Sport

Halvdelen af Danmarks OL-atleter vil tage skrottet vaccine

Jonas Warrer og Frederik Schou-Nielsen står i hver sin lejr, når det gælder spørgsmålet, om de vil tage imod en af de skrottede vacciner.

Vil du frivilligt modtage en af de to skrottede coronavacciner?

Det har TV 2 SPORT spurgt 18 danske OL-atleter om.

Halvdelen af dem ville sige ja tak til enten AstraZeneca eller Johnson & Johnson-vaccinenen, selvom der kan være alvorlige bivirkninger.

En af dem er 49'er-sejleren Jonas Warrer, som var med til at vinde OL-guld i den disciplin i 2008.

- Det er det, vi træner frem mod. Det er derfor, vi får støtte fra Team Danmark, det er derfor, vores sponsorer støtter os. Det er det, det handler om for os. Hvis man lige pludselig bliver smidt ud af det, så er alt det på en måde spildt. Så det vil være katastrofalt, siger han til TV 2 SPORT.

Sådan svarede de 18 OL-atleter:

  • Ja: 9 personer
  • Nej: 5 personer
  • Ved ikke: 4 personer

Trodser mulige birvirkninger

AstraZeneca og Johnson & Johnson er blevet droppet i vaccinationsprogrammet i Danmark, fordi der er blevet konstateret en sammenhæng mellem dem og bivirkninger som sjældne blodpropper.

Det er vildt at gamble med sit liv for at få en vaccine

Frederik Schou-Nielsen

Ved førstnævnte blev det vurderet, at risikoen var 1 ud af 40.000 vaccinerede, mens det var 1 ud af 500.000 vaccinerede, som oplever det. Sundhedsstyrelsen mener dog ikke, at alle tilfælde er rapporteret i USA, hvor Johnson & Johnson-tallene stammer fra. Derfor betragter de risikoen som cirka den samme for de to vacciner.

Hvis Jonas Warrer ikke skulle til OL, tror han heller ikke, han ville tage imod en af de to skrottede vacciner i Danmark. Men han vil gøre det for at undgå at blive coronasmittet ved OL.

- Det føles absurd at skulle tage en vaccine, som nærmest er værre end sygdommen selv. Men vi ville heller ikke have fået muligheden, hvis det ikke var forholdsvis sikkert, så i sidste ende ville jeg tage den, slår 42-årige Warrer fast.

Vil ikke tage chancen

I den anden lejr står den 25-årige Frederik Schou-Nielsen. I weekenden kvalificerede han sig overraskende til OL sammen med Kojo Musah, Tazana Kamanga-Dyrbak og Simon Hansen i disciplinen 4 x 100 meter stafet.

Han har ikke lyst til at tage chancen med enten AstraZeneca eller Johnson & Johnson.

- Risikoen er markant mindre end ved p-piller, så det er lidt noget pjat at være så påpasselig, men det er også uheldigt at miste livet for at komme med til OL. Det er ikke til at sige, det er der, man ender, men tænk nu, hvis det var mig, det gik ud over.

- Jeg kan sagtens forstå dem, der gerne ville have en vaccine. Risikoen er så relativ lille, men det er også vildt at gamble med sit liv for at få en vaccine, fortæller Schou-Nielsen, som står foran sin OL-debut.

Han understreger, at hvis han var en af de eneste eller tvunget til at tage en af de to vacciner, ville han nok genoverveje situationen en ekstra gang. Men skulle han beslutte sig i dag, er svaret klart.

- Hvis jeg bare skal stå med den selv lige nu, så vil jeg ikke vaccineres. Så vil jeg hellere krydse fingre og håbe på det bedste, siger atletikudøveren.

OL afholdes i Tokyo fra 23. juli - 8. august.