Fodbold

Minut for minut: Oprør mod den nye Super League

Manchester City, Real Madrid, FC Barcelona, Juventus, AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, Inter, Liverpool, Manchester United og Tottenham vil stifte en ny turnering med navnet Super League.

Det er væltet ind med reaktioner fra store fodboldpersonligheder og -organer. UEFA truer spillerne med udelukkelse af landsholdsfodbold. DBU bakker op.

Stil spørgsmål

Store fanprotester

'Hvil i fred, LFC' - Liverpool-fans protesterer mod piratliga.

Vi lukker ned for livebloggen med ét af mange billeder, der viser fanprotester rundt om i Europa - altså fra fans af de hold, der er gået ind i den nye europæiske Super League.

Tak, fordi I fulgte med. 

Pres fra Storbritanniens regering

Oliver Dowden, der er Storbritanniens minister for kultur, medier og sport, slår fast, at den britiske regering er modstandere af den nye Super League, som indbefatter de seks Premier League-klubber Manchester City, Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea og Tottenham.

Lige nu er det det engelske fodboldforbund (FA), der lægger pres på, men regeringen er klar til at skride til handling.

- Min besked til dem var klar: Vi bakker dem fuldstændig op. Men vær ikke i tvivl om, at vi reagerer, hvis de ikke kan. Vi vil lægge alt på bordet for at undgå, at det her sker. Vi undersøger alle muligheder fra styrereformer til konkurrencelove- og mekanismer, der sikrer, at der bliver spillet fodbold.

- Jeg har diskuteret mulighederne med premierministeren, og på tværs af regeringen arbejder vi hurtigt sammen med fodboldmyndighederne. Vi vil gøre alt for at beskytte vores nationalsport. Disse klubber har besluttet at sætte penge over fansene.

Tak for jeres spørgsmål. Jeg bliver desværre nødt til at smutte videre. Der er mange, der river i mig i dag.

/Carsten Werge

Spørgsmål

Henrik:

Super League er jo opbygget efter en amerikansk struktur, og de vil nok elske den i Mellemøsten og Asien. Tror du, at en del af kampene vil blivet spillet der og ikke i England, Spanien og Italien, hvis ligaen bliver en realitet?

Svar:

Jo, og det kan sagtens give klubberne et helt nyt publikum. Nu har jeg været meget på de engelske stadions og kender fankulturen og deres fans, og de vil ikke finde sig i, at Premier League fx bliver nedprioriteret. Så jeg kan godt se, at de lokale engelske fans især vil boykotte en eventuel Super League, og at man så vil spille kampene andre steder i verden.

/Carsten Werge

Spørgsmål

Oscar Christian Dahl Pedersen:

Hvorfor ville de gøre det? Kan det have noget at gøre med det nye CL format i 2024?

Svar:

Muligvis. Der er ingen tvivl om, at de store klubber gerne vil undgå at dele for stor en del af kagen med de mindre klubber, når Champions League bliver udvidet med otte hold yderligere. Så jeg kan godt se det som et pres mod UEFA for at ændre på det.

/Carsten Werge

Spørgsmål

Peter :

Hvem er sponsor til projektet? Kan forstå, at de deltagende klubber får en stor pose penge for indtrædelsen.

Svar:

Udover den amerikanske pengefond JP Morgan skal der nok være mange af klubbernes egne sponsorer, der nok skal spytte penge i kassen, når de kan se topkampe hver weekend.

/Carsten Werge

Spørgsmål

Oscar:

Hvilken klub er mest tilbøjelig til at være med i den nye Super League som det står nu?

Svar:

Hvis du tænker på, hvilke klubber der ellers kan være med, så tror jeg især, at PSG fra Frankrig er meget interesseret i at være med. Men de kæmper i forvejen med dårlig omtale på grund af VM i Qatar, så de venter nok med at koble sig på, for de er også ejet af nogen, der gerne vil tjene penge.

/Carsten Werge

Spørgsmål

Viktor Juhl hansen :

Hvor stor en sandsynlighed kommer Super league til at ske

Svar:

Jeg tror slet ikke, det er urealistisk. Der er rigtig mange ting, der skal falde og plads, men klubberne er kommet med et meget seriøst forslag, så det bliver ikke bare skudt ned med det samme, selvom der har været meget kritik. Jeg vurderer, at der nok er 20 procent chance for, at det bliver til noget.

/Carsten Werge

Spørgsmål

Victor :

Hvordan vil det i længden påvirke mindre ligaer som er udenfor de 12 inkluderede?

Svar:

De klubber uden for Super League kan i sidste ende ende med at have færre penge, og så kan de ikke talentudvikle, og så vil forskellen mellem top og bund blive endnu størrre end nu.

/Carsten Werge

Spørgsmål

Thomas Glintborg:

Til Werge. Kan vi se spillere og trænere som nægter at stille op for klub pga. dette ?

Svar:

Det tror jeg godt. Der er altid nogle spillere, der tør give udtryk for, hvad de mener, og jeg håber det.

/Carsten Werge

Ekstraudsendelse

Lige nu kan du på TV 2 SPORT eller TV 2 PLAY se en ekstraudsendelse om dagens store nyhed. 

Her i livebloggen kan du stille spørgsmål, hvor nogle kan blive besvaret i udsendelsen.

