Sport

Magnus Carlsen ser ligheder mellem sig selv og 16-årigt skakgeni

Iranske Alireza Firouzja mødte og tabte til Magnus Carlsen under turneringen Tata Steel Chess Tournament i januar. Koen Suyk / Ritzau Scanpix

Iranske Alireza Firouzja har imponeret skakverdenen, og Magnus Carlsen kan se ting hos iraneren, som han også har set hos sig selv.

Engang var Magnus Carlsen det unge talent, som alle i skakverdenen faldt i svimer over.

Men selvom den nu 29-årige nordmand stadig er på toppen af skakverdenen, er der flere unge talenter, som Carlsen skal tage sig i agt for.

Én af dem er den 16-årige iraner Alireza Firouzja, der allerede har imponeret i VM i lyn- og hurtigskak i 2019.

Her vandt Firouzja VM-sølv i hurtigskak – kun overgået af Carlsen. Men i april i år fik den 16-årige iraner sin hævn, da han besejrede Magnus Carlsen i Banter Blitz.

Selvom der er 13 år i mellem de to, kan nordmanden godt genkende noget af det, han ser i Alireza Firouzja.

- Jeg genkender helt sikkert en del, fra da jeg var i samme alder. Han er så svær at spille imod, fordi der er altid nogle små tricks at holde øje med, siger Magnus Carlsen til NRK.

- På samme tid kan man mærke, at han har en fornemmelse af spillet. Jeg tror virkelig, at han bare har brug for mere erfaring og lidt mere tid, og så vil han tage endnu flere skridt.

Fik chancen meget tidligt

Simen Agdestein, som trænede Carlsen som barn, har også lagt mærke til lighederne.

- Magnus fik chancen for at spille imod de bedste meget tidligt. Hvis du vil slå de bedste, så skal du møde dem. Magnus fik disse mulighederne hele tiden, og det gør Alireza også nu, siger Agdestein.

Mulighederne, som den tidligere Carlsen-træner hentyder til, handler om, at Alireza Firouzja har fået en plads på Rapid Challenge, som er en del af 29-årige Carlsens online Grand Slam-tour.

På grund af situationen med coronavirussen foregår disse kampe primært online.