GO'

20-årig blev opdaget i app – nu debuterer han snart i Superligaen

“Jeg er glad for, at den har haft en positiv indflydelse på hans udvikling”, forklarer en af udviklerne bag app’en.

Da Oliver Sonne var 16 år, havde han egentlig mistet lysten til at blive professionel fodboldspiller.

Han var begyndt at snuse til modelverdenen, og han havde skruet ned for ambitionerne i Greve, hvor han spillede.

Men da en tidligere agent spurgte ind til Oliver Sonnes stop og opfordrede ham til at hente app’en Tonsser, gik det stærkt.

Oliver Sonnes kampdata stak så meget ud på app’en, at han blev inviteret til prøvetræning i Olympique de Marseille, og flere amerikanske colleges tilbød ham stipendier.

- Jeg fik lidt en opvækning dér og tænkte, at jeg havde fortrudt min beslutning, forklarer han i ‘Go’ morgen Danmark.

Først fik han en 18-måneders kontrakt med FCK, hvor han spillede på klubbens U19-hold. Derefter fik han kontrakt med 1. divisionsklubben HB Køge, og om en måned debuterer han i Superligaen i den røde Silkeborg IF-trøje.

Oliver Sonne bliver dermed det første talent i Danmark, som er spottet gennem app’en, der får en professionel kontrakt.

Et digitalt cv

Et af hovederne bag Tonsser er Peter Holm, der sammen med sin studiekammerat Simon Hjære lancerede app’en i 2015.

Tonsser

Tonsser er tilgængelig i ni lande i Europa og derudover i USA, hvor den har 1,3 millioner brugere. App'en samarbejder med en lang række europæiske fodboldklubber og forbund. 

Appen er gratis at hente og gratis at have en bruger på.

Idéen med Tonsser er at hjælpe skjulte talenter frem, som ikke nødvendigvis er en del af et akademi eller professionelt setup, som mindre klubber ikke har råd til at drive, forklarer han.

App’en fungerer som et socialt medie for fodboldspillere, hvor de kan dele præstationer og interagere med hinanden. Samtidig kan spillerne se deres eget kampprogram, statistikker og følge med i hinandens præstationer

Og det er disse data, som har vist sig at være særdeles brugbar til at udpege uopdagede talenter.

- Der er rigtig mange præstationer, der går tabt, når man spiller ungdomsfodbold, fordi man ikke kan gemme dem nogen steder, forklarer Peter Holm og fortsætter:

Vi må se, hvor der bærer hen

Oliver Sonne, fodboldspiller

- I virkeligheden skaber vi transparens i fodboldverdenen ved at gøre fodboldspillere identificerbare og give dem mulighed for at skabe det, vi kalder deres digitale cv, og derigennem også skabe muligheder for at blive opdaget, lyder det.

I Danmark har app’en et samarbejde med DBU, og spillere fra alle klubber, der er registreret under forbundet, kan oprette en bruger.

Giver den hele armen

For Oliver Sonne har det givet blod på tanden at blive opdaget gennem Tonsser, og han ser frem til snart at debutere i Superligaen.

I første omgang vil han nyde at spille i den bedste, danske liga, men han håber også, at han kan komme endnu længere.

- Jeg vil presse mig selv hver dag til træning. Det er det, der har fået mig til Silkeborg og som forhåbentlig skal få mig længere endnu. Hver dag til træning er det ud og give den hele armen, og så må vi se, hvor der bærer hen, slutter han.

Se interviewet med Oliver Sonne og Peter Holm i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY