Sport

Her er spørgsmålene, eksperterne glæder sig til at få besvaret i 2020

Mikkel Hansen, Mads Pedersen og Holger Rune går alle ind til et spændende 2020 Jonathan Nackstrand, Tim Kildeborg Jensen, Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix

TV 2 SPORTs eksperter ser frem mod det nye år og forsøger at spå om de spørgsmål, de selv glæder sig mest til at få besvaret i 2020.

Et nyt sportsår står for døren.

Til sådan et hører en masse spørgsmål - også for de, der ellers er ansat til at svare på spørgsmålene: Eksperterne.

En række af TV 2 SPORTs eksperter stiller her de spørgsmål, som de glæder sig mest til at få svar på i det kommende år. Og så forsøger de selv at spå om de store spørgsmål, som kun tiden vil give de endelige svar på.

Håndbold

Senest søndag den 26. januar får håndboldekspert Bent Nyegaard svaret på sit store spørgsmål forud for 2020.

Her spilles finalen til EM. Og er Danmark med i den, kan Mikkel Hansen, Niklas Landin og resten af flokken gøre sig selv historiske med en sejr. I så fald vil der stå 'Danmark' ud for alle tre store mesterskaber inden for håndboldsporten: EM, VM og OL.

Allerede fra 11. januar bliver Bent Nyegaard og de danske håndboldfans klogere, når EM-missionen starter mod Island.

Mikkel Hansen løfter VM-pokalen. Kan han og Danmark også få fingrene i EM-trofæet?

Ekspert: Bent Nyegaard

Spørgsmål: Kan Danmark vinde EM og skrive historie?

Begrundelse:

- Hvis det måtte ske, så er Danmark jo indehaver af OL-, VM- og EM-titlen. Det vil være helt unikt. Frankrig har også gjort det, men det er historisk. Det er en målsætning, der vil noget. Og så er jeg vildt spændt på, om det danske herrelandshold kan gentage, hvad der var historisk i 2019. Aldrig har et verdensmesterskab været vundet med den grad af suverænitet og eksklusivitet. Jeg har en forventning om, at det måske ikke bliver med den samme suverænitet, men jeg har også forventningen og håbet om, at Danmark rammer en finale igen.

Svar: Ja.

Begrundelse:

- Der er flere grunde til, at jeg tror det. Jeg tror, både ledere og trænerstab er opmærksomme på, at det er noget helt specielt, de går ind til. Det er ikke bare et EM. Jeg ved også godt, at det ligger før OL, som selvfølgelig har meget, meget stor opmærksomhed, men jeg tror, at alle er meget opmærksomme på, at når man får muligheden for at skrive historie, så skal man selvfølgelig gå 450 procent efter det. Og så har Danmark det perfekt landshold på det perfekt tidspunkt ud fra aldersgennemsnit, erfaring, og hvor spillerne er lige nu.

Danmark har det perfekt landshold på det perfekt tidspunkt

Bent Nyegaard

- Hvis du bare tager de tre store lige nu: Mikkel Hansen er lige blevet kåret til verdens bedste. Han blev månedens spiller i sidste måned. Niklas Landin har heller aldrig været bedre. Rasmus Lauge kommer mere udhvilet end nogensinde, fordi han nu spiller i Veszprem, hvor programmet ikke er så presset. Jeg kunne blive ved med at remse grunde op til, at Danmark om muligt er endnu stærkere nu. Så er der selvfølgelig spekulationen om stregspillet, men det overordnede billede ser positivt ud.

- Og så har Danmark i Nikolaj Jacobsen en ekstraordinær kapacitet på bænken, som har vist evnen til at trække promiller og procenter over på sin side.

Cykling

Som dansk cykelfan må det krible i det meste af kroppen ved tanken om at se Mads Pedersen bære og ære sin VM-trikot i det nye år.

Det samme gælder selvfølgelig for ekspert i cykelsport Rolf Sørensen. Han vil dog ikke opstille for store forventninger til den 24-årige verdensmester fra Trek-Segafredo og Tølløse, som ifølge Sørensen kan få et svært år med alle øjne rettet mod sig. "Men ham er jeg ikke bekymret for", som eksperten formulerer det.

Mads Pedersen er bare én af de danske ryttere, som Rolf Sørensen glæder sig til at følge i forårets klassikere.

Til gengæld er Rolf Sørensen spændt på at se, om den brede stribe af danske ryttere kan gøre sig gældende i forårsklassikerne, der som bekendt ligger den tidligere Flandern Rundt-vinders hjerte nær.

