Sport

Er alderen bare et tal for verdens største sportsstjerner?

Flere af sportens største stjerner har efterhånden rundet 35 år, men alligevel er de fortsat blandt de bedste i deres respektive sportsgrene.

"Alder er bare et tal".

Ovenstående frase er ofte brugt om kærlighed. Men måske den efterhånden også kan vinde indpas i den generelle snak om sportsudøvere.

I hvert fald skal man ikke kigge længe på diverse topscorerlister, spiller-rangeringer og mesterskaber på tværs af sportsgrene, før man støder på en række spillere, som for længst har rundet 35 år – og stadig er nogle af verdens bedste.

Men hvad er det, der gør, at Tom Brady som 43-årig kan lede sit hold til NFL-mesterskabet? At Zlatan Ibrahimovic kan vende tilbage fra sit karriereafsluttende ophold i USA og fortsat dominere i en af verdens bedste ligaer som 39-årig? At LeBron James i en alder af 36 år fortsat kan vælges som kaptajn på årets All Star-hold i NBA? At Cristiano Ronaldo som 36-årig er topscorer i Serie A? Og at Roger Federer og Serena Williams som 39-årige stadig spiller med om de sjove placeringer i verdens største tennisturneringer?

Det er der ifølge Mads Brink Hansen, sportsfysiolog og fysisk træner hos Team Danmark, flere grunde til.

- De seks verdensstjerner har først og fremmest genetikken med sig. Den må man aldrig undervurdere i sport, fordi den i det lange løb har betydning for, hvor hurtigt du ældes. Dernæst træder de frem på, at de er stærke og har trænet godt fysisk gennem mange år og af den grund også har formået at holde sig fri fra for mange længerevarende skader.

- Så helt generelt handler det om balancen mellem træning og restitution. Og den har de her seks fundet igennem deres karriere, siger Mads Brink Hansen, der til daglig arbejder med planlægning af træningsprogrammer og fysisk optimering med blandt andre Jeanette Ottesen, Pernille Blume og Anders Antonsen.

Sportsfysiologen fremhæver samtidig, at den rutine, teknik og taktiske snilde, atleterne har opbygget gennem årene, også har betydning for deres fortsatte dominans.

Verdensstjerner over 35 år

Tryk på stjernerne, og læs hvad eksperterne siger om deres fortsat høje niveau.

Tom Brady

43 år

Claus Elming, NFL-ekspert, ejer af NFL-sitet Gulklud.dk og ekspert på podcasten NFL Showet:

Brady blev overset i starten af sin karriere, hvilket gav ham en form for iver efter at blive set. Det har givet ham et enormt vinderinstinkt og en masse erfaring, og han stiller utroligt høje krav til sig selv og alle omkring sig. Det er det, der gør ham så god.

- Samtidig har han skabt et helt team omkring sig til at hjælpe med alt fra søvn til diæt og smidighedstræning. Især søvnen er en vigtig del af Bradys strikse rytme. 

- Selvfølgelig har han ikke den samme kraft i armen som tidligere, men han formår stadig at finde den her perfekte balance mellem træning, spisning og restitution, så han fortsat kan gøre sig gældende på højt niveau - modsat flere andre quarterbacks i en høj alder, som ofte falder fra i løbet af sæsonen, fordi de ikke formår at holde dampen oppe.

Foto: Mike Ehrmann / Ritzau Scanpix

Serena Williams

39 år

Tine Scheuer-Larsen, tennisekspert på TV 2 SPORT:

- Først og fremmest er Serena jo bare en fantastisk atlet, der har været rigtig god til at lytte til sin krop. Hun har en masse rå power, og hun har måske verdens bedste serv. 

- Noget af det, der gør, at hun stadig er at finde på topplan, er hendes sult og hendes glæde ved at spille tennis. Hun har vundet alt i karrieren, men alligevel vil hun stadig konkurrere, og hun er stadigvæk nysgerrig på at udvikle sig. 

- Og så er det jo bare en helt vild præstation, at hun vender tilbage på det her niveau, efter hun er blevet mor. 

Foto: Brandon Malone / Ritzau Scanpix

Cristiano Ronaldo

36 år

Mads Junker, fodboldekspert på TV 2 SPORT:

- Ronaldo er symbolet på den moderne fodboldspiller, der går op i søvn, kost og træning. Han har altid sørget godt for sin krop, og han er et perfekt eksempel på, hvor meget man skal træne for at blive rigtig god. 

- Samtidig har han været eminent til at omlægge sit spil, så det passer til de kvaliteter, han har nu. Tidligere var han mere hurtig og eksplosiv, end han er nu, men han har med sin rutine formået at gøre sig gældende i en ny rolle, og han bliver fortsat ved med at jagte nye mål. 

Foto: Massimo Pinca / Ritzau Scanpix

LeBron James

36 år

Peter Wang, basketballekspert på TV 2 SPORT:

- LeBron er vanvittig gammel i forhold til det niveau, han stadig spiller på. Vi har faktisk aldrig set noget lignende. Han dominerer fortsat ligaen, og jeg vil skyde på, at de fleste NBA-spillere vil pege på LeBron som den bedste spiller i ligaen. 

