GO'

"Det ben skal bare af nu" - dansk gymnast er et forbillede, mener overlæge

En måned efter hun mistede benet, bliver dansk landsholdsgymnast nu kaldt for et forbillede af overlægen, der amputerede hendes ben.

Det var en helt almindelig onsdagstræning i Greve, da det gik helt galt for landsholdsgymnasten Emilie Aaen.

- Jeg skal løbe ned til en lille trampolin, og i tilløbet går det simpelthen galt. Vi ved faktisk ikke, om det sker i sidste skridt i indspringet, eller når jeg rammer trampolinen, fortæller Emilie Aaen i ‘Go’ morgen Danmark’.

Er mit ben der stadig?

Emilie Aaen, landsholdsgymnast og gymnasieelev

Hun blev hentet i ambulance og kørt til Køge Sygehus, men det stod hurtigt klart for lægerne, at hun skulle videre til Odense Universitetshospital, da hun ikke længere kunne mærke sine tæer og skinneben.

Emilie Aaen fik amputeret sit ben for under en måned siden. Hun har valgt at være åben omkring den ulykke, hun har været igennem.

På fem dage blev Emilie Aaen opereret fire gange, og i hospitalssengen hørte hun flere gange lægerne snakke om et såkaldt standben - et ord for ens eget ben, når det kun kan bruges til at stå på og ikke gå med.

- Jeg finder hurtigt ud af, at jeg får et standben, hvis de redder mit ben, og det ord, standben, hører jeg rigtig mange gange, og der går tankerne i gang, fordi jeg skulle ikke have noget standben, lyder det fra Emilie Aaen.

Derfor blev hun heller ikke trist, da lægerne endeligt fortalte hende, at hendes ben skulle amputeres:

- Jeg var faktisk indstillet på det og siger: “Det ben skal bare af nu”, så da jeg vågner om natten, siger jeg til min mor som noget af det første: “Er mit ben der stadig?”. Jeg sætter mig så op, ser det og tænker: “Okay, det er så sådan, jeg kommer til at se ud nu”, lyder det.

Du har virkelig gjort et stort indtryk

Tine Nymark, overlæge på ortopædkirurgisk afdeling, OUH

Imponerer læge

Det var overlæge på ortopædkirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital, OUH, Tine Nymark, der amputerede Emilie Aaens ben.

Og mødet med Emilie Aaen har gjort indtryk:

- Det er virkelig sjældent, jeg bliver overrasket over mine patienter, men du har virkelig gjort et stort indtryk. 14 timer efter, jeg amputerede dig, var du ude af sengen og stå på gulvet, og nogle timer senere var du inde i gangbarren og træne. Fem dage efter der udfordrede du fysioterapeuterne ved at stå på hænder og lave armbøjninger, forklarer hun.

Tine Nymark, der amputerede Emilie Aaens ben, fortæller, hvordan hun virkelig har gjort indtryk på hende. Video: Julie Tantholdt

Tine Nymark er ikke i tvivl om, at Emilie Aaens positive indstilling kan gøre hende til et forbillede for andre unge:

- Jeg vil følge dig, og jeg håber, at du kommer ud som en aktiv idrætsudøver og et forbillede for mange andre unge, som måske synes, at livet er lidt gråt og trist.

Jeg kan også opnå noget nu, selvom jeg mangler et halvt ben.

Emilie Aaen, landsholdsgymnast og gymnasieelev

Fantomsmerter fylder

Det er under en måned siden, at Emilie Aaens ben gik i stykker til gymnastik. Hun ser positivt på sin situation, men én ting er svær:

- Fantomsmerter er de smerter, der er i det ben, der ikke er der. De kan slå mig helt ud. Hvis jeg ikke havde dem, så havde det faktisk været helt fint. Jeg har ikke ondt noget sted, der er på kroppen, og det at vide, at jeg må alt, giver mig også rigtig meget motivation og styrke, lyder det.

Emilie Aaen ses her træne før ulykken. Fordi hun er elitegymnast, måtte hun træne under coronanedlukningen. Video: Julie Tantholdt

En anden faktor har også gjort livet lidt lettere som nyamputeret.

Kort efter ulykken fik Emilie Aaen et opkald fra paraatlet Daniel Wagner, der ligesom hende selv har mistet benet i en gymnastikulykke.

- Det her med at kunne sparre med en, som kender til det, der har været igennem det samme, og især kender til det her med fantomsmerter. At vide, hvor ondt det ligesom gør, forklarer Emilie Aaen.

"Jeg fik at vide, at tre måneder efter din ulykke, der kommer du ned i et sort hul, det gør de fleste. Det kom bare aldrig til mig", fortæller Daniel Wagner

Daniel Wagner mistede selv benet i en gymnastikulykke kort, inden han startede på efterskole i 2008.

Siden har han vundet OL-, VM og EM-medaljer i længdespring og 100 meter løb, og han kan se Emilie Aaen gå samme vej, og giver samtidig et godt råd:

- Den vigtigste lektion, jeg har haft, er, at man skal ikke sætte sig ned og tænke for meget over tingene. Man skal afsted, få sat sig nogle mål og bare springe ud i tingene. Så må man tage et skridt ad gangen, selvom det bliver med en protese. Så lærer man tingene hen ad vejen, lyder det.

Positiv og glad

Selvom benamputationen for altid har ændret Emilie Aaens liv, føler hun sig stærk og ser positivt på fremtiden.

- Min styrke kommer rigtig mange steder fra. Jeg tror, at meget af det kommer hjemmefra. Vi har en rigtig, rigtig god familie, hvor vi snakker rigtig meget om tingene, og vi er meget positive og glade.

Emilie Aaen er allerede vendt tilbage til træningshallen i Greve, hvor hun er vant til at træne. Video: Julie Tantholdt

Hun fortæller også, at hun er glad for, at hun nu har fået et nyt forbillede i Daniel Wagner, som giver hende håb for fremtiden:

- Det giver mig mulighed for at sige, at jeg kan også opnå noget nu, selvom jeg mangler et halvt ben.

Se interviewet med Emilie Aaen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY