Tour de France

Giv vennerne baghjul i Tourspillet - forsvarende mester giver tips og tricks

Mads Taunø Larsen viser vej til den ultimative succes i Tourspillet ud fra sin ekspertviden om pointsystemet, årets rute og rytternes priser.

Tadej Pogacar eller Primoz Roglic? Caleb Ewan eller Arnaud Demare?

Spørgsmålene tårner sig op i Tourspillet, hvad enten rytterne i årets Tour de France-felt skal forcere de hårdeste bjerge eller spurte.

For at minimere hovedbruddene blandt de tusindvis af managers har den forsvarende mester af Tourspillet på Holdet.dk, Mads Taunø Larsen, indvilliget i at dele rundhåndet ud af sine bedste tips og tricks.

Den 37-årige cykelekspert, der arbejder som pædagog, bruger dagligt flere timer før