Sport

Danske stjerner undrer sig over, at OL-bonus først bliver ligestillet i 2021

Når danske atleter til sommer vinder medaljer til Danmark, får de det samme, hvad end der er tale om OL- eller paraatleter.

For fem år siden fik danske OL-atleter dobbelt så stor medaljebonus som deres kollegaer ved de paralympiske lege (PL).

En guldmedalje for en OL-atlet var for Team Danmark 100.000 kroner værd, mens en paraatlet kunne se frem til 50.000 kroner.

Det var Elsass Fonden så uenig i, at den gik ind og udlignede forskellen. En forskel, der siden er blevet fjernet fra Team Danmarks side, således at atleterne ved OL og PL i 2021 får den samme medaljebonus.

At der overhovedet har været en forskel, undrer flere danske OL-atleter, som TV 2 SPORT har talt med.

Jeanette Ottesen

OL-bronzevinder i svømning i 2016

- Umiddelbart synes jeg, at det er fint. Ingen alarm for mig, det er bare fedt. Det er, ligesom kvinder og mænd burde være lige i alting. Man kan altid argumentere imod, men man skal også veje det op imod hinanden. Vi har det lettere i livet i forhold til PL-atleter. Det er faktisk på tide.

Henrik Møllgaard

OL-guldvinder i håndbold i 2016

- De knokler lige så meget for at vinde medaljer til Danmark, som vi gør, så det kommer egentlig bag på mig, at der overhovedet har været en forskel.

Viktor Axelsen

OL-bronzevinder i badminton i 2016

- Jeg synes, det er en rigtig god ide. De knokler mindst ligeså meget for det som os, så det er helt på sin plads.

PL-atlet: Burde have gjort det i 2016

En af de atleter, der potentielt kommer til at mærke forskellen, er atletikudøveren Daniel Wagner.

Han har vundet flere PL-medaljer i 2012 og 2016, og også for ham vækker det undren, at forskellen først bliver udlignet i år.

- Jeg synes, at det var på tide, at de kom til den afgørelse. Det er jeg selvfølgelig rigtig, rigtig glad for. De burde have gjort det i 2016, hvor det også var oppe at vende, siger Wagner til TV 2 SPORT.

- Jeg synes, at det var en formalitet, at det kom på plads. Parasporten er vokset så meget og har vist så stærke sider, at det var på tide.

- Som atlet bruger man hele sit liv på et OL- og PL-eventyr, og der er rigtig mange udfordringer i begge lejre. Det med ikke at få den fulde anerkendelse, som sådan et beløb kan give, giver en øv-følelse, når man har lagt sig i selen og virkelig ofret rigtig meget for at få medaljen i hus.

Tidligere direktør forsvarede forskellen

Lone Hansen, der indtil februar i år var direktør i Team Danmark, slog tidligere fast, at man ikke kan sammenligne de olympiske og paralympiske lege - hverken i økonomi eller udbredelse.

Som eksempel nævnte hun, at der ved PL bliver uddelt 1600 medaljer til 4300 deltagere, mens der ved OL kun uddeles 918 medaljer til over 10.000 atleter.

Men i 2019 vedtog Team Danmarks bestyrelse så, at der i fremtiden skal være den samme bonus til de medaljevindende danske atleter, uanset om det er ved OL eller PL.

- Der er generelt sket en kæmpe udvikling i parasporten, og samtidig synes vi bare, at det er en naturlig udvikling, at OL- og paraatleter får den samme bonus. De knokler hver dag. Det er hverken nemt at være PL- eller OL-atlet. Der skal rigtig meget til, og derfor er det også naturligt, at de får den samme medaljebonus, hyldest og hæder, for det fortjener de, siger Christian Blomgreen, der er kommunikationschef i Team Danmark.

Afstemning

Synes du, OL- og PL-atleter skal have det samme i bonus for en medalje?

- I Team Danmark har vi også haft stort fokus på at løfte parasporten i stærkt samspil med Parasport Danmark. Vi har også løftet dem i det, der hedder støttekoncept og strategisk prioritering. For eksempel har vi målbeskrivelser, som vi har i almen idræt. Det er nyt, og medaljebonussen skal også ses i det lys.

- Nu er der så truffet en principiel beslutning i Team Danmark om, at vi sidestiller OL- og PL-medaljevindere fremadrettet. Fonden er med på vognen igen i Tokyo, og det er vi rigtigt glade for. Vi samarbejder med alle de virksomheder og fonde, som er med til at bakke op om eliteidrætten i Danmark.