Sport

Minister afviser tidlig vaccine til OL-atleter

Magnus Heunicke afviser DIF og Team Danmarks ønske om tidlig coronavaccine til danske OL-atleter.

De danske OL-atleter må tage plads i den kø af borgere, der venter på en vaccine mod coronavirus.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) afviser, at danske udøvere kan blive rykket frem i vaccinekøen, så de er sikre på en coronavaccine inden OL.

- Jeg er bekendt med, at Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark har henvendt sig om muligheden for, om der er mulighed for at rykke, således at man kan få vaccineret de danske OL-atleter og paralympiske atleter.

- Selvfølgelig skal vi tage den problemstilling seriøst og behandle det sagligt, men så længe der er udvalgt en stor gruppe mennesker, der venter på at få vaccinen, der kan sikre dem mod alvorlig sygdom, så er det dem, der kommer i første række, siger ministeren i Folketingssalen efter et spørgsmål fra Venstres idrætsordfører, Sten Knuth.

Sundhedsministeren peger på, at der lige nu er mangel på vacciner til danskerne.

- Som hovedregel mener jeg, at vi bør prioritere den rækkefølge, som sundhedsmyndighederne har sat for vores vaccine. Det bør vi af den grund, at hver gang vi ændrer, og nogle skal foran, så kommer andre bagud, siger han.

Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative ønsker at give de 90 til 100 atleter, som DIF forventer at sende afsted, fortrinsret til vaccinen.

Det skal sikre dem mod smitte, som kan risikere at få betydning for danskernes deltagelse i konkurrencerne i Japans hovedstad.

Flere andre lande, heriblandt Holland, Belgien, Frankrig og Australien, har prioriteret at lade atleterne vaccinere.

Men sportsudøverne er ikke de eneste, der sender forespørgsler om tidlige vacciner, pointerer Heunicke.

- Jeg kan gøre opmærksom på, at det langtfra er den eneste henvendelse fra en gruppe i samfundet, der har særlige vilkår, hvor man kan sige, at de måske burde komme foran i køen.

- Indtil nu har vi sagt, at som helt overvejende hovedregel er det sundhedsmyndighedernes køsystem - det vil sige ud fra det rent sundhedsfaglige - at man prioriterer vaccinerne. Så længe der er en knaphed, mener jeg, det er det, vi skal forholde os til, siger ministeren.