Coronavirus

- Det kunne være gået lidt hurtigere, siger DIF-formand om OL-udskydelse

OL bliver udsat med 12 måneder, forventer Niels Nygaard.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) besluttede tirsdag, at de olympiske og paralympiske lege 2020 i Japan udsættes.

Det skete efter længere tids pres fra nationale sportsforbund verden over. Og det skete for sent, mener formanden for Danmarks Idrætsforbund (DIF), Niels Nygaard.

- Vi har forståelse for, at det har taget noget tid at nå hertil, selvom vi synes, at det kunne være gået lidt hurtigere, siger Niels Nygaard til TV 2 SPORT, men ønsker nu at se fremad.

- Vi har kritiseret og sagt, at vi synes, det skulle være sket noget hurtigere. Det havde vi ideelt gerne set, men nu kigger vi fremad og er glade for, at der er en afklaring, lyder det fra DIF-formanden.

Udskydes i 12 måneder

OL i Tokyo stod indtil tirsdag til afholdelse fra 24. juli til 9. august. Ifølge DIF-formanden udskydes de planer med maksimalt 12 måneder.

- Det bliver senest samme tidspunkt, som det skulle have været i år, men man vil stadig kalde det for OL og PL 2020, siger Niels Nygaard.

- Man er i gang med meget intense drøftelser med de internationale specialforbund for at finde ud af, hvordan det kan arrangeres med de mange andre arrangementer, der finder sted næste år.

Bortset fra tre aflysninger som følge af verdenskrige har OL været afholdt med fire års mellemrum siden 1896. Det har aldrig tidligere været udskudt.

Pres på IOC fra nationale forbund

Så sent som i søndags gav IOC sig selv en måned til at træffe en beslutning om OL-afholdelsen.

- IOC er fortrøstningsfulde i forhold til at have en beslutning klar inden for fire uger, skrev de i en pressemeddelelse.

Forinden havde både de og de japanske arrangører afvist at udsætte legene.

Hvad er det et udtryk for, at de har fremskyndet beslutningsprocessen?

- Det er et udtryk for, at det er en helt, helt exceptionel situation. For det første har pandemien udviklet sig, som den har, hvilket ingen kunne forudsige, og for det andet har både IOC og arrangørerne i Japan stået med en kæmpe opgave, hvor der ikke er nogen nem løsning, mener Niels Nygaard.

Natten til mandag meldte Canada som første nation ud, at de ikke ville deltage, hvis OL blev afviklet som planlagt, mens Australien gav udtryk for, at de umuligt ville kunne samle en delegation under de nuværende omstændigheder.

Også DIF opfordrede i den forbindelse til en udsættelse.

- Jeg er rigtig glad for, at vi kan stå sammen om det her. Inden for de seneste to-tre uger har der været forskellige hastigheder og udmeldinger, fordi situationen ses forskelligt fra forskellige dele af verden.

- Men det er rigtig godt, at der nu over en bred kam er enighed om, at det her er det rigtige at gøre, fastslår DIF-formanden.