Sport

Danmark afviser at tage imod kinesisk OL-vaccine

Danmarks Idrætsforbund mener ikke, at det er forsvarligt at benytte vacciner, der ikke er godkendt af EU.

Tidligere på torsdagen kom det frem, at Den internationale olympiske komité vil tilbyde sommerens OL-atleter en kinesisk vaccine mod coronavirus. Tilbuddet skal sikre, at OL-atleterne tidligere end forventet kan være færdigvaccinerede op til OL.

Vaccinerne, der tilbydes atleterne, er ikke godkendt af hverken EU eller Danmark. Og af den grund ønsker Danmarks Idrætsforbund ikke at benytte sig af tilbuddet.

- Vi vil helst gå den danske vej, hvor vi går igennem det danske system og bliver vaccineret med de vacciner, der er godkendt i EU og Danmark. Det er vi mest trygge ved, så det er den vej, vi vil gå, siger direktør i Danmarks Idrætsforbund (DIF), Morten Mølholm Hansen.

- Når jeg foretrækker en vaccination med de vacciner, vi har godkendt i Danmark, hænger det selvfølgelig sammen med, at den videnskabelige transparens med de andre vacciner ikke helt er den samme.

I dialog med myndighederne

Selvom DIF vælger at takke nej til IOC's tilbud, ser de gerne, at de danske atleter kan rykke et skridt frem i vaccinekøen, så vaccinationen ikke ender med at ødelægge forberedelserne op til OL.

- Vi står ved, at vores atleter ikke skal foran i køen, når det drejer sig om de svage, de syge og sundhedspersonalet. Men når det kommer til vaccination af den brede, danske befolkning, som er cirka tre millioner mennesker, der synes jeg godt, at man måske kan have forståelse for, at vi lige skal have OL-atleterne ind.

- Det er jo af hensyn til atleternes forberedelse, og at de overhovedet kan få en ordentlig idrætsoplevelse til OL. Derfor er det vigtigt, at de vaccineres i nogenlunde god tid før OL, siger Mølholm og fortæller, at DIF er i begyndende dialog med myndighederne om muligheden for, at atleterne kan vaccineres inden OL.

- Vi er godt forberedte

På trods af at meget fortsat er uvist frem mod sommerens OL, og at atleternes optakt har været hårdt præget af corona, er Mølholm fortrøstningsfuld.

- Jeg synes, at vi i Danmark er godt forberedte op til OL. Blandt andet fordi vi på et tidligt tidspunkt sikrede vores atleter nogle ordentlige økonomiske vilkår. Men selvfølgelig er vi også ramt af de naturlige problemer, som coronaen har skabt: Ingen træningslejr i udlandet, problemer med at deltage i konkurrencer og nu vaccine-problemstillingen. Det er frustrerende for os og atleterne, men det gælder også andre atleter rundt om i verden.

Sommer-OL i Tokyo afvikles fra 23. juli til 8. august. Vinter-OL i Beijing afvikles i februar 2022.