- Han har været en frontløber for det her med at få det optimale ud af sin træning. Og fysisk vil jeg mene, at man simpelthen ikke kan sætte en karriere bedre sammen, end hvad LeBron har formået. Han har gennem hele sin karriere fået det ultimative ud af sin krop og sit talent, og jeg er sikker på, at han vil være en dominerende spiller i ligaen, indtil han er 40 år. 

- Og mon ikke han bliver ved så længe, at han når at spille i ligaen med sin søn, Bronny (James, red.). 

Foto: Kevin C. Cox / Ritzau Scanpix

Roger Federer

39 år

Tine Scheuer-Larsen, tennisekspert på TV 2 SPORT:

Federer har en utrolig kærlighed til sporten, og han besidder et ultimativt talent. Talentet har dog ikke afholdt ham fra at arbejde hårdt for at følge med udviklingen i tennissporten. Han stiller sig aldrig tilfreds, han er eminent til at tackle modgang, og han leverer kamp efter kamp efter kamp. 

- Og så har han indtil for nylig været virkelig dygtig til at holde sig fra skader, hvilket han har formået med god planlægning og sans for detaljen. 

Foto: Fabrice Coffrini / Ritzau Scanpix

Zlatan Ibrahimovic

39 år

Mads Junker, fodboldekspert på TV 2 SPORT:

- Zlatan har altid trænet godt, og han har en atletisk krop. Som type er han skabt til at spille lang tid på højt niveau, fordi han er forholdvis stationær og ikke har nogen stor rolle i presspillet. 

- En af Zlatans helt store kvaliteter er hans psyke. Han sætter sig hele tiden nye mål, han er ærgerrig og har en stor drivkraft. Mange andre spillere stopper som 35-årig på grund af manglende motivation - det gør Zlatan ikke. Han er altid motiveret.

Foto: Daniele Mascolo / Ritzau Scanpix

En generel tendens

Selvom de seks ældre verdensstjerner er noget for sig, er deres udvikling ikke en enlig svale.

Mads Brink Hansen peger nemlig på, at grænsen for, hvornår man som atlet daler i niveau, generelt har rykket sig de senere år.

- Vi ser en klar tendens til, at folk bliver ved længere på et højt niveau. Tidligere var man i mange sportsgrene færdig, når man var 30. Og det er helt tydeligt, at det som udgangspunkt ikke er tilfældet længere. Nu er man nærmere i midten af 30’erne. Det er den historie, vi hører, og det er det, vi kan se ud fra de atleter, vi arbejder med til dagligt.

At aldersgrænsen har rykket sig skyldes ifølge sportsfysiologen blandt andet, at atleterne er blevet bedre til at optimere den tid, de har, når de ikke træner eller spiller kamp. Her er der kommet et øget fokus på restitution, gode spisevaner og skadesforebyggende træning.

Og det er alt sammen noget, der har betydning for, hvor længe du som atlet kan holde dig skarp.

- Man er blevet langt dygtigere til at træne fornuftigt, så man ikke går i stykker. Tidligere var man for eksempel nærmest fodboldinvalid som 30-årig, fordi man manglede viden om, hvordan man skulle træne og agere rundt om sin sport. I dag er man langt bedre til at modvirke det naturlige slid på kroppen, så man kan blive ved i flere år, siger Mads Brink Hansen.

- Vi mangler viden

På trods af at fænomenet om de aldrende stjerner er noget, flere har fået øje på, mangler der fortsat viden om, hvad der helt konkret skal til for at gøre sig gældende så længe som muligt på højeste niveau.

- Jeg oplever, at der er rigtig mange atleter, der gerne vil det her med at fortsætte langt op i alderen. Men vi har endnu ikke nogen præcis viden om, hvad der egentlig skal til. Vi kan godt se, hvem der har trænet hensigtsmæssigt tidligt, og jo bedre du har trænet, da du var ung, jo bedre forudsætning har du da også for at præstere, når du bliver ældre.

- Noget af det, vi dog ved, er, at man skal forsøge at skære ned for træningsmængden med alderen. Det er lidt en overraskelse, men selvom man skærer ned, holder man sit niveau forbavsende godt. Kroppen er god til at holde sig i den balance, den er vant til. Så selv hvis du mister din styrke i en periode, vil dine muskler og dit nervesystem være kodet til hurtigt at give dig det tabte tilbage. Og derfor er restitution en af nøglerne til en lang karriere, siger Mads Brink Hansen.

Han forklarer samtidig, at man, selvom man gør det hele rigtigt, vil opleve et fald i sine fysiske kompetencer, så man, lidt efter man er blevet 40 år, ikke har en chance for at konkurrere på samme niveau.

Af danske sportsudøvere, der fortsat har succes i en forholdsvis høj alder, kan svømmeren Jeanette Ottesen og hækkeløberen Sara Slott, der begge er 33 år gamle, nævnes.