Sport

Håndboldkampe kan igen blive med tilskuere

Indendørssporten kan se frem til at få tilskuere tilbage, hvis politikerne følger ekspertgruppes anbefalinger.

Med udsigt til weekenden, så plejer fredag at være en foretrukken ugedag for en del danskere.

Og det har nok ikke ændret sig hos de danske sportsentusiaster efter aprils fjerde af slagsen.

Først var der godt nyt for fodboldfansene frem mod EM i en ny rapport fra en ekspertgruppe. Og i selvsamme rapport var der desuden også positivt for blandt andre de danske håndboldklubber.

Ekspertgruppen for store begivenheder anbefaler nemlig, at man kan åbne for siddende tilskuere til indendørs sportsbegivenheder. Det gælder eksempelvis håndbold, basketball og ishockey.

En genåbning for tilskuere til indendørs sport skal således ske med tilskueropdeling i sektioner. I første omgang anbefales maksimum 500 tilskuere i hver sektion.

Ekspertgruppen har generelt set på, hvordan begivenheder med større forsamlinger af publikum kan afvikles sundhedsmæssigt forsvarligt. Anbefalingerne fra ekspertgruppen er et oplæg til politisk diskussion, og intet er dermed besluttet endnu.

Positivt nyt, men...

Hos Håndboldens Divisionsforening glæder de sig over anbefalingen, men tør endnu ikke håbe på, hvornår klubberne igen kan lukke nogle tilskuere ind.

- Vi er glade for indstillingen, men vi ved også godt, at det er en politisk forhandling, så man er jo hverken købt eller solgt endnu. Men det er da positivt nyt, siger Thomas Christensen.

Divisionsforeningens direktør var netop i færd med at læse den 54 siders lange rapport fra ekspertgruppen, da TV 2 SPORT får fat i ham over telefonen. Han er ikke et øjeblik i tvivl om, at ligaklubberne hurtigt kan være klar til at lukke fans ind.

- Jeg tror, at det bliver magen til ordningen, vi prøvede i september. Så rigtig mange af klubberne har prøvet at afvikle kampe med tilskuere i sektioner.

- Så vi er klar. Også med meget kort varsel. Turneringen går efterhånden på hæld, men kan vi bare få et par kampe med tilskuere, så vil det betyde rigtig meget. Jo før, jo bedre, så flere hold får glæde af det, inden deres sæson er slut, siger Thomas Christensen.

Både herrernes og kvindernes slutspil er i fuld i gang og i slutningen af sæsonen er der også finalestævner i pokalturneringen for begge køn.

Op til 500 per sektion

Ekspertgruppen arbejder med en fase 1 og en fase 2, og anbefalingerne i de to faser adskiller sig en lille smule.

Lige nu er vi i fase 1, og når alle sårbare personer og personer over 50 år, der ønsker det, er vaccineret med første stik, kan man igangsætte fase 2.

I fase 1 anbefaler ekspertgruppen, at man til både udendørs og indendørs sportsbegivenheder kan lukke op til 500 tilskuere ind i hver sektion.

Indendørs er der imidlertid et pladskrav på to kvadratmeter per person, og der skal være fokus på ventilation fremgår det.

Hvis man beslutter, at det er forsvarligt at igangsætte fase 2, kan man lukke op til 1000 siddende tilskuere ind, mens der indendørs fortsat er et pladskrav på to kvadratmeter per person.

Ekspertgruppen skriver desuden, at "tilskueraktiviteter såsom råb og skrig bør undgås, da det er veldokumenteret, at der er en øget risiko for smitteudbredelse i forbindelse med fx sang og råb".

Det fremgår desuden, at smitterisikoen ved indendørs begivenheder er middel. Ved udendørs begivenheder er den lav til middel.

Smitterisikoen kan imidlertid mindskes, hvis kravet om en gyldig test er på 24 timer.