nyresygdom og nådesløse kommentarer

Men 25-årige Fallon Sherrock har også kæmpet med sine egne problemer på vejen mod sine historiske bedrifter ved PDC World Darts Championship, der betragtes som VM i dart.

Det lyder ikke godt, men jeg ønskede egentlig aldrig at spille

Fallon Sherrock, dartspiller

Seks måneder efter Rorys fødsel i april 2014 blev hun ramt af en nyresygdom.

Sherrock beskriver det selv som en foruroligende tid. Hun begyndte at tage medicin for at svække sit immunsystem, da det var dét, der angreb hendes nyrer.

Den forskellige medicin havde dog bivirkninger. Hun fik måneansigt - hendes ansigt svulmede op.

I 2017 medførte det en lang række af nådesløse og sexistiske kommentarer på de sociale medier, da hun deltog i det britiske dartforbunds (BDO) verdensmesterskab.

- I bund og grund kaldte de mig 'en storhovedet person'. Jeg kan ikke rigtig bruge de ord, de brugte, siger hun i dag.

- Hvis jeg så negative kommentarer, forsøgte jeg at ignorere dem. Jeg dvæler ikke ved, hvad nogen har sagt, hvis det ikke påvirker mit liv.

Historieskrivning for øjnene af hele verden

Fallon Sherrock, der er totalt afholdende og hele tiden skal sørge for at drikke nok vand på grund af sine nyreproblemer, mener, at hendes tilgang til kommentarerne har gjort hende stærkere.

Hun brugte dem som brændstof i dartkarrieren. Hun ville vise kritikerne, at de tog fejl.

Jeg har slået to af de bedste spillere i verden, og hvis det ikke siger, at kvinder kan spille dart, så ved jeg ikke, hvad kan

Fallon Sherrock, dartspiller

I december i år er det foreløbig lykkedes to gange.

Først tirsdag aften da hun besejrede landsmanden Ted Evetts 3-2 i sæt og blev den første kvinde til at vinde en kamp ved PDC World Darts Championship.

Den 25-årige dartspiller vandt tirsdag aften 3-2 i sæt over Ted Evetts Video: Hans-Henrik Busk Stie

Lørdag aften stod hun igen på den største dartscene af dem alle, i Alexandra Palace i det nordlige London, og endnu en gang besejrede hun en mand i mændenes egen sport.

Den 11.-seedede østriger Mensur Suljović fik bare et enkelt sæt mod den useedede Sherrock, der igen blev hyldet af den 16-dobbelte verdensmester og nu dartpensionist Phil Taylor for sin bedrift.

- Fuldstændig fantastiske ting fra Fallon Sherrock. Videre til næste runde, godt gået. Jeg er henrykt på dine vegne, skrev han på Twitter.

Dartskive på auktion

De to sejre har overvældet Sherrock med sponsortilbud og sikret hende 25.000 britiske pund (218.000 kroner) i præmiepenge, som er næsten halvdelen af, hvad hun havde tjent i sin dartkarriere før VM.

Præmiepenge ved dart-VM 2020

Mellem 13. december og 1. januar kæmper 96 dartspillere om en præmiepulje på 2,5 millioner britiske pund (22 millioner kroner) og Sid Waddell-trofæet.

  • Vinder: £500,000
  • 2.-plads: £200,000
  • Semifinale: £100,000
  • Kvartfinale: £50,000
  • Fjerde runde: £35,000
  • Tredje runde: £25,000
  • Anden runde: £15,000
  • Første runde: £7,500

Men det er ikke pengene, der driver hende.

- Jeg er bare glad for, at jeg har skrevet historie og gjort kvinders dart aktuelt, sagde hun efter sejren over Ted Evetts, som sikrede hende 130.000 kroner.

- Jeg håber, at jeg lige har inspireret flere kvinder til at begynde at spille dart.

- Jeg er så glad for, at min søn kan vokse op og se på avisudklip og tænke 'wow, min mor gjorde dette'. Det vil jeg stille mig tilfreds med.

Dagen efter, onsdag, valgte hun at bortauktionere den historiske dartskive for at rejse penge til den nationale forening for autisme, der hjælper med støtte til sønnen.

Ønskede aldrig at spille dart

At den 25-årige beskedne Fallon Sherrock ud af det blå er blevet englændernes dart-darling og i skrivende stund har fået knap 50.000 flere følgere på Twitter siden tirsdag, lå ikke ligefrem i kortene.

Den tidligere frisør fra Milton Keynes nord for London kom ind i sporten takket være sin tvillingesøster, Felicia, som også er dartspiller.

- Det lyder ikke godt, men jeg ønskede egentlig aldrig at spille.

- Da jeg var 15, plejede jeg at være med min søster til hendes ungdomskampe, fordi hun var rigtig god.

Men som 16-årig tog Fallon selv pilene i hånden, og allerede året efter var hun på det engelske ungdomslandshold. Derfra tog karrieren fart.

Fallon Sherrock har skrevet historie ved det igangværende PDC World Darts Championship i Alexandra Palace, London.

Samme år, i 2011, blev hun verdensmester for piger under World Darts Federation (WDF), det internationale dartforbund, og i de efterfølgende år, mens hun stadig klippede hår, vandt hun flere turneringer.

Som bare 20-årige nåede hun finalen ved det britiske dartforbunds verdensmesterskab.

"Kan slå alle"

Derefter blev frisørsaksen pakket væk, og dartsporten har siden bragt hende rundt til turneringer i hele verden, heriblandt Danmark.

I 2015 vandt hun kvindernes Denmark Masters, og i år vandt hun både Denmark Open og Denmark Masters for kvinder.

Fredag 27. december kan verdens aktuelle fjerdebedste kvindelige dartspiller skrive endnu et historisk kapitel, når hun møder sin 29-årige landsmand Chris Dobey i tredje runde.

Dobey er seedet som nummer 22, men det skræmmer ikke Fallon Sherrock.

- Jeg har lige bevist, at vi (kvinder, red.) kan slå alle. Jeg har slået to af de bedste spillere i verden, og hvis det ikke siger, at kvinder kan spille dart, så ved jeg ikke, hvad kan.

- Jeg glæder mig til at møde Chris. Jeg kender ham, og han er en flink fyr.

Odds på Sherrock styrtdykket

PDC World Darts Championship har deltagelse af 96 spillere. 94 af dem er mænd, og Fallon Sherrock er den bare femte kvinde nogensinde, der deltager i turneringen.

Stik imod alle odds er hun stadig med i kampen om det eftertragtede Sid Waddell-trofæ.

Før sin kamp i første runde gav hun hos flere spiludbydere 2000 gange pengene igen, såfremt hun bliver verdensmester. Nu er oddset enkelte steder faldet til 125 gange pengene igen.

Om det har fået flere til at spille på hende, får vi nok aldrig svar på, men det er sikkert, at tilskuerne i Alexandra Palace håber på endnu flere eftermiddage og aftener, hvor de kan synge:

- We love you Sherrock - we do!

Kilder: The Sun, The Irish Sun, The Guardian, Daily Mail og Darts Database.