Sport

Fem sportsfilm du skal se, mens al sport er på pause

TV 2 SPORT kommer her med fem anbefalinger til sportsfilm, du kan se, mens sportsverdenen i øjeblikket er lammet af coronapandemien.

Der er lange udsigter til direkte sport for tiden.

Alt er udsat eller aflyst, og mens vi tålmodigt må vente på, at coronapandemien driver over, giver vi dig her fem anbefalinger til sportsfilm fra fem forskellige sportsgrene, som du kan nyde i sofaen.

Vi har bedt vores forskellige kommentatorer komme med deres bedste anbefaling.

Fem gode sportsfilm

 1. Fodbold

  Diego Maradona (2019)
  Instruktør: Asif Kapadia

  Sidste år udkom den længe ventede dokumentarfilm om den argentinske fodboldlegende Diego Maradona. Ved hjælp af over 500 timers hidtil usete filmoptagelser fortælles historien om Maradonas turbulente år i Napoli og tiden efter, hvor derouten blev total.

  Filmen er instrueret af Asif Kapadia, der også har stået bag den prisvindende dokumentarfilm om den tidligere Formel 1-kører Ayton Senna fra 2010.

  Anbefalet af fodboldkommenator Flemming Toft.

  Filmen Diego Maradona har så mange facetter, fordi Maradona selv havde så mange facetter. Man mærker hele gudedyrkelsen af ham og hans stjernestatus i Napoli, hvor de stadig skriver hans navn på husmurene og døber deres børn efter ham.

  Men man får også hele hans nedtur, da han bliver involveret i forbrydelser og seksuelle udskejelser, og da han ender som et kokainvrag efter sin karriere

  Det er en fantastisk fortælling om et menneske. Og en menneskelig nedtur.

 2. Cykling

  Overcoming (2005)
  Instruktør: Tomas Gislason

  I 2004-sæsonen følger et tv-hold det danske cykelmandskab Team CSC med Bjarne Riis i spidsen og deres kamp for at blive verdens største og bedste cykelhold. I filmen får man et unikt indblik i cykelverdenen, og man kommer tæt på både Bjarne Riis og holdets store stjerne Ivan Basso. Og i deres indbyrdes forhold ikke mindst.

  Anbefalet af cykelsportskommentator Chris Anker Sørensen.

  Det er virkelig skøn film, hvor man følger med i både op- og nedture, og om de projekter, som Bjarne Riis altid har haft, hvor han laver et helstøbt hold.

  Man følger dem i en hel sæson med alt fra overlevelsesturen i starten af sæsonen til årets højdepunkt, Tour de France. Jeg har selv været på hans hold, så jeg kan sige, at den er sindssygt realistisk lavet.

  Den facsinerede mig rigtigt meget i den periode, hvor jeg selv var på vej frem som cykelrytter. Man ser meget inde fra bilerne, og det er super spændende at se, og så kunne man drømme om selv at blive rytter på holdet dengang.

  Det er faktisk et stykke tid siden, jeg sidst har set den, så det kunne da godt være, jeg skulle gøre det igen.

 3. Tennis

  Borg (2017)
  Instruktør: Janus Metz

  En af tennishistoriens største rivaliseringer bliver udfoldet i filmen Borg, der er instrueret af danskeren Janus Metz. Spillefilmen fokuserer på duellen og forholdet mellem to legender: Den kølige svensker Björn Borg og den excentriske amerikaner John McEnroe.

  De to dominerede tennissporten i slutningen af 1970'erne og starten af 1980'erne, og filmen tager udgangspunkt i deres episke Wimbledon-finale i 1980, hvor Björn Borg jagtede sin femte Wimbledon-sejr i træk.

  Anbefalet af tenniskommentator Henrik Jensen

  Det er en rigtig god og vellykket tennisfilm, som fortæller godt om rivaliseringen mellem Björn Borg og John McEnroe. Den en bygget op omkring Wimbledon-finalen i 1980, og den rammer perioden perfekt. Der er i øvrigt også fantastisk skuespil, som er outstanding.

  Og så spiller Björn Borgs søn Leo i øvrigt en fantastisk udgave af sin far som ung. Det er klart det bedste tennisfilm i nyere tid. Den slap godt af sted - også med selve tennisscenerne.

 4. Basketball

  He Got Game (1998)
  Instruktør: Spike Lee

  I basketballfilmen He Got Game følger man den talentfulde basketballspiller Jesus Shuttleworth, der bliver spillet af den daværende NBA-stjerne Ray Allen, og det store pres han oplever som ung superstjerne i USA, hvor han pludselig får tilbudt alt fra biler til dyre ure, penge og kvinder for at spille for et bestemt.

  Samtidig kæmper han med en kriminel far spillet af Denzel Washington, og filmen skildrer på glimrende vis den rådne side af det amerikanske sportssystem, hvor unge fattige talenter bliver udnyttet af udspekulerede forretningsfolk.

  Anbefalet af basketballkommentator Thomas Bilde.

  Det er en fed fortælling om en karakter, som bliver af en rigtig NBA-spiller. Det vil sige, at der bliver spillet rigtig basketball i filmen, og det elsker jeg, når det ikke er skuespillere.

  Ray Allen viser sig faktisk som en habil skuespiller. Den har også et godt plot og en realistisk fortælling om, hvordan den amerikanske college- og sportsverden nogen gange hænger sammen, og hvor man møder alt fra korrupte til politibetjente til specielle basketballtrænere.

 5. Motorsport

  Kongernes Fald (2019)
  Instruktør: Mads Kamp Thulstrup

  I 1970'erne og 1980'erne var Danmark kongerne af international speedway. I begyndelsen var det Ole Olsen, men så kom Erik Gundersen og Hans Nielsen frem på scenen, og filmen Kongernes Fald handler netop om de tre danske verdensstjerner og deres indbyrdes trekantsdrama på og uden for speedwaybanerne.

  Dokumentatarfilmen om dansk speedways storhedstid er fyldt med gamle klip fra arkiverne og tager os tilbage til en tid, hvor Danmark var kongerne af speedway.

  Anbefalet af motorsportskommentator Ulrik Jönsson.

  For det første er den fantastisk historie om en tid, hvor Danmark var altdominerende på verdensplan. Filmen fortæller åbent og ærligt om stridighederne, og alle tre køreres plusser og minusser kommer frem. 

  En af de store kvaliteter er at gense de gamle klip. Det er rigtige løb, der er med i filmen, og det er charmerende at se løbene fra 80'erne, hvor jeg selv sad med min far og så speedway, fordi det var det eneste, der var i fjernsynet.

  Alle tre kørere har Hall of Fame-potentiale i dansk sport, og at de dengang så havde en indbyrdes kamp - nærmest krig - er meget fascinerede at følge med i.