EM fodbold

Anden EM-dag: Danmark spiller premierekamp

 

Slut for i dag

En på alle måder vild dag har nået sin ende. Vi er tilbage med opdateringer fra EM søndag morgen.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Nyt om Eriksen

Den troværdige fodboldjournalist Fabrizio Romano har nyt om Christian Eriksen.

Han skriver på Twitter, at Inters direktør, Giuseppe Marotta, har sagt, at Eriksen har sendt en besked i Inters WhatsApp-chat for få minutter siden. Marotta fortæller også, at de er optimistiske omkring Eriksens tilstand. Den danske stab skulle have fortalt Inter-direktøren, at situationen er under kontrol.

Kilden er det italienske medie Rai Sport. Det samme siger direktøren til Corriere dello Sport.

Marotta fortæller videre, at holdet havde brug for præcise informationer, da nyheden kom. Inter vil fortsætte med at have kontakt til det danske landshold.

Lukaku græd, da han fik nyheden om Eriksen

Belgien spillede deres første kamp ved EM på bagkant af den triste nyhed om Christian Eriksens kollaps.

Derfor skulle Eriksens holdkammerat Romelu Lukaku præstere, mens tankerne var et andet sted. Og det var vanskeligt, fortæller han.

- Jeg er meget glad for sejren, men det var svært for mig at spille, fordi mine tanker var hos Christian. Jeg håber, han har det godt, og jeg dedikerer den her præstation til ham.

- Jeg græd meget, fordi jeg var bange. Vi har oplevet stærke ting sammen, og jeg har brugt mere tid med ham end min familie, så mine tanker er med ham, hans kæreste og hans børn.

Romelu Lukaku scorede to mål i Belgiens 3-0-sejr over Rusland.

Tysk landshold sender hilsen til Eriksen

- Kære Christian Eriksen. Vores tanker går til dig, og vi ønsker dig alt godt, skriver det tyske landshold på sin Twitter og deler et billede med Eriksen i baggrunden.

Kronprinseparret sender hilsen til Eriksen

Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik fulgte den dramatiske kamp inde fra stadion, og de har sendt en hilsen til Eriksen.

- Det vigtigste i aften er, at Christian Eriksen efter omstændighederne har det godt. Det var rørende at opleve den fantastiske holdånd og opbakning fra spillere og fans, efter den store forskrækkelse vi alle fik. ⁣

Eriksen får kåring

TV 2 SPORTs reporter på stadion fortæller, at det er blevet oplyst, at Christian Eriksen er blevet kåret til 'Star of the match'.

Belgier dedikerer scoring til Eriksen

Romelu Lukaku har bragt Belgien foran i kampen mod Rusland. Her løb Lukaku direkte ud til kameraet og dedikerede sit mål til holdkammeraten fra Inter, Christian Eriksen.

Med ordene "Chris, Chris, I love you" var hilsnen ikke til at tage fejl af.

Belgien - Rusland er startet

Så er den anden kamp i Danmarks gruppe også begyndt. Det er opgøret mellem Belgien og Rusland.

Belgierne er selvfølgelig store favoritter i den kamp.

Peter Møller: - Vi spiller for Christian

Fodbolddirektør i DBU, Peter Møller, har inden genoptagelsen af kampen givet et interview. Her kunne han fortælle, at spillerne har snakket med Christian Eriksen, og det er visheden om, at han er i god behold, der gør, at de fortsætter.

- Christian har det godt, og spillerne spiller for ham. Det er det, vi alle sammen tænker på. Vores tanker er selvfølgelig hos Christians forældre og familie.

- Spillerne fortsætter, fordi Christian har det godt. Det var vigtigt for dem at vide, at han har det godt, og han er vågen. Han har fået lynhurtig behandling – hele det fantastiske crew herinde, som tog hånd om det.

- Der er ingen tvivl om, at de kommer til at spille kampen på chokket og adrenalinen. Vi må tage det hele bagefter, siger Peter Møller.

UEFA-præsident sender varme tanker til Eriksen

Der bliver sendt flere tanker afsted til Christian Eriksen. UEFA's præsident, Alexander Ceferin, har sendt en hilsen.

- Øjeblikke som dette sætter alt i perspektiv. Jeg ønsker, at Christian kommer hurtigt tilbage og beder for hans familie. Fodboldfamilien er så stærk, og jeg hørte, at begge fangrupper sang hans navn. Fodbold er smuk, og Christian spiller det smukt, skriver Ceferin.

Schweizer er frustreret

Breel Embolo blev kåret til kampens spiller, da Schweiz og Wales spillede 1-1, men angriberen finder alligevel resultatet frustrerende, siger han til UEFA.

- Jeg føler en smule frustration over resultatet, fordi vi havde chancerne for at score mål nummer to, men vi tog dem ikke.

- Måske var vi for passive efter det første mål. Vi fortjente sejren, men det endte med et uafgjort resultat, og det er en skam, siger Embolo ifølge UEFA.