Ekspert: Rolf Sørensen

Spørgsmål: Kan danskerne køre med om sejren i forårsklassikerne?

Begrundelse:

- Der er ikke råd til, at danskerne flakker for meget op og ned mere. Nu skal de finde en fast rytme. Og det gælder også Søren Kragh Andersen og Michael Valgren, der viser, at de hører til den absolutte verdensklasse, når de er på deres topniveau. Men der er ikke plads til for mange udsving på de store dage, for der er maksimalt ti gode Flandern Rundt til hver. Så de skal bare være der, når det gælder.

Svar: Ja.

Begrundelse:

- I de helt store løb er det altid svært at vinde, men jeg mener, at Danmark har kapaciteten af ryttere til, at de i realiteten kan blive et, to og tre i Flandern Rundt. Og så ryster folk på hovedet af mig og siger, at jeg er tosset. Men de blev nummer to og fire sidste år. Det er dér, de er, når det flasker sig. Jeg tror for eksempel meget på Søren Kragh Andersen, selvom han har haft et halvskidt år. Han er sulten og en fantastisk cykelrytter. Det er i virkeligheden ham, der kan vinde flest cykelløb, for han er også hurtig på stregen.

Jeg er sikker på, at når 2020 er omme, har de lavet store resultater

Rolf Sørensen om danskerne

- Men bare det at vi kan bruge tid på at definere, hvad det er, vi skal holde ekstra øje med, er fantastisk i sig selv. Der er virkelig noget at byde på, og jeg er sikker på, at når 2020 er omme, har de lavet store resultater på den ene eller anden bane. Jeg glæder mig for eksempel også til at se Jakob Fuglsangs måske sidste store chance til VM og OL. Det er hans chance for at vinde et af de to løb. Vi skal ikke glemme, at det stadig er Jakob Fuglsang, der bærer den danske fane allerhøjest.

Fodbold

Fodboldfans spørger selvfølgelig sig selv, om det bliver lige præcis deres hold, som ender med at løfte trofæet. Hvem trækker sig sejrrigt ud af det spændende parløb i den spanske række? Lykkes det endelig Liverpool at vinde Premier League? Og hvem tager Champions League-trofæet?

De spørgsmål bliver først besvaret, når vi er nærmere sommeren. Så længe skal Kasper Lorentzen sandsynligvis ikke vente med at få svar på det spørgsmål, han spekulerer mest over i øjeblikket. Det omhandler Christian Eriksen, hvis kontraktudløb i Tottenham denne sommer kan resultere i et klubskifte allerede i januar.

Han skal have besluttet sig i januar

Kasper Lorentzen om Christian Eriksen

Ekspert: Kasper Lorentzen

Spørgsmål: Hvor skal Christian Eriksen spille?

Begrundelse:

- Han er den bedste spiller i Danmark, og der er brug for ham til EM på dansk jord, hvor han igen bliver nøglen. Han skal have besluttet sig i januar, for han kan ikke blive ved med at sidde på bænken. Der har været alt for meget snak om andet end hans spil på banen.

Svar: Spanien (Atletico Madrid)

Begrundelse:

- Jeg tror, at han er på vej et nyt sted hen, for det er gået nedad i Tottenham, og der er mange negative ting lige nu. Og selvom det også er et sats at skifte, synes jeg, at det er hans bedste mulighed. Jeg kunne godt se ham i Juventus eller Bayern München, der skal bruge større trupper for at kunne klare sig i mange turneringer.

- Men jeg håber og tror, at han ender i Spanien. Og jeg kunne godt se ham i Atletico Madrid, som han tidligere har været rygtet til. Han vil passe fint ind, for han er ikke bleg for at tage arbejdshandskerne på - og så kommer han jo fra Tottenham, der også har haft et defensivt udgangspunkt.

Basketball

For TV 2 SPORTs ekspert i basketball er det mest simple spørgsmål også det bedste. Hvem vinder ligaen? Selv mener han, at det aldrig har været sværere at svare på end i denne sæson.

Ekspert: Peter Wang

Spørgsmål: Hvem vinder NBA?

Begrundelse:

- Historisk set tror jeg aldrig, at vi har haft en mere lige fordeling i favoritværdighed. Jeg kan i hvert fald ikke huske det, og jeg har læst det meste. Der er ingen, der klart kan kalde sig favoritter i hverken den østlige eller vestlige konference.

