Sport

OL-atleter skal selv tage stilling til skrottet vaccine, siger Team Danmark

To vacciner er blevet taget ud af det officielle vaccinationsprogram i Danmark. Men som borger kan man frit vælge, om man vil have et stik med dem.

De danske OL-atleter, Team Danmark og Dansk Idrætsforbund ser gerne, at atleterne bliver rykket frem i det danske vaccinationsprogram, så de vaccineret kan rejse til de Olympiske Lege i Tokyo.

Det er der ikke udsigt til i Danmark, men mandag blev der alligevel stablet et håb på benene, hvis man som borger er villig til at lade sig stikke med enten AstraZeneca- eller Johnson & Johnson-vaccinen, som begge er taget ud af det officielle danske vaccinationsprogram.

Et flertal i Folketinget har besluttet, at man frit kan vælge, om man vil have et stik med en af de to vacciner.

Og så snart de ældre og sårbare har fået stikkene, så bør det være OL-atleternes tur. Det fortæller Christian Blomgreen, der er kommunikationschef i Team Danmark. Han siger også, at beslutningen afhænger af atleternes individuelle valg.

Åbner det her tiltag op for, om I vil anbefale jeres atleter at tage imod en af de to skrottede vacciner?

- Ikke endnu. Og det vil i givet fald være op til vores læge, der skal med indover. Men som udgangspunkt er det op til den enkelte atlet, ligesom det jo heller ikke er et krav, at atleterne skal være vaccineret for at deltage, siger Christian Blomgreen til TV 2 SPORT.

Dansk Idrætsforbunds chef de mission for det danske OL-hold, Søren Simonsen, har også et håb om, at atleterne kan nå at blive vaccineret.

Men han vil ikke tage stilling til overvejelsen om at anbefale de droppede vacciner til de danske OL-deltagere.

Axelsen er positiv

Selvom Danmarks bedste badmintonspiller Viktor Axelsen i øjeblikket selv er ramt af coronavirus, og dermed har været smittet, når han skal afsted til Tokyo, ser han det politiske tiltag som en åbning for, at øvrige danske OL-atleter alligevel kan nå en vaccination. Han har i længere tid også talt for, at atleterne bør få en forlomme i vaccinationskøen.

- Det gør jo, at der er flere vacciner tilgængelige, så det håber jeg da. Jeg håber generelt bare, vi kan få lov til at blive vaccineret inden OL. Man har brugt meget energi på det, og jeg har allerede sagt min holdning, siger Viktor Axelsen til TV 2 SPORT.

I første omgang håber Axelsen dog, at OL-atleterne bliver tilgodeset i den oprindelige vaccinationsplan.

- Vi har en kort periode til at dyrke vores sport på allerhøjeste niveau. Vi kan ikke tage til OL om 12 år. Jeg kan i hvert fald ikke, da jeg vil være gammel og afdanket, siger han.

Den 27-årige badmintonspiller opholder sig lige nu isoleret i sin lejlighed, efter han blev smittet med coronavirus under EM i Ukraine i weekenden. Mandag blev han fragtet hjem i et ambulancefly fra slutrunden og kan i stedet være i isolation på dansk jord.

Ingen konkret ordning endnu

Af en pressemeddelelse fra Sundhedsministeriet fremgår det, at det politiske flertal bag beslutningen om at gøre det muligt at tage imod de droppede vacciner består af regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet.

Hvordan ordningen konkret vil blive udformet, er endnu uvist. Det skal dog være gratis, og forventningen er, at ordningen vil starte i maj.

Tilbuddet er kommet, efter at Sundhedsstyrelsen mandag vurderede, at det er muligt at lave en model, hvor de danskere, der ønsker det, kan få to stik med AstraZenecas vaccine, der blev skrottet i midten af april, fordi man konstaterede en sammenhæng mellem vaccinen og alvorlige bivirkninger.

Styrelsen understreger dog, at man ikke anbefaler at bruge vaccinen, selvom det Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har blåstemplet den, hvorfor flere europæiske lande også har genoptaget brugen af den.

Mandag er også Johnson & Johnson vaccinen blevet taget ud af vaccinationsprogrammet, men planen er nu, at begge vacciner altså skal være frivillige.