Fans er klar til kamp

De danske fans på Ophelia Plads i København, der under EM fungerer som fanzone, er klar til kampstart.

- Vi glæder os meget, råber 21-årige Alberte Kofoed i kor sammen med sine venner.

Der er mange forskellige bud på, hvor meget Danmark vinder aftens kamp med – det vildeste bud lyder på 4-0 til Danmark.

En enkelt fra gruppen tør godt pege på Finland som vinder, men resten tro og håber på Danmark.

Schweiz og Wales deler

Schweiz og Wales spillede 1-1 i holdenes første kamp ved EM og får dermed et point hver i gruppe A.

Schweiz 1 - 1 Wales

  • 1-0: Breel Embolo (49')
  • 1-1: Kieffer Moore (74')

Finske fans tror på sejr: - Danmark undervurderer os

2000 finske fans har fået lov til at komme ind i Parken til aftens kamp.

23-årige Hugo Tallqvist og hans venner er nogle af de heldige.

- Vi har været til hver eneste kvalifikationskamp, så da Finland kvalificerede sig for første gang nogensinde til et EM, blev vi nødt til at komme, siger han til TV 2.

Gruppen fortæller, at der hjemme i Finland ikke bliver talt om andet end fodbold. Og her er man optimistisk i forhold til at vinde aftens kamp og ikke mindst gå videre fra slutspillet.

- Danmark undervurderer os, jeg tror godt vi kan vinde, siger Hugo Tallqvist.

Vennegruppen har billetter til alle Finlands kampe. Det betyder, at de flyver til Rusland søndag. Billetterne købte de for halvandet år siden, og under pandemien har de sparet op til at kunne komme afsted.

- Vi spiller for hele Danmark, siger Hjulmand

DBU har uploadet en video på sociale medier med landstræner Kasper Hjulmand. Her fortæller han, at landsholdet er yderst klar på at komme i aktion.

- Vi er afslappede, spændte – og det kilder i maven. Vi har alle sammen lagt mærke til, at der er liv i gaden. Spillerne er afslappede, men det begynder at kilde i maven. Ventetiden er lang, og vi går bare og kradser lidt i savsmulden, så vi kan komme i gang.

- Lige meget hvad giver vi alt, hvad vi har, inde på banen. Og jeg håber, at fansene kan mærke, at det er til dem – vi spiller for hele Danmark.

EM i fodbold på dansk jord samler ikke kun hardcore fodboldfans. Også dem, der normalt ikke ser fodbold eller ved så meget om sporten, er trukket i landsholdstrøjerne i København.

De tre folkeskoleveninder Mia Einnerup, Christina Jensen og Nikoline Jensen har planer om at se landskampen på storskærm på Teglværket ved Sydhavn i aften på trods af, at de ikke ved det store om fodbold.

- Vi kommer fra Jylland, så det er sjovt for os at opleve stemninger her i København, siger Christina Jensen og fortæller, at de på vejen ind til Nyhavn tog havnebussen og mødte en masse sejlende danske fans undervejs.

Pigerne har dog selv sparket lidt til en bold i deres ungdomsår, så helt fremmede er sporten heller ikke.

De er lidt uenige om, hvad kampens resultat bliver, men de er helt sikre på, hvem der står som sejrherre.

- Danmark, lyder det enstemmigt fra de tre veninder. 

Det er helt lige mellem Wales og Schweiz

Efter de første 45 minutter i EM-kampen mellem Wales og Schweiz har vi fortsat den første scoring til gode.

Schweizerne har været tættest på, men flere gode redninger fra Danny Ward i walisernes mål har betydet, at det fortsat er helt lige.

Stor fodboldstemning i Nyhavn

Der er nu 2 timer og 30 minutter til kampstart, og der er begyndt at være en spændt stemning i København.

Wales og Schweiz tørner sammen

Dagens første EM-kamp skydes i gang, hvor Wales og Schweiz mødes i gruppe A.

Sådan starter de to hold:

Wales: Ward; Mepham, Davies, Rodon, Roberts; Ramsey, Allen, Morrell; Bale, Moore, James

Schweiz: Sommer; Elvedi, Schär, Akanji; Mbabu, Xhaka, Freuler, Rodriguez; Shaqiri, Embolo, Seferovic

Matthijs de Ligt ude af åbningskampen

Holland skal i aktion ved EM søndag, men det bliver uden en de store stjener, når de møder Ukraine.

Matthijs de Ligt er ikke kommet sig fuldkommen over sin skade, og derfor kommer søndagens åbningskamp for tidligt.

- Det er lidt for tidligt, og vi vil ikke tage nogen chancer. Hvis det havde været meget afgørende, kunne han have spillet, men i betragtning af skadens art vil vi ikke løbe nogen risiko, siger landstræner Frank de Boer til Voetbal International.