Jeg går ikke imod kongen

Peter Wang om Lebron James

- Der er ved at tegne sig et billede af, at Milwaukee Bucks er rigtig gode, men man går ikke og siger: ”Det bliver helt sikkert dem her – de skal vippes af pinden”. Der er ingen sæsoner, hvor der har været så meget tvivl om, hvem der løber med mesterskabet, så det er det, jeg er mest interesseret i.

Svar: Los Angeles Lakers

Begrundelse:

- Jeg er jo gået med Lakers, og det vil være cop-out at hoppe fra den. Bucks og Clippers ser meget, meget stærke ud, men jeg går ikke imod kongen (Lebron James, red.), før han er af tronen. Og han har fået noget hjælp denne gang, så giv ham en chance for at vise, at han er den bedste.

Må Lebron James forlade NBA-tronen?

Badminton

I singlerækkerne findes en masse spændende spørgsmål, som kan stilles om de danske spillere? Er det i 2020, Viktor Axelsen for alvor finder tilbage til verdenstoppen? Kan Anders Antonsen tage det sidste skridt op ad rangstigen og sikre sig en af de allerstørste titler? Og hvad med Mia Blichfeldt på kvindesiden?

I øjeblikket er Danmark virkelig ramt i doublerækkerne

Jim Laugesen

Men for badmintonekspert Jim Laugesen findes det spørgsmål, som han ser mest frem til at få besvaret, i doublerækkerne. På herresiden bliver det ifølge ham afgørende for de danske chancer ved Thomas Cup på hjemlig grund. Og i mixed double findes en af de mest spændende konstellationer, som danner grundlag for ekspertens spørgsmål.

Ekspert: Jim Laugesen

Spørgsmål: Får vi en dansk mixed double tilbage i verdenseliten?

Begrundelse:

- I øjeblikket er Danmark virkelig ramt i doublerækkerne - og særligt inden for mixed, hvilket jo ellers er en paradedisciplin for os. I herresingle er vi godt kørende og hos damerne har vi Mia Blichfeldt, men vi mangler doubler i verdenstoppen.

Svar: Ja (Mathias Christiansen og Alexandra Bøje)

Begrundelse:

- Hvis de får hele næste år, tror jeg godt, at Mathias Christiansen og Alexandra Bøje kan spille sig op i toppen. Mathias Christiansen har vist niveauet før, da han spillede sammen med Christinna Pedersen, hvor de spillede lige op med de kinesiske par og havde et fantastisk All England. Han var også på vej til OL, da Christinna Pedersen valgte at stoppe. Det store spørgsmål er, om han kan få løftet Alexandra Bøje op på det niveau. Hun er et talent, der i ungdomsrækkerne har vist, at hun kan vinde badmintonkampe.

Hvor langt kan Alexandra Bøje og Mathias Christiansen nå i 2020? Til OL?

- Men hun skal have plads og tid. De har været den svære tur igennem med mindre turneringer for at spille sig ind i det større. Nu skal de kæmpe sig op i top 12 og spille med i nogle semifinaler. Men de skal sætte overliggeren højt - sådan er det i dansk badminton.

Tennis

Tennisekspert Kenneth Carlsen glæder sig mest til at se, hvordan Danmarks helt store tennisstjerne slutter sin karriere. Og hvordan de to mest lovende danske tennisstjerner starter deres.

Caroline Wozniacki afslutter karrieren i Australian Open, hvor hun tog karrierens største sejr.

Caroline Wozniacki har spillet sin sidste professionelle tenniskamp, når hun forlader Australian Open i januar. Imens tager de unge talenter Clara Tauson og Holger Rune for alvor hul på tilværelsen seniorspillere. Det glæder den tidligere danske landstræner sig selvfølgelig til at følge.

På herresiden er det spørgsmål - som han selv har svært ved at svare på - om nogen kan snyde de tre helt store stjerner i kampen om en Grand Slam-titel.

Ekspert: Kenneth Carlsen

Spørgsmål: Vinder andre end Djokovic, Federer og Nadal en Grand Slam?

Begrundelse:

- The Big Three - og tidligere The Big Four, da Murray var med - har siddet på de fleste Grand Slam-turneringer, og det bliver spændende at se, hvem der kommer til at sidde på titlerne næste år. Er der nogen fra den nye generation, der faktisk gjorde det rigtig godt i 2019, som kan komme tættere på en Grand Slam-sejr?

Svar: Nej.

Begrundelse:

- Jeg tror, at en af de tre ender som vinder i alle Grand Slams i år. Og hvorfor det? Mavefornemmelse. Haha. For det er svært at svare på. Rigtig svært. Men jeg tør ikke at afskrive Federer - det kan man ikke - og Djokovic og Nadal har stadig nogle stykker i sig hver især.

