Coronavirus

OL bliver udskudt, siger fremtrædende IOC-medlem

Beslutningen om at udskyde OL i Tokyo er truffet, lyder det fra IOC-medlem Dick Pound. OL bliver sandsynligt flyttet til 2021.

OL i Tokyo i år bliver - som så mange andre sportsbegivenheder på grund af udbruddet af coronavirus - udskudt.

Det siger det fremtrædende medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC) Dick Pound til USA Today mandag.

- På grundlag af den information, IOC har, er en udskydelse besluttet.

- Det er ikke besluttet, hvad der skal ske fremadrettet, men legene vil ikke begynde 24. juli, så meget ved jeg, siger han i telefoninterviewet.

IOC-talsmand nedtoner ord fra Pound

Udmeldingen fra Dick Pound bliver dog nedtonet af IOC-talsmand Mark Adams, der til samme medie siger, at det er ethvert IOC-medlems ret at fortolke den beslutning fra IOC-bestyrelsen, der blev annonceret søndag.

Men Dick Pound er ikke hvem som helst.

Canadieren, der er tidligere præsident for det internationale antidopingagentur (WADA), har været et af de mest indflydelsesrige medlemmer af IOC i årtier.

- Min fortolkning af IOC's kommunikation er, at IOC ikke ønsker at aflyse, og at IOC ikke tror på, at man kan fortætte med startdatoen 24. juli, siger Pound til det franske nyhedsbureau AFP mandag.

- Så du kigger på ét ord - udskydelse, siger han.

Pound forventer snarlig udmelding fra IOC

Dick Pound forventer, at IOC snart annoncerer sine næste skridt.

- Det kommer i etaper. Vi vil udsætte det her og begynde at tage os af følgerne, hvilke er enorme, siger den 78-årige tidligere svømmer til USA Today.

Det lyder også fra ham, at OL sandsynligt bliver flyttet til 2021. Det bliver afgjort i løbet af de næste fire uger.

Søndag lød det fra IOC-præsident Thomas Bach, at man vil træffe en beslutning om afviklingen af OL i den japanske hovedstad inden for fire uger, og at en udsættelse er en mulighed.

En aflysning er til gengæld helt udelukket.

Lande vil ikke sende atleter til OL

Siden den udmelding har flere nationale olympiske komitéer givet deres meninger til kende. Og de bliver højst sandsynligt glade for Dick Pounds ord.

Fra Canadas olympiske komité har det lydt, at den ikke agter at sende atleter til OL, hvis det bliver afholdt som planlagt til sommer.

I Australien har landets komité varslet sine atleter om, at de godt kan forberede sig på, at OL først bliver afholdt i sommeren 2021.

Og præsidenten i Norges Idrætsforbund, Berit Kjøll, har opfordret beslutningstagerne i idrætsforbundet til samlet at træffe beslutningen om at holde de norske atleter hjemme, hvis OL ikke bliver udskudt.

Herhjemme har Danmarks Idrætsforbund opfordret IOC til at udsætte OL af hensyn til både atleterne og verdens befolkning.

Såfremt OL bliver udskudt, vil det være første gang nogensinde. Tidligere er OL blevet aflyst på grund af første og anden verdenskrig.