Sport

Samme risiko på stadion og hjemme, håber forsker efter hollandsk tilskuerforsøg

5000 tilskuere deltog i et stort tilskuerforsøg under VM-kvalifikationskampen mellem Holland og Letland.

Et hav af orange bølgede på tribunerne, da Holland gennemførte et stort eksperiment for at bringe fodboldfans tilbage på stadion.

Det skete i VM-kvalifikationskampen mod Letland, som Holland besejrede 2-0.

Med i alt 5000 tilskuere i forsøget håber hollandske forskere at kunne bevise, det er sikkert at have fans på tribunerne under det kommende EM, som også skal spilles her i Danmark.

Forsker inden for infektionsforebyggelse ved Radboud Universitetshospital Andreas Voss gav efter forsøget udtryk for, at de var optimistiske.

- Vores hypotese for forsøget var, at risikoen, du løber derhjemme, er den samme, som du løber her, siger han.

Der var dog taget en lang række forholdsregler inden kampen, som netop skal bane vejen for, at smitterisikoen ikke er høj ved fodboldkampene, understregede han.

Inden forsøget var alle 5000 tilskuere blevet testet negativ for covid-19. Desuden var de opdelt i forskellige sektioner, så der ikke var for mange for tæt.

Et andet led i forsøget var, at man opdelte tilskuerne i to grupper, hvor den ene bar mundbind, og den anden ikke bar mundbind.

Superliga-forsøg var en succes

Da klubberne i Superligaen sidste år forsøgte at gennemføre et tilskuerforsøg, hvor man kunne have op mod 9000 tilskuere ved at opdele dem i sektioner á 500, var resultatet positivt.

Smitterisikoen var meget lav, viste det sig, efter 46 kampe blev afviklet uden nogen registrerede smittetilfælde.

Kulturminister Joy Mogensen (S) roste også forsøget så sent som 23. marts, hvor hun sagde, at Superligaens erfaringer gør, at hun har høje forventninger til at finde en løsning til de danske klubber snart.

Men det vakte stor forargelse, da regeringen 22. marts offentliggjorde en genåbningsplan, hvor tilskuere på stadion ikke var på tale.

Blandt andet sagde FCK-direktør Lars Bo Jeppesen, at han var både skuffet og forundret.

- Alle klubber, Divisionsforeningen og DBU har løbende leveret - opfordret og uopfordret - analyser, vurderinger og rapporter til partierne og diverse styrelser. Der er brugt millioner af kroner, lød det.

Direktøren for Vejle Boldklub skrev på Twitter, at beslutningen var ”skandaløs”.

Tilskuere i København til EM

Samtidig med, at Superligaen endnu ikke kan se fans i horisonten, har Joy Mogensen varslet, at der vil være tusindvis af fans på stadion under de fire EM-kampe, der skal spilles i Parken i København.

Men det er fordi, at EM får særbehandling, fastslog ministeren 24. marts.

- Det kommer til at finde sted én gang, mens ekspertgruppen skal forholde sig til hele sommeren og alle de store arrangementer, der løbende foregår rundt om i landet, sagde Joy Mogensen.

EM har derfor fået sit helt eget særlige forløb for at sørge for tilskuere til kampene, ligesom også EM i håndbold fik i december 2020.

Hun ville dog ikke garantere, at EM på dansk grund ikke kan blive aflyst, hvis vi mister grebet om pandemien herhjemme.

- Jeg ville ønske, jeg kunne. Men fordi vi lever midt i en global pandemi, og der stadig er risiko for mutationer, så kan det ikke være en hel garanti.

EM afvikles fra 11. juni til 11. juli med fire kampe i Parken i København.