Sport

Alle troede, det var en skade - nu fortæller dansk stjerne sandheden bag karrierestop

OL-medaljevinderen Mie Ø. Nielsen fortæller nu den egentlige årsag til karrierestoppet.

I pauserne under landsholdstræningen tog Mie Ø. Nielsen ikke længere sine svømmebriller af.

Hun holdt sig også mest for sig selv og brugte ekstra tid ved sin taske. Så slap hun i det mindste for at hoppe i bassinet sammen med de andre landsholdssvømmere.

På den måde håbede hun, at de ikke ville opdage, at tårerne igen trillede bag brillens tonede ruder.

For følelserne for den sport, hun havde elsket, siden hun var helt lille, var ikke længere de samme.

Langt fra faktisk.

Jeg lå og græd under træningen, og jeg græd, inden jeg skulle til træning. Det havde jeg ikke prøvet før

Mie Ø. Nielsen

Året før stod hun ellers midt i sin karrieres højdepunkt, da hun sammen med Jeanette Ottesen, Pernille Blume og Rikke Møller Pedersen vandt bronze i 4 gange 100 meter medley ved OL i Rio i 2016.

Men på få måneder var den sportslige optur vendt til en mental nedtur.

- Svømning føltes ad helvede til. Jeg lå og græd under træningen, og jeg græd, inden jeg skulle til træning. Det havde jeg ikke prøvet før, fortæller Mie Ø. Nielsen.

Samtidig gik det hende på, at folk omkring hende altid kun spurgte, om hun var klar, men aldrig hvordan hun havde det.

- Det var svært, at ingen kunne se, at jeg var ikke den samme Mie, som jeg var tidligere, fordi det kender folk mig nok til. Men der var ikke nogen, der lagde mærke til det, siger den nu tidligere svømmer.

En svømmefamilie i Aalborg

Mie Ø. Nielsens svømmekarriere var fra starten et familieprojekt.

Hendes mor stod i køkkenet, når familien Nielsen hver torsdag inviterede hele holdet fra Aalborg Svømmeklub hjem på aftensmad.

Hendes far var selv tidligere elitesvømmer og vandt sølv ved OL i Seoul i 1988, hvor han huserede i disciplinen butterfly.

Hans datter besad derimod et ekstraordinært talent for rygsvømning, og allerede som 14-årig vandt Mie Ø. Nielsen sin første DM-titel i 100 meter rygcrawl.

De skulle ikke tro, at jeg pludseligt hadede noget, de elskede så højt

Mie Ø. Nielsen

Men trods forældrenes store engagement i deres datters svømmekarriere, kunne hun heller ikke fortælle dem, hvor skidt hun havde det.

- Det var nemmere at holde det inde end at give min forældre den følelse. Det var nemmere selv at gå med det. De skulle ikke tro, at jeg pludseligt hadede noget, de elskede så højt.

Kæmpe forventninger fulgte stortalentet

Med det første danske mesterskab som 14-årig fulgte store forventninger, og i slipstrømmen på Lotte Friis, Jeanette Ottesen og Rikke Møller Pedersen skabte Mie Ø. Nielsen sig sit eget navn med 20 internationale medaljer og flere danske og internationale rekorder.

Og altid med højt humør som sit varemærke.

- Jeg var hende, der kunne samle et hold og komme med nogle sjove indslag en gang i mellem. Hende som var lidt skør i hovedet, men som også kunne være seriøs, når det skulle være.

Men efter De Olympiske Lege i Rio i 2016 dumpede hun ned i et tomrum, som hun ikke var forberedt på.

Fire års tunnelsyn stift rettet mod OL var forbi, og hun havde netop afsluttet sin studentereksamen, da hun forlod sin tryghedsboble i Aalborg for at flytte til København.

Her sluttede hun sig til de andre landsholdssvømmere på Det Nationale Træningscenter i Bellahøj Svømmestadion, men glæden ved svømning, som hun altid havde haft, fulgte ikke med.

