Sport

Politiet får kritik for efterforskning af Okore-sag: Flere kræver ændringer

Sagen med Jores Okore blev officielt stoppet i juli af Nordjyllands Politi. Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Anti Doping Danmark vil have efterforskning af matchfixing prioriteret højere i den kommende politireform. God idé, mener flere politikere.

"Selv hvis teleoplysninger kunne fastslå, at Okore før eller efter kamptidspunktet har haft kontakt med en eller flere personer, som har spillet på kampen, vil det ikke være tilstrækkeligt bevis for noget strafbart."

"Heller ikke selvom efterforskningen måtte kunne fastslå, at der i tidsmæssig nærhed af kampen har været udvekslet penge mellem personerne."

Sådan lyder Nordjyllands Politi begrundelse for at indstille efterforskningen af den seneste sag om mulig matchfixing i Danmark. Det viser en aktindsigt, som TV 2 SPORT har fået i sagen.

Hvis ikke vi gør noget nu, så risikerer vi, at øjnene åbnes for kriminelle grupperinger

Michael Ask, direktør for Anti Doping Danmark

Forklaringen, der gør det tæt på umuligt at bevise eventuel matchfixing i Danmark, får flere til at ønske ændringer i måden, området prioriteres og efterforskes.

ADD kritiserer politiet

Sagen udspringer af en situation fra sidste efterår, hvor AaB-spilleren Jores Okore fik en advarsel i en Superligakamp mod OB. Det sikrede 12 mænd fra københavnsområdet en gevinst på 130.000 kroner. Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger er flere af mændene opvokset samme sted som Jores Okore, på Blågårdsplads.

Okore selv har afvist ethvert kendskab til matchfixing.

Men de store spil på det styrtdykkende odds på et gult kort til forsvarsspilleren fik sammenholdt med området for indsatserne alligevel sagen til at lande på bordet hos Nordjyllands Politi.

Men her valgte man altså med begrundelsen, som fremgår først i denne artikel, hverken at undersøge Jores Okore eller mændenes teledata. Det undrer direktøren i Anti Doping Danmark, Michael Ask, som er uddannet politibetjent og har mere end 30 års erfaring fra politiet.

- Vi synes ikke, at politiet har efterforsket sagen grundigt nok, lyder kritikken.

- Politiet kunne godt have bedt om teledata og afhørt nogle af de personer, som rent faktisk er blevet identificeret i den her sag, mener Michael Ask.

Anti Doping Danmark, som meldte sagen til politiet efter tip på deres anonyme matchfixinglinje, har nu af Statsadvokaten fået afvist en klage over politiets arbejde. Efterforskningen bliver med andre ord ikke genoptaget.

Det er noget, vi skal have kigget på

Stén Knuth, idrætsordfører for Venstre

- Der skal gøres noget nu

Sagen er langt fra første efterforskning af organiseret matchfixing i Danmark, der ikke har ført til sigtelser de senere år.

Således er fodboldspillere i Hvidovre IF, FC Vestsjælland og senest FC Roskilde blevet undersøgt af politiet uden resultat.

- Det her sagsområde er lavt prioriteret hos politiet, og man mangler simpelthen kompetencer og viden om matchfixing, mener Michael Ask.

- Hvis ikke vi gør noget nu, så risikerer vi, at øjnene åbnes for kriminelle grupperinger, som vi ikke ønsker at se i Danmark. Derfor mener jeg, at det er rettidig omhu, lyder det fra direktøren for Anti Doping Danmark.

Det er også vurderingen fra en af Danmarks førende eksperter i matchfixing. Ifølge Chris Kronow, som i syv år var ansvarlig for de nationale spilleselskabers overvågning af gamblingaktiviteter, er politiets muligheder for at nå til bunds i de komplekse sager nemlig tæt på umulig med de redskaber, der er til rådighed i dag.

- Det kan bestemt gøres smartere. De kriminelle venter ikke på, at vi sætter noget i værk, forklarer Chris Kronow Rasmussen, der nu underviser i sports integrity på New Haven University.

Sidste år blev spillere i FC Roskilde ligeledes undersøgt af politiet for matchfixing.

Smartere efterforskning og specialuddannede er vejen frem

Helt konkret lyder forslaget fra Anti Doping Danmark, at der skal særuddannes en eller to efterforskere samt en specialanklager.

Derudover skal al efterforskning af matchfixing centraliseres ét sted i stedet for som i dag at være placeret ude i de enkelte politikredse. Okore-sagen har for eksempel ligget hos Nordjyllands Politi, mens Midt- og Vestsjællands Politi har stået for efterforskningen i FC Roskilde.

- Det er vigtigt, at vi får uddannet nogle efterforskere og en anklager, som ved noget om det her. Det vil være en kæmpe hjælp, mener Anti Doping Danmark-direktør Michael Ask.

Men der er aldrig blevet dømt en dansk sportsudøver for organiseret matchfixing, så vil det her ikke være spild af penge?

- Jeg mener faktisk, at det vil spare os penge. Det foregår, og vi er nødt til at være forberedte på det.

Det vil være helt oplagt, at vi sikrer, at der er de rette kompetencer til at komme til bunds i de her matchfixingsager

Kristian Hegaard, retsordfører for Radikale Venstre

Den samme holdning har Chris Kronow Rasmussen.

- Nu har jeg arbejdet længe med det her, og det er en kompleks verden. Det er utopi at tro, det her ikke foregår i Danmark.

- Det her forslag giver super god mening. Særligt at samle efterforskningen. Så starter du ikke fra bunden hver gang, og så har du en langt bedre mulighed for at vinde kampen mod matchfixing.

Opbakning på Christiansborg

Forslaget havner på bordet, når politikerne på Christiansborg dette efterår skal forhandle sig frem til en ny politireform gældende for de næste fire år.

Politikere på begge sider af Folketingets midte noterer sig, at der er brug for bedre efterforskningsmuligheder.

- Det er naivt at tro, der ikke foregår matchfixing i Danmark. Det er bare ikke en vigtig sag for en politikreds, så det skal vi have kigget på, lyder det fra Venstres idrætsordfører, Stén Knuth.

- Vi skal simpelthen fokusere på at få det her bekæmpet, så sporten bliver ved med at være ren, mener retsordføreren hos Det Konservative Folkeparti, Naser Khader.

Opråbet fra Anti Doping Danmark har også gjort 'stort indtryk' hos Radikale Venstre. Regeringens støtteparti vil se nærmere på, hvordan forholdene for efterforskning af matchfixing kan forbedres i de kommende forhandlinger.

- Det vil være helt oplagt, at vi sikrer, at der er de rette kompetencer til at komme til bunds i de her matchfixingsager, siger retsordfører Kristian Hegaard.

Kan blive et emne for 'ny politikreds'

Noget flere forventer bliver en del af en ny politireform, er en national efterforskningsenhed - en såkaldt 13. politikreds, som skal tage sig af særligt komplicerede sager.

Her mener Anti Doping Danmark, at det vil være fornuftigt at få fremtidig efterforskning af matchfixing placeret. Det er politikerne ikke afvisende overfor.

- Jeg synes, den model virker meget fornuftig, og det vil jeg selvfølgelig diskutere med de andre forhandlere, siger Venstres Stén Knuth.

- Jeg kan godt se det her, som noget den 13. politikreds skulle tage sig af. Jeg har nævnt problematikken omkring matchfixing for ministeren, forklarer Naser Khader fra de Konservative.

Justitsminister Nick Hækkerup ønsker ikke at udtale sig om forhandlingerne, der forventes afsluttet i det sene efterår.