Coronavirus

Lande vil ikke sende atleter til OL på grund af coronavirus

Canada vil ikke deltage, hvis OL bliver holdt til sommer, mens Australien forbereder sig på et års udsættelse. Japan åbner nu for en udsættelse.

Verden over bliver store, imødesete begivenheder udskudt eller aflyst på grund af coronavirus. Det er allerede gået ud over blandt andet EM i fodbold, den engelske musikfestival Glastonbury og stort set alle verdens sportsligaer.

Indtil videre har de japanske arrangører og Den Internationale Olympiske Komité (IOC) dog nægtet at udsætte OL i Tokyo, der efter planen skal begynde 24. juli.

Men på ganske kort tid er der sket en række udviklinger, der lægger pres på IOC.

Natten til mandag dansk tid meldte det canadiske forbund ud, at landet ikke vil deltage, hvis legene afvikles som planlagt. Faktisk insisterer canadierne på, at OL må udsættes et helt år. Det skyldes både atleternes og offentlighedens sikkerhed, lyder det fra den canadiske komité.

Åbent brev fra magtfuld stemme

Dermed blev Canada det første land til at fastslå, at det vil boykotte legene, hvis de ikke bliver udsat. Meget hurtigt sluttede Australien sig dog til med en melding om, at landet umuligt kan samle en delegation under de nuværende omstændigheder.

Den australske olympiske komité holdt et møde mandag morgen lokal tid, hvor det enstemmigt blev vedtaget, at en start på legene om bare fire måneder ikke er realistisk, og komiteen har nu varslet sine atleter om, at de godt kan forberede sig på, at OL først bliver afholdt i sommeren 2021.

Tidligere har Norge sagt, at man ikke vil sende atleter afsted, hvis coronapandemien stadig hærger, men nordmændene har ikke decideret sagt, at de ikke vil deltage i år.

Udmeldingerne fra Canada og Australien kommer i kølvandet på, at en række IOC-medlemmer, blandt andet fra Danmark, har sagt, at legene burde udskydes. Også Danmarks Idrætsforbund opfordrede søndag officielt til en udsættelse.

Og endnu en magtfuld stemme har nu sluttet sig til koret. Seb Coe, der er formand for Det Internationale Atletikforbund, har skrevet et åbent brev til IOC-præsident Thomas Bach, hvor han skriver, at det ikke er holdbart at holde OL til sommer.

- Ingen ønsker at se OL udsat, men vi kan heller ikke afvikle det for enhver pris. Og slet ikke på bekostning af atleternes sikkerhed, skriver han.

Matt Carroll (tv.) og Ian Chesterman (th.) fra den australske olympiske komité gør det klart, at OL til sommer ikke er realistisk.

Japan åbner for udsættelse

Hidtil har japanerne været meget afvisende over for at udsætte legene.

Så sent som 13. marts, samme dag som Danmark annoncerede indrejseforbud, sagde den japanske OL-minister, at man "slet ikke overvejer at udskyde legene".

Men den japanske premierminister, Shinzo Abe, havde et noget anderledes budskab, da han holdt tale for parlamentet natten til mandag. Her anerkendte han, at en udskydelse bestemt er en mulighed, og at det måske endda er "uundgåeligt", vis pandemien fortsætter.

- Hvis det bliver svært - set i lyset af at atleterne er førsteprioritet - kan det blive uundgåeligt, at vi må udskyde legene, siger Abe.

Han understregede dog i samme tale, at en aflysning ikke er en mulighed.

Alt byggeri i Tokyo er allerede færdigt frem mod legene.

IOC vil vurdere i en måned

I sidste ende er det dog ikke japanernes beslutning, men IOC's, og herfra lyder det, at forbundet skal bruge hele fire uger på at træffe en beslutning. Det skrev Thomas Bach søndag ud til atleterne.

- Jeg ved godt, at denne situation efterlader jer med mange spørgsmål, og jeg ved også godt, at vores rationelle tilgang måske ikke passer med de følelser, I har lige nu, skriver han.

Bach forklarer, at IOC skal bruge så lang tid på at vurdere, om en ny dato er mulig, da det kræver, at stadions og andre faciliteter er tilgængelige.

Søndag blandede også en af de bedst kendte olympiske stemmer sig i debatten.

Den amerikanske sprinter og længdespringer Carl Lewis, der vandt ni gange OL-guld fra 1984 til 1996, mener nemlig, at legene bør udsættes hele to år, så atleterne kan få tilpas lang tid til at blive klar. Og han er meget utilfreds med, at IOC er så længe om at komme med en udmelding.

- Alle er ligesom fanget, når de ikke træffer en beslutning. Vi kan ikke komme videre med vores liv, når vi ikke ved, hvad der sker, siger Lewis, der arbejder som træner for en række af de amerikanske atleter.

- Det vil gøre ondt, men lad os nu viske tavlen ren og se fremad. I 2022 kunne vi have sommer- og vinter-OL samme år, som det plejede at være, siger han i et interview med Reuters.

Carl Lewis er i dag 58 år og arbejder som træner for professionelle atleter på University of Houston.