Coronavirus

OL 2020 tæt på udsættelse

De olympiske lege bør udsættes. Det siger Japans premierminister, Shinzo Abe. IOC afholder hastemøde senere tirsdag.

OL 2020 rykker tættere og tættere på en udsættelse.

Tirsdag har Japans premierminister, Shinzo Abe, anmodet om en udsættelse. Det skete i en telefonsamtale med præsidenten for den internationale olympise komité, Thomas Bach. Og Bach bakker op om udsættelsen, fortæller Shinzo Abe.

- Jeg fremsatte forslaget om at udskyde OL i cirka et år, og præsident Bach responderede med 100 procent opbakning, siger Shinzo Abe ifølge AFP.

Efter telefonmødet har IOC indkaldt til et hastemøde senere tirsdag, hvor komitéen skal drøfte en mulig udskydelse af OL. Det skriver Reuters på baggrund af IOC-kilder.

På Twitter skriver den officielle profil for Japans premierminister, at Abe og Bach er enige om at afholde OL i 2021.

- Efter hans telefonmøde med IOC-præsident back, talte premierminister Abe med pressen. Han forklarede, at de to var blevet enige om ikke at aflyse OL i Tokyo, og at legene bliver afholdt i sommeren 2021.

Flere nationer har bedt om udsættelse

Udsættelsen af OL sker som følge af covid-19-pandemien, der har lukket flere samfund ned. OL skulle have fundet sted i Tokyo fra 24. juli til 8. august, og inden Abes udmelding har flere nationer ønsket, at legene ikke ville blive til noget denne sommer.

Den Internationale Olympiske Komité IOC har modtaget adskillige opfordringer om at udsætte OL – blandt andet fra Danmark. Det skyldes både den sundhedsmæssige sikkerhed og dét faktum, at mange sportsgrene er lukket ned i øjeblikket. Det har ført til aflysninger af flere kvalifikationsstævner til OL.

Derudover har flere nationer meldt ud, at de ikke ville sende atleter til Tokyo af sikkerhedsmæssige årsager, hvis legene afvikles som planlagt.

Mandag fortalte Dick Pound, der er medlem af IOC, at OL ville blive udsat. Tidligt tirsdag morgen kom det frem, at IOC-præsident Thomas Bach skulle holde et telefonmøde med Shinzo Abe. Det var på dette møde, Abe anmodede om en udsættelse af OL 2020.

Hvis det bliver en realitet, vil Paralympiske Lege 2020 også blive udsat. Det skrev Danmarks Idrætsforbund tidligere tirsdag. Paralympiske Lege skulle have været afholdt fra 25. august til 6. september.

Den olympiske ild er landet i Japan

Den olympiske ild er allerede overdraget til Japan. Det skete i Grækenland 19. marts bag lukkede døre for at undgå eventuel smittespredning af covid-19. Senere blev ilden fløjet til Japan, hvor adskillige mennesker var samlet.

Når ilden fragtes mod Tokyo, sker det dog under særlige forhold. I stedet for at forskellige løbere bærer faklen, bliver den monteret i et køretøj.

Samtidig håber man, at det bliver langs mennesketomme veje. Folk opfordres til at blive inden døre for at stoppe spredningen af den nye coronavirus.