Dansker blev lagt for had og skabte sin karriere, da han slagtede Maradona
Jakob Kjeldbjerg blev overrasket med sin første plads i startopstillingen på landsholdet, da Danmark mødte Argentina og Diego Maradona i 1993.
Fra sweeper i Superligaen til en plads på midtbanen. 23 år gammel i sin blot tredje landskamp.
Pladsen på midtbanen havde intet med kreativitet eller sikre pasninger at gøre. Det var en simpel opgave om at følge én bestemt modspiller gennem hele kampen.
Modspilleren var godt nok i karrierens efterår, langt fra VM-triumfen i 1986 og mesterskaberne i Napoli.
Efterår eller ej. Modspilleren var verdens måske største fodboldikon.
- I godt to timer oplevede jeg at være den mest forhadte person i Argentina alene af den grund, at jeg havde fået til opgave at passe på Diego Maradona.
Kampen mellem Sydamerika og Europa
Jakob Kjeldbjergs tidlige karriere gik fra 0 til 100 på 90 minutter.
Han mindes landskampen på udebane mod Argentina i 1993, efter Diego Maradona onsdag afgik ved døden.
Landskampe mellem Danmark og Argentina er sjældne. Kun tre i historien. Men dengang fandtes opgøret om Artemio Franchi Trophy. De europæiske mestre mod Sydamerikas ditto.
Mens Maradona stadig sled med at finde tilbage til storhedstiden før sin dopingdom i 1991, var Jakob Kjeldbjergs karriere opadgående, om end han stadig fristede en tilværelse i Superligaen.
Men han var kommet med på Richard Møller Nielsens landshold igen og rejste til Argentina med stjerner som Schmeichel og Laudrup.
Mandsopdæk den 'kornfede 10'er'
I sin selvbiografi 'Survivor' fortæller Jakob Kjeldbjerg, hvordan han egentlig bare så ville nyde rejsen og opleve et nyt land. Argentina. For han skulle nok ikke spille alligevel. Han var langt nede i hierarkiet.
Til en træning blev han overrasket af Richard Møller Nielsen, der ville have ham til at mandsopdække "ham den lille kornfe’e 10’er" med efternavnet Maradona.
- Jeg var jo kæmpe fan af Maradona for pokker. Så at skulle sørge for, at han spiller som en pose nødder, var ret vildt, siger Kjeldbjerg til TV 2 SPORT.
- Jeg var ikke så nervøs, fordi Richard Møller Nielsen havde en god tilgang til det. Det her kunne lige så godt være en hyldest af Richard. Jeg havde ikke noget at tabe, fordi jeg var oppe mod verdens bedste - om han lige var det på det her tidspunkt, er lige meget.
I Silkeborg spillede han rollen som sweeper og var en af klubbens bærende spillere. Hvis ikke den bedste.
Nu gik turen op til midtbanen, hvor Diego Maradona regerede.
Gik efter at klaske ham ned
En troldmand, der havde tryllebundet Argentina, det sydlige Italien og det meste af verden, med sin leg med bolden.
En vildmand, der blev kendt for både en lys og mørk side, men som i manges øjne egenhændigt gjorde Argentina til verdensmestre i 1986, og som sikrede Napoli det første italienske mesterskab i klubbens historie.
- Jeg står over for en gud i Argentina og er så forhadt. Det kan jeg jo mærke fra første sekund, fordi jeg skal forsøge at ødelægge kampen for deres gud, siger Kjeldbjerg.
Det vil nok være en underdrivelse at sige, at Kjeldbjerg bare bestod sin manddomsprøve.
Han beskriver i sin selvbiografi, hvordan landstræneren brugte et simpelt kneb til at få spillerne til at glemme, hvilke superstjerner de stod overfor. "Gutter! Husk nu, at de der argentinere koger deres æg i akkurat samme vand, som I gør," husker Kjeldbjerg Møller Nielsen sige.
Og så fik Maradona det svært. Første gang, han fik muligheden for det, tonsede han ind i nummer 10. Kjeldbjerg beskriver sig selv som "et svin på banen, og det er helt bevidst".
Han forsøger at læse spillet. Ikke med henblik på afleveringer eller at finde en fri medspiller.
- Det handler om at finde et øjeblik, hvor jeg er tilpas langt væk fra ham, så han kan modtage bolden, men samtidig tæt nok på til, at jeg kan klaske ham ned, skriver han i 'Survivor'.
Maradona blev mejet ned. Kjeldbjerg blev svinet til af Maradonas holdkammerater. Men magikeren blev holdt væk fra chancer i kampen, som endte 1-1 i ordinær spilletid.
Skiftede kort efter til Chelsea
I straffesparkskonkurrencen vandt Argentina opgøret mellem Sydamerika og Europa. Men nederlaget gjorde ikke ondt på 23-årige Kjeldbjerg.
Tværtimod.
- Man kan sige det helt kort: Det blev min fodboldkarriere. Det var den, der kreerede mig. Det var den, der sendte mig til Chelsea, siger han til TV 2 SPORT.
I sommeren 1993 skiftede han til Chelsea, men blot tre år senere blev han erklæret fodboldindvalid.
For Kjeldbjergs vedkommende blev det desværre ikke til så mange fodboldoplevelser på banen, som han havde drømt om.
52 kampe i Premier League og i alt 14 på landsholdet.
Mødet med Maradona er det store lyspunkt i en karriere, hvor han udover den voldsomme knæskade kæmpede med angst.
- Det endte med at blive den definitivt største oplevelse i min fodboldkarriere, siger Jakob Kjeldbjerg.
- Elsker man fodbold, elsker man Maradona. Det er en trist dag, men hvis ret skal være ret ikke en chokerende dag, hvis man har fulgt Maradona.
Diego Maradona har levet et skandaleombrudt og vildt liv, hvor stofmisbrug har præget store dele af hans liv.
Onsdag sagde kroppen stop. Han blev 60 år gammel.