Coronavirus

Her er danske og udenlandske reaktioner på OL-udskydelse

Flere danske og udenlandske sportsstjerner kalder det forventeligt, at de olympiske lege er blevet udskudt set i lyset af coronakrisen.

De danske og udenlandske atleter, der skulle have deltaget i OL i Japan, får en mere stille sommer, end de havde regnet med.

Tirsdag har Den Internationale Olympiske Komité (IOC) bekræftet, at sommer-OL udskydes til næste år. Mere specifikt er det besluttet, at OL tidligst afholdes på et tidspunkt i 2021, men ikke senere end sommeren 2021.

Selvom beslutningen nu udskyder flere danske og udenlandske drømme om at deltage i et OL, mener udøverne, at den rigtige beslutning er truffet.

Danske reaktioner

Kronprins Frederik: - Arrangørerne af Tokyo 2020 har truffet en tung og historisk beslutning – at udskyde OL. Det er en utrolig trist dag for atleterne og hele eliteidrætten, som havde forberedt sig til verdens største sportsbegivenhed, udtaler han i en skriftlig kommentar til TV 2.

Sara Slott Petersen, atletikudøver: - Det var en forventelig beslutning. Der var intet spillerum for IOC til at træffe en anden beslutning. Jeg ville være blevet overrasket, hvis IOC havde sagt noget andet. De kunne heller ikke sige det om to uger, da der var flere lande, der havde stillet sig på bagbenene, siger hun til TV 2 SPORT.

- Jeg kommer til at vurdere, om jeg skal være med eller ej. Jeg har valgt ikke at ville forholde mig til det, før der er noget konkret. Det er der kommet nu, og det skal jeg forholde mig til nu - ikke at jeg er kommet tættere på et svar. Beslutningen handler ikke kun om mig selv, men også omkring det store støtteapparat, der er omkring det at være eliteatlet, og om det bliver ved med at være der.

Nikolaj Jacobsen, håndboldlandstræner: - Der er mange andre ting, der fylder noget mere. Men det var vel en naturlig udvikling på de andre sportsbegivenheder, der også er blevet udsat. Sådan som tingene udvikler sig, var jeg godt klar over, at det kunne gå i den retning. Lige nu synes jeg, det er vigtigere at forsøge at få en positiv tankegang og komme godt igennem der her tid med sine nærmeste, siger han til TV 2 SPORT.

Hans Lindberg, håndboldspiller: - Det er ærgerligt, men forståeligt. Der er jo ikke nogen tvivl om, at man havde set frem til det her år, hvor der var OL og forhåbentlig kunne blive en del af det, siger han til TV 2 SPORT.

Niels Nygaard, formand for Danmarks Idrætsforbund (DIF): - Vi har forståelse for, at det har taget noget tid at nå hertil, selvom vi synes, at det kunne være gået lidt hurtigere, siger Niels Nygaard til TV 2 SPORT.

- Vi har kritiseret og sagt, at vi synes, det skulle være sket noget hurtigere. Det havde vi ideelt gerne set, men nu kigger vi fremad og er glade for, at der er en afklaring.

Anne-Marie Rindom, Laser Radial-sejler: - Jeg synes helt klart, at det er den rigtige beslutning at tage. Det er rigtig godt for atleterne, fordi der ikke er nogen, der presses til at skulle træne sindssygt hårdt i den her tid, siger hun til Ritzau.

Jeanette Ottesen, svømmer: - Jeg har kun været i gang i halvandet år, efter at have født et barn, og det er ikke lang tid at træne sig op mod et OL, så at jeg får et helt år mere er en kæmpe fordel for mig. Det bliver rigtig, rigtig fedt, siger hun til Politiken.

Magnus Cort, cykelrytter: - Det lyder som en fornuftig beslutning, synes jeg. OL er en kæmpe begivenhed, hvor folk fra hele verden skal havde mulighed for at stille op. Det er også svært at forstille sig, at der skulle være styr på situationen i hele verden inden OL, siger han til TV 2 Bornholm.

Mathias Christiansen, badmintonspiller: - Det er det eneste rigtige at gøre - p.t. kan det ikke være anderledes, siger han til TV 2 Bornholm.

Jesper Hansen, skeetskytte: - Jeg havde planlagt, at jeg skulle toppe ved OL, så det er da en lidt kold tyrker at få. Men med de træningsforberedelser, vi har haft lige nu, var der ingen tvivl om, at OL ville blive udsat, så jeg er fortrøstningsfuld, siger han til Ritzau.

- Der er ikke noget i vejen for, at jeg næste år kan forberede mig på samme måde, som jeg havde tænkt mig i år. Indkøringsfasen frem mod OL skulle begynde nu her, efter at alle grundsten er lagt. Så jeg er ikke synderlig ramt af, at OL er udskudt.

Peter Rosenmeier, bordtennisspiller: - Det er rart, at der er en afklaring. Det her limbo, vi har stået i de seneste to-tre uger, har været underligt at agere i, siger den forsvarende PL-guldvinder i bordtennis ifølge Ritzau til Danmarks Idrætsforbund (DIF).

Udenlandske reaktioner

Thomas Bach, tysker, præsident for Den Internationale Olympiske Komité (IOC): - Den olympiske flamme vil være et lys for enden af tunnelen, siger han ifølge Ritzau.

Mark Cavendish, brite, cykelrytter: - Stor nyhed og den rigtige beslutning. Selvfølgelig har vi større ting at bekymre os om lige nu, men på den sportslige side skal der nok være flere nationer, der er taknemmelige for at have 12 måneder mere til at forberede sig, siger han ifølge Ritzau.

Sander Sagosen, nordmand, håndboldspiller: - Det er specielle tider i verden, helt surrealistisk og vildt. Idræt og OL er bare en lille ting i det store hele, men jeg synes, det er helt rigtigt, at det udsættes. OL er en dråbe i havet, så længe så mange mennesker mister livet rundt om i verden, siger han ifølge Ritzau.

Det internationale atletikforbund, World Athletics: - Det er, hvad udøverne ønsker, og vi mener, at denne beslutning vil give atleter, officials og frivillige ro og tryghed i disse hidtil usete og utrygge tider, lyder det ifølge Ritzau.

World Athletics har kontaktet arrangørerne af næste sommers atletik-VM i amerikanske Eugene med henblik på at få det flyttet.

Det internationale fodboldforbund (FIFA): FIFA mener, at sportsdeltageres helbred og velbefindende altid bør have højeste prioritet, og derfor glæder vi os over IOC's beslutning, lyder det ifølge Ritzau i en udtalelse fra forbundet.