Coronavirus

Historisk oprør fra udøvere var årsag til OL-udsættelse, siger direktør

Flere idrætsforbund og udøvere udtrykte ønske om at få udsat OL, inden arrangørerne officielt meldte det ud.

Der blev skrevet historie på flere fronter, da De Olympiske Lege (OL) for første gang nogensinde blev udsat.

Det mener i hvert fald Jens Sejer Andersen, international direktør for Play the Game, der kæmper for gennemsigtighed i sport.

Ifølge ham var det ikke mindst udøverne, der fik Den Internationale Olympiske Komité (IOC) overbevist om at udsætte legene i Tokyo til 2021.

På trods af det verdensomspændende coronaudbrud fik udøverne ellers i lang tid at vide af IOC, at de skulle fortsætte træningen frem mod den oprindelige OL-åbning denne sommer.

- Det klagede udøverne over på de sociale medier. Det reagerede IOC utroligt tonedøvt på, men jeg er overbevist om, at det var presset nedefra – fra hovedpersonerne; udøverne – der i sidste ende fik fremskyndet beslutningen, siger Jens Sejer Andersen i TV 2 SPORTs videopodcast med fokus på OL.

Dette handler om at beskytte liv

IOC-præsident Thomas Bach om OL-udsættelsen

Udsættelse under tvang, mener direktør

Det har ikke fortilfælde i OL-historien, og det er derfor, direktøren for Play the Game kalder udsættelsen for 'historisk'.

- Der har før været udøverprotester i forbindelse med OL. Hitlers OL i 1936 er et historisk eksempel, men de blev afholdt alligevel, fortæller han.

Da IOC 24. marts officielt udsatte legene 'for at beskytte liv', var det altså tvunget af udøvernes protester, argumenterer Jens Sejer Andersen. To dage forinden havde OL-præsidenten givet sig selv og komitéen fire uger til at træffe en beslutning om Tokyo-legene.

- Mange af udøverne sagde meget smukt, at der er vigtigere ting end sport. 'Hvis jeg går ud og træner nu, bringer jeg min familie, mine venner, mit samfund i fare, og det kunne jeg ikke drømme om', siger Jens Sejer Andersen.

'Den store udfordring'

Men generelt er det alt for svært for udøverne at komme igennem med deres budskaber i international idræt, mener direktøren for Play the Game.

Derfor har organisationen sammen med Den Europæiske Union (EU) startet et projekt, som skal styrke udøvernes indflydelse og repræsentation i sportsverdenen.

Hvad er Play the Game?

Play the Game er en uafhængig institution under Idrættens Analyseinstitut. Gennem sine konferencer, forskningsprojekter og andre oplysningsaktiviteter har institutionen igennem snart tyve år udviklet sig til et unikt forum for idrætsdebat.

Play the Game samler blandt andet journalister, akademikere, whistleblowers, idrætsledere og andre eksperter - blandt andet til debat om korruption i idrætsorganisationer, brug af doping i topsport samt omkostningerne ved OL og andre store idrætsbegivenheder.

Play the Game er i dag udpeget til rådgivende udvalg under EU, Europarådet og UNESCO.

Kilde: Gyldendal

- Vi er nødt til at reformere måden, udøverne påvirker styringen af deres idræt på, mener Jens Sejer Andersen.

Ifølge ham styrkes talerørene ganske vist i disse år. Der findes aktivistorganisationer, fagforeninger og udøverkomitéer, forklarer han.

- Men i mange forbund er det altså formanden, der håndplukker komitéen, så man ikke risikerer at blive sagt alt for meget imod, påpeger Jens Sejer Andersen.

- I IOC er der i hvert fald rigtig mange idrætsudøvere, der ikke er repræsenteret i den lille gruppe, der sidder i toppen. De skal have en stemme, og det bliver en af de store udfordringer for idrætsbevægelsen, mener direktøren for Play the Game.

Du kan se videopodcasten med fokus på OL på TV 2 PLAY.

Her fortæller det danske medaljehåb Anne-Marie Rindom desuden, hvorfor hun var fortaler for en OL-udsættelse, selvom det har efterladt hende i en kaotisk situation.