Coronavirus

Coronavirus rammer atleter hårdere, viser undersøgelse

Undersøgelse viser, at eliteatleter med deres anstrengende træning i højere grad vil inhalere viruspartikler.

En ny undersøgelse viser, at topfodboldspillere og andre eliteatleter i højere grad end andre risikerer at få coronavirus i lungerne.

Forskningen er lavet af italienske immunologer og lungespecialister i Italien og Tyskland.

Den viser, at eliteatleter med deres anstrengende fysiske udfoldelser i højere grad end andre vil inhalere viruspartikler og sende dem ned til de lavere dele af lungerne.

Covid-19, som er sygdommen fra coronavirusset, kan skade lungerne og udvikle komplikationer som lungebetændelse og akut lungesvigt (ARDS). Det er en pludseligt opstået tilstand, hvor lungerne ikke kan optage så meget ilt, som kroppen har brug for.

Forskerne bag undersøgelsen mener også, at atleter, der er symptomfri, kan forværre deres tilstand, hvis de bliver inficeret i lungerne under anstrengende træning.

Genstart af fodboldligaer indeholder risiko

Undersøgelsen sætter nye spørgsmålstegn ved forsøgene på at genstarte diverse fodboldligaer verden over, der har stået stille siden marts grundet coronaviruspandemien.

Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) har givet de europæiske ligaer den 25. maj som deadline for, hvornår planerne om en genstart af ligaen skal foreligge.

I undersøgelsen skriver forskerne Paolo Matricardi, Roberto Dal Negro og Roberto Nisini, at det kan være farligt at spille, mens coronavirusset stadig huserer.

- Vejrtrækning under anstrengende motion ændrer sig dramatisk ved en enorm forøgelse af ventilation, (ind- og udånding, red.).

- Professionelle atleter er særligt udsat på grund af deres hyppige ekstreme og langvarige motion, skriver forskerne i undersøgelsen.