DBU-formand reagerer på Super League

Dansk Boldspil-Unions formand, Jesper Møller, melder sig nu i koret af kritikere af de 12 storklubbers plan om at skabe en udbryderliga.

- Nok er nok! Vi skal beskytte den europæiske sportsmodel, og den her situation er en god anledning til at statuere et eksempel. Der er to veje. Enten vælger man fællesskab og solidaritet, eller også vælger man grådighed og egoisme.

UEFA-præsident i angreb på klubchefer

UEFA præsenterede for kort tid siden et nyt Champions League-format i Champions League. Det sker få timer efter, at 12 europæiske storklubber fremlagde planen for en stor udbryderliga ved navn Super League.

Det får UEFA-præsident Aleksander Ceferin til at gå til angreb på især to klubbosser:  Andrea Agnelli, bestyrelsesformand i Juventus og ny Super League-næstformand, og Ed Woodward, der er viceformand i Manchester United.

- Jeg var forsvarsadvokat i 24 år, og jeg har aldrig nogensinde oplevet folk sådan. Ed Woodward ringede til mig torsdag og sagde, at han var meget tilfreds med Champions League-reformerne og støttede dem til fulde. Han havde øjensynligt allerede skrevet under på noget andet. Andrea Agnelli er den største skuffelse af dem alle. Jeg har aldrig oplevet et menneske lyve så mange gange, som han har gjort. Det er utroligt.

- Vi vidste ikke, at slanger arbejdede så tæt på os. Det ved vi nu.

DBU støtter trusler

UEFA's præsident slår fast, at spillerne i udbryderligaen vil blive udelukket fra landsholdsfodbold, herunder EM og VM. 

Dansk Boldspil-Union bakker op om truslerne og henviser til et interview, som direktør Jakob Jensen tidligere på dagen gav til TV 2:

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for, at vores landsholdsspillere kan spille med på vores landshold, men det er klart, at FIFA og UEFA truer med bål og brand, og det gør de, fordi det her er så gennemført en dårlig idé, og de trusler støtter vi selvfølgelig.

Aktiekurser stiger

Planerne om en udbryderligaen kan mandag aflæses på aktiekurserne hos to af de 12 storklubber, der barsler med den såkaldte Super League.

Det drejer sig om Manchester United og Juventus, beretter nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge Reuters er Juventus' aktiekurs steget med 12 procent, mens Manchester Uniteds ditto er skudt i vejret 11 procent.

Ekstraudsendelse på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY

Klokken 17 kan du se en omgang ekstra sportsnyheder, hvor emnet udelukkende er den nye udbryderliga. 

Her får du en masse reaktioner fra aktører i ind- og udland, mens blandt andre fodboldredaktør Carsten Werge og brandingekspert Simon Bastiansen gæster studiet.

Fodboldhistoriker ser piratliga som en logisk udvikling

Den nye liga bør ikke komme bag på fans og iagttagere. Det påpeger fodboldhistoriker og forfatter Svend Rybner.

- Når man kigger nøgternt på det, er det et logisk skridt i det, man gerne vil med fodbolden. Det giver mening, og ellers havde de ikke gjort det.

- Hvis man kigger ud på tilskuerpladser i England, er der rigtig mange udlændinge. Det er store turistindtægter, man har, så de her klubber er for længst løsrevet fra deres lokale forankring.

- I mange år har udvidelsen af fodboldmarkedet gået mod Mellemøsten, Asien og til en vis grad Nordamerika. Der er mange penge i de egne, siger han til Ritzau.

PSG-stjerne er kritisk

Paris Saint-Germain-stjernen Ander Herrera er meget kritisk over for de 12 klubbers projekt.

- Jeg forelskede mig i fodbold, i fansenes fodbold og i drømmen om at se min hjerteklub konkurrere mod de allerbedste. Hvis denne europæiske Super League bliver til noget, er de drømme ovre, skriver Ander Herrera på Twitter med henvisning til, at ligaen er lukket land for de mindre europæiske klubber.

PSG er ikke en del af projektet og er sammen med Bayern München de to største klubber, der står uden for selskabet.

- Jeg elsker fodbold, og jeg kan ikke tie om det her. Jeg tror på en forbedret Champions League og ikke på, at de rige stjæler det, som folket har skabt, hvilket er intet mindre end den smukkeste sport på planeten, skriver Herrera.

Spørgsmål

Erik.:

Hvor meget handler det her, om Amerikanske interesser, i at 'kuppe' europæisk fodbold, og lave det til et 'mediecirkus', med reklameindtægter a'la Amerikansk football?.. Ideen virker overhovedet ikke Europæisk gennemtænkt, og jeg tror modstanden fra fans bliver undervurderet.

Svar:

Det har meget at sige. Klubber som Manchester United og Liverpool ejes af amerikanere, og de er vant til et andet system fra USA - et franchise-system - med ingen op- og nedrykning. Ejerne ønsker konstante indtægter, og hvis der er en risiko for, at deres klub ikke er med i turneringerne, hvor man henter de største indtægter, så er det et problem for forretningen. Det strider selvfølgelig mod den europæiske fodboldmodel, hvor man spiller om det.

/ Christian, TV 2 SPORT