Sport

Flere danske OL-deltagere har allerede fået vaccine

De danske sundhedsmyndigheder skal stå for at vaccinere 702 danskere, der skal til OL i Tokyo. Allerede nu er svømmere og cykelryttere vaccineret.

Danmarks Idrætsforbund (DIF) har fået tildelt 1404 doser coronavaccine fra Pfizer/BioNTech, og dermed kan 702 danskere, der skal til OL i Tokyo, blive vaccineret inden afrejsen. Det oplyser DIF i en pressemeddelelse.

Hovedparten af vaccinationerne vil ske i slutningen af maj og juni og foregår i København.

Det er de danske sundhedsmyndigheder, der skal stå for vaccinationerne.

Allerede nu er en række danske atleter blevet vaccineret.

DIF oplyser til TV 2 SPORT, at det drejer sig om svømmere, som lige nu er med til EM, samt cykelryttere, fordi de ikke når hjem til Danmark og dermed ikke får mulighed for at blive vaccineret tidsnok.

Ikke kun atleter vaccineres

Ud over OL-atleterne får også alle andre, der er akkrediteret til de olympiske lege, tilbudt en vaccine.

Det gælder trænere, ledere, læger, fysioterapeuter og andre stabsmedlemmer samt journalister og fotografer.

- Vi er meget taknemmelige for vaccinationsmuligheden, som minimerer smitterisikoen under legene uden at påvirke den danske vaccinationskalender i negativ retning, da der er tale om en ekstraordinær donation, siger Morten Mølholm, administrerende direktør i DIF, i en pressemeddelelse.

- Presset på det danske vaccinationsprogram ligger nemlig på vaccinationsdoserne og ikke på kapaciteten til at give vaccinerne. Og her lyttede vi til sundhedsmyndighederne, som anbefalede, at de selv skulle håndtere doserne og stikkene via Region Hovedstaden.

Vaccinedoserne er lige nu er på vej til Danmark og er blevet tildelt, efter at DIF har givet en prioriteret liste til Den Internationale Olympiske Komité (IOC), hvor man ud over atleter også ønskede akkrediterede vaccineret.

- Vi føler også et hensyn til værterne og den japanske lokalbefolkning, som tager imod hele verden. Dem beskytter vi også ved ikke blot at lade atleterne vaccinere, men også eksempelvis danske dommere og pressefolk, der bor i Tokyo under legene, og som i et vist omfang er i kontakt med lokalbefolkningen, siger Morten Mølholm.

Bør undgå bivirkninger

Der kommer til at gå minimum tre uger fra første stik til andet stik. Dermed kan eventuelle bivirkninger være overstået med omkring fire uger til OL, lyder det.

OL i Tokyo foregår fra 23. juli til 8. august.

Også atleter og akkrediterede til de paralympiske lege får tilbudt en vaccine. De paralympiske lege er fra 24. august til 5. september.

6. maj annoncerede Pfizer/BioNTech, at virksomhederne havde indgået en aftale med IOC om at donere coronavacciner til alle OL-atleter over hele verden.