Jeg vil på ingen måde blive overrasket, hvis en anden tager en af de store titler

Kenneth Carlsen

- Men jeg vil på ingen måde blive overrasket, hvis en anden tager en af de store titler, for de unge var rigtig stærke i slutningen af dette år. Men man bliver bare overrasket hvert år over, hvor stærke de tre store er i starten af året, og hvor gode de er til at bygge op til Grand Slam-turneringerne. Og forskellen på Grand Slams og de andre turneringer er, at der spilles bedst af fem sæt. Der er de bare rigtig svære at slå.

CS:GO

Danske esports-fans kan ikke klage over mængden af Counter-Strike serveret på hjemlig grund i 2020.

Om de får en af de helt store begivenheder, en major-turnering, til landet i det nye år, tør ekspert Niels "rizc" Topp ikke at love. Men han er spændt på, om det sker.

Det store spørgsmål for ham er dog, om danske Astralis kan holde sig på toppen i 2020.

Ekspert: Niels "rizc" Topp

Spørgsmål: Kan Astralis' status som verdens bedste blive truet?

Begrundelse:

- Det er ubestridt verdens bedste hold inden for Counter-Strike. Spørgsmålet er, hvor længe de kan forblive det? Og hvem der vil udfordre deres bælte, når tid er. Det er det sportslige spørgsmål, jeg er mest spændt på at få besvaret.

Svar: Ja.

Begrundelse:

- Det tror jeg hundrede procent. Men spørgsmålet er, om det er fordi Astralis selv vælger at hoppe af og forlade kapløbet. Da Caroline Wozniacki blev nummer et på verdensranglisten, var det ikke fordi hun slog Venus og Serena Williams i alle finalerne, men fordi hun spillede mere og samlede flere point. Jeg kunne godt forestille mig, at der ville ske noget lignende her næste år; at nogen simpelthen spiller mere end Astralis og vinder turneringer, danskerne ikke er med til. Det tror jeg helt sikker kommer til at ske. Men hvem bliver det så?

Kan Astralis blive på verdenstoppen?

- Jeg vil skyde på, at det enten bliver et amerikansk hold - om det så bliver Team Liquid, et andet eller et tredje - eller Vitality fra Frankrig. Det er nok det bedste bud, vil jeg sige.

Skiskydning

For TV 2 SPORTs ekspert i skiskydning er det svært at holde sig til et spørgsmål.

Kristian Wulff er både spændt på, om franske Martin Fourcade kan finde sin vej tilbage til verdenstoppen (han tror det ikke og hælder mere til et karrierestop), og om Johannes Thingnes Bø kan vinde den samlede World Cup, selvom han misser tre World Cups i januar for at følge sit barns fødsel (her er eksperten mere i tvivl).

Johannes Bø er bare en af dem, som TV 2 SPORTs ekspert i skiskydning glæder sig til at få svar på spørgsmål om.

Men det er værternes præstation til VM, som han ser mest frem til at følge.

Ekspert: Kristian Wulff

Spørgsmål: Kan Italien vinde en VM-guldmedalje på hjemmebane?

Begrundelse:

- Skiskydning har et særligt forhold til lige præcis Antholz-Anterselva, hvor der er VM til februar, for det er her, at World Cuppen og VM er født. Det vil være noget særligt, hvis italienerne kan vinde på hjemmebane.

- Der er noget smukt ved hjemmebanesejre til VM, og allerede nu er der stort set udsolgt til alle konkurrencer. Det er næsten uhørt, at der er udsolgt så tidligt. Så jeg glæder mig til at få et svar på, om italienerne kan stå for presset.

Svar: Ja.

Begrundelse:

- Jeg tror på italiensk guld i mixed stafet, fordi de igennem de sidste mange år har oparbejdet et perfekt sammensat hold af to kvinder - de to førende fra sidste sæsons World Cup - og to mænd, som er blandt de hurtigste på ski i feltet. De bor og træner sammen det meste af året i netop VM-byen Antholz-Anterselva, så de er vitterligt på hjemmebane. Desuden er det åbningsløbet til mesterskabet - og prøv bare at forestille jer, at VM kunne starte med hjemmebaneguld.

Prøv bare at forestille jer, at VM kunne starte med hjemmebaneguld

Kristian Wulff

- Ellers kan Dorothea Wierer selv vinde VM i alle disciplinerne, så vild er hun i denne sæson. Hun har fart i sporet, hun har træfsikkerheden på standpladsen, og hun har erfaringen og køligheden til ikke at lade sig distrahere af presset fra folket.