- Jeg var virkelig ked af det hele tiden. Jeg gemte mig for virkeligheden. Jeg gemte mig bare i min lejlighed. Jeg så ikke særlig tit mine forældre, for jeg kunne ikke se på dem, fordi jeg havde det så skidt.

Som atleter er vi bare dårlige til at sige, når vi har det skidt. Fordi er det okay at have det skidt?

Mie Ø. Nielsen

Magtede ikke at bede om hjælp

I maj 2017 indså hun, at hun befandt sig midt i en depression. Langt væk hjemmefra og med følelsen af at være helt alene.

- Jeg tænkte bare, at det var nogle dumme følelser, og at det var dumt, at jeg græd, men ja, det var en depression, og jeg var bare så ked af det, og jeg blev mere ked af det over, at jeg var ked af det hele tiden.

Hun magtede ikke selv at bede om hjælp, og tanken om at stoppe karrieren fristede, selvom hun kun et år tidligere havde leveret sit største resultat og stadig kun var fyldt 20 år.

- Som atleter er vi bare dårlige til at sige, når vi har det skidt. Fordi er det okay at have det skidt? Er det okay ikke at gide at træne? Det er der ikke nogen, der tør at sige.

- Jeg tænkte, at det var nemmere at holde det skjult for andre og selv klare det. Jeg havde det sådan, at den periode skulle jeg bare komme igennem, så går det væk. Men det gjorde det jo ikke.

Kan man blive fritaget fra et mesterskab?

Længe sagde Mie Ø. Nielsen altså intet om, hvordan hun helt præcist havde det, men hun forsøgte trods alt at sige fra.

Allerede i slutningen af 2016 bad hun om blive fritaget for VM på kortbane, men følte sig presset til at stille op. Så det gjorde hun.

- Jeg blev ikke hørt. Jeg blev ikke mødt med den der: "Har du det godt?". Nej, jeg blev mødt med den der: "Er du klar?".

Scenariet gentog sig, da hun op til VM på langbane i april 2017 igen udtrykte ønske om at blive hjemme. Igen følte hun sig presset af svømmeunionen til at stille op, men denne gang modstod hun og meldte fra.

I stedet tog hun på træningslejr i USA, hvor hun samlede sig mod til endelig at spørge om hjælp.

Efterfølgende stillede svømmeunionen og Team Danmark en mentaltræner til rådighed, men tilliden var væk, og i stedet besluttede Mie Ø. Nielsen til sidst selv at søge hjælp hos en psykolog.

Samtidig sprang hun ud på dybere vand, end hun nogensinde havde gjort tidligere, da hun samme sommer besluttede at stille op i 'Vild med dans'.

- 'Vild med dans' gjorde, at jeg fik nemmere ved at snakke om ting med min familie. Jeg blev mere åben, og det gav mig nye veje til at håndtere de ting, som skete inde i mit hoved.

Det overraskende farvel

Efter 'Vild med dans' vendte glæden ved svømning så småt tilbage. Det blev dog aldrig helt det samme.

Godt nok besluttede Mie Ø. Nielsen at rette blikket mod et nyt OL, men da legene i Tokyo i 2020 blev udskudt, og en skulderskade samtidig gjorde det så godt som umuligt for hende at kunne stille op i topform, sad hun pludselig med en gyldig grund til at forfølge de tanker, som hun havde flirtet med få år tidligere.

I oktober 2020 kom så pressemeddelelsen, der overraskede de fleste. I en alder af bare 24 år indstillede Mie Ø. Nielsen sin karriere.

Den officielle begrundelse var den langvarige skulderskade. Intet ord om, at beslutningen i virkeligheden trak tråde helt tilbage til dengang i Bellahøj Svømmestadion, da tårerne trillede bag svømmebrillerne.

Mie Ø. Nielsen og to andre danske atleter fortæller om svære emner i TV 2 PLAY-serien 'Det, vi ikke taler om'. Se de to første programmer på PLAY allerede nu:

Er du atlet og har en historie, du gerne vil dele? Så kontakt Allan Rossen: alro@tv2.dk