Stop hadbeskeder

Én gruppe skiller sig ud, når danske atleter svines til

For danske atleter er dødstrusler og hadefulde beskeder en del af hverdagen på de sociale medier, og afsenderne har typisk én ting til fælles.

Dø, kælling. Din mor er en luder.

Det er beskeder som denne, man kan støde på, hvis man på det sociale medie Instagram besøger Astralis-spilleren Peter 'dupreeh' Rasmussens profil på og tager et kig på kommentarsporene til hans billeder.

Stop hadbeskeder

De kommende dage sætter TV 2 og Regionerne fuld fokus på, hvad vi skal gøre for at komme den grove tone til livs på sociale medier. Temaet Stop hadbeskeder finder du på alle TV 2s platforme.

Her vil kendte og ukendte, politikere og eksperter fortælle om egne oplevelser og konfrontere den grove tone på sociale medier. Og vi spørger - en gang for alle - efter løsninger.

Langt de fleste henvendelser er fra de mange tusinde fans, der glædeligt følger med i den 27-årige danskers karriere inden for Counter Strike: Global Offensive.

Men der er også de brodne kar. Dem, der kun er der for sende en personlig sviner afsted og gøre opmærksom på sin utilfredshed.

Og Peter 'dupreeh' Rasmussen er ikke alene. TV 2 SPORT har de seneste dage talt med en række danske atleter, der har oplevet at modtage hadefulde henvendelser på de sociale medier.

Herunder kan du læse fire atleters beretninger, der alle har kunnet notere sig, at afsenderne ofte er personer, der har tabt penge på sportsbetting.

Jeg tror, at alle professionelle spillere har modtaget hadefulde beskeder og dødstrusler. Jeg har vænnet mig til det og forsøgt at skære tingene væk.

Det er ganske forfærdeligt, at man modtager det, fordi folk gambler og taber penge. Der er nogle, der bliver kede af at tabe på odds, men når det kommer til stykket, skal det ikke gå ud over vores familier og vores liv.

De skriver ting som, at de håber, at min familie dør af kræft. Jeg tænker, det i virkeligheden er synd for dem, der skriver, fordi de må være et dårligt sted i deres liv, når de skriver det om andre og deres familiemedlemmer.

Jeg tror desværre, at når man lever i den verden, vi gør i dag, hvor mange ting er online og over nettet, tror jeg, det er svært at komme tingene til ende.

Man får en masse hadefulde og ubehagelige beskeder, når man taber kampe, man måske skulle have vundet.

Vi kan ikke rigtig gøre noget ved det, så jeg prøver bare at slette beskederne og blokere dem, men jeg kan se, at det er et kæmpe problem. Der er alt for mange mennesker, der skriver sådan noget lort. Det er virkelig ikke godt. At man kan få sig selv til at skrive sådan noget til andre, er helt vildt. Man gør jo sit bedste, når man står på banen, og om man vinder eller taber, kan man jo ikke gøre for. Det er et kæmpe problem.

Det er normale mennesker, der fra normale profiler skriver en masse mærkelige ting. Jeg kender heldigvis ikke nogen af dem, der skriver. Det er typisk mennesker fra hele verden, der sikker sidder og oddser og bliver sure over, at man ikke vinder den kamp, de har spillet på.

Jeg tror, det er folk, der taber penge på mine kampe. Jeg har heldigvis ikke fået så mange endnu, fordi jeg ikke har tabt så mange af de kampe, jeg skulle vinde.

Tonen på nettet er i min optik alt for tit alt for dårlig. Det er noget, jeg synes er alt for vanvittigt og alt for pinligt. Jeg skammer mig lidt over, at nogen kan finde på at opføre sig sådan.

Jeg har fuld forståelse for, at folk kan være frustrerede over et tabt resultat eller et tabt væddemål, men det hører ikke nogen steder hjemme, at der skal svines til på den måde.

Noget af det værste, jeg har modtaget, er deciderede dødstrusler mod enten mig selv eller min familie. Jeg har jo selv mistet min far til kræft, og der har været angreb mod ham, hvor de har skrevet, at de håber, han dør hurtigt, og at min mor også bliver ramt. Det har været alt fra, at jeg selv skal dø til, at min familie skal dø.

Det har været så forfærdeligt, men jeg har lært at abstrahere fra

det og prøver at lade være med at tænke over det og bruge tid på det.

Når de sender en besked til mig eller andre, kan de godt glemme, at modtageren faktisk er et andet menneske. De tænker nok bare, at jeg er et alias, men de glemmer så bare, at der sidder en person bag det alias.

Det er klart, at nogle steder kan det godt være hårdt.

Jeg har mest fået beskeder fra sådan nogle polske og ukrainske personer, der better og har et væddemål, de ikke helt har ramt. De har skrevet nogle ret vilde ting, men det er ikke noget, der sådan har gået mig direkte på.

Folk kan godt glemme, at man sidder og skriver til rigtige mennesker, og at det betyder det ikke så meget, når man skriver på computeren. Men der er nogle, hvor det rammer dem hårdt, og det skal man huske på, når man skriver private beskeder. Det kan godt være, de tror, at beskederne ikke bliver set, men det gør de altså nogle gange.

Det er noget, man kulturmæssigt skal lave om på. Især for unge, som mig selv, kan det godt være svært lige pludselig at komme ind og få en masse beskeder fra folk, man ikke kender. Det kan man sagtens tage personligt.

Stop hadbeskeder

De kommende dage sætter TV 2 og Regionerne fuld fokus på, hvad vi skal gøre for at komme den grove tone til livs på sociale medier. Temaet Stop hadbeskeder finder du på alle TV 2s platforme.

Her vil kendte og ukendte, politikere og eksperter fortælle om egne oplevelser og konfrontere den grove tone på sociale medier. Og vi spørger - en gang for alle - efter løsninger.