Ingen garantier for allerede kvalificerede OL-atleter
OL-udsættelsen kan koste allerede kvalificerede atleter deltagelsen ved legene.
Anna Emilie Møller, Sara Slott, Jonathan Groth og det danske håndboldlandshold.
Det er bare nogle af dem, der allerede havde kvalificeret sig til de olympiske lege i Tokyo i 2020.
Men efter udskydelsen af legene kan de ikke vide sig sikre på OL-deltagelse.
- Vi kender simpelthen ikke kriterierne endnu, så der kan ikke p.t. gives nogen garantier, siger Niels Nygaard, formand for Danmarks Idrætsforbund (DIF), til TV 2 SPORT.
Den del er der ikke taget stilling til endnu, fortæller præsidenten for arrangørkomitéen bag Tokyo 2020, Mori Yoshiro, ifølge Reuters.
- Jeg kan ikke sige, hvordan kvalifikationsprocessen vil blive ændret, siger han.
Afhængige af internationale aftaler
De kvalificerede danskere må væbne sig med tålmodighed, for Danmark er afhængige af de aftaler, som Den Internationale Olympiske Komité (IOC) den kommende tid vil indgå med de internationale forbund, siger Niels Nygaard.
I DIF vil de arbejde for, at de, der allerede har klaret kvalifikationen til OL i 2020, også kommer med til sommerlegene i 2021.
- Det er for tidligt at sige præcis, hvordan vi vil håndtere det, men det er selvfølgelig oplagt, at dem, der har været så dygtige allerede nu at kvalificere sig, bliver dem, som vi først og fremmest også vil satse på næste år, siger Niels Nygaard.
- Dem, der allerede er udtaget på nuværende tidspunkt, vil vi arbejde for at give så meget tryghed som muligt, forsikrer DIF-formanden.
Slott: - Ikke kun et spørgsmål om lyst
Det er imidlertid ikke alle atleter, for hvem lysten til eller muligheden for at fortsætte nødvendigvis er til stede.
En af dem, der står i et dilemma, er atletikudøveren Sara Slott, som ellers havde kvalificeret sig til OL i Tokyo på 400 meter hæk.
Den snart 33-årige dansker havde imidlertid udset sig legene i 2020 som sit sidste stævne, og hun skal nu finde ud af, om hun vil udsætte det planlagte karrierestop.
- Jeg kommer til at vurdere, om jeg skal være med eller ej, siger Slott til TV 2 SPORT uden at have truffet en beslutning endnu.
Den er imidlertid ikke op til hende alene.
- Spørgsmålet er ikke kun, om jeg har lyst til at fortsætte et år mere. Der er bundet økonomi op på det her, og mine aftaler løber til OL i år. Hvis jeg mister min støtte og mine kontrakter, så kan jeg have nok så meget lyst, men så er der ikke noget at diskutere.
- Jeg skal stadig betale min husleje, sagde hun til Ritzau mandag.
Nogen skal tage en stor indånding
Sammen vil DIF og Team Danmark sætte sig sammen og have 'grundige drøftelser' om, hvordan fremtiden tilrettelægges, fortæller Niels Nygaard.
- Jeg håber selvfølgelig, at flest mulige af de atleter, der var på vej, eller allerede havde kvalificeret sig til OL i Tokyo i år, har mod på at være med næste år, siger han.
- Men selvfølgelig vil der være nogen, som havde planlagt, at det her skulle være deres sidste store begivenhed, som skal tage en dyb indånding.
- Men der vil i hvert fald være al mulig opbakning fra vores side til at sikre, at de, der allerede er kvalificeret, vil være med, hvis ellers de selv har mulighed for at tage de 12 måneder ekstra, forsikrer Niels Nygaard.
Han forventer ikke, at OL i 2021 bliver afholdt på et tidligere tidspunkt, end det var planlagt i år. Her var åbningsceremonien sat til 24. juli.
Der er imidlertid ikke fundet præcise datoer for legene endnu.