Sport

Tre ting skal på plads, før OL-atleterne kan vaccineres

PfizerBioNTech donerer coronavacciner til OL-atleter og staben omkring dem.

Efter artiklens udgivelse har sundhedsminister Magnus Heunicke fastslået, at atleterne får lov til at tage imod vaccinetilbuddet.

Midt i glæden over vaccinedonationen fra Pfizer/BioNTech stikker tre punkter ud for Danmarks Idrætsforbund.

Tre punkter der har potentialet til at blive en kæp i hjulet på udrulningen af coronavacciner til OL-atleter og staben, der skal til Tokyo i juli og august.

For kan det overhovedet lade sig gøre at vaccinere de olympiske og paralympiske deltagere? Det mangler vi stadig at få svar på.

1: Tidsplanen

Hvornår og hvordan sendes vaccinedoserne?

- Vi skal stadig blive klogere på tidsplanen. Vi er i et kapløb med tiden, og vi SKAL have OL-atleterne vaccineret i ordentlig tid inden OL. Ellers går det ud over deres forberedelser, og derfor skal vi have andet stik senest i midten af juni, siger Morten Mølholm, der er direktør i Danmarks Idrætsforbund (DIF).

2: Det praktiske

Vil de danske myndigheder stille vaccinationssystem til rådighed, så atleterne kan modtage de ekstra doser, Pfizer/BioNTech vil sende til Danmark? Eller vil myndighederne udlevere doserne, så atleterne kan få vaccinestikkene i privat regi?

- Vi har og skal have en dialog med myndighederne, men vi skal også have mere at vide om aftalen og vilkårene, siger Morten Mølholm til TV 2 SPORT.

3: Er der uforudsete udfordringer?

Efter mere end et år med coronapandemien tør DIF ikke juble, før alle OL- og PL-deltagere er færdigvaccinerede.

- Jeg smiler i høj grad over den her mulighed, der er kommet ind. Den eneste grund til, at jeg kan se lidt bekymret ud, er, at der er mange ting, der vælter ned over os i øjeblikket inden for idrætten. Det skal løses, men det er ikke altid, det er lige til at løse med et fingerknips. Djævlen ligger i detaljen på mange ting, og jeg vil helst ikke flå pelsen på bjørnen, før den er skudt, siger Morten Mølholm.

Pfizer/BioNTech og den internationale olympiske komité (IOC) har fastslået, at der med donationen er tale om ekstra doser af coronavaccine. Derfor kommer de olympiske udøvere ikke til at få en vaccine på bekostning af andre.

OL i Tokyo blev flyttet fra 2020 til 2021 på grund af coronapandemien. Legene finder sted fra den 23. juli til den 8. august, hvorefter de paralympiske lege afholdes fra den 24. august til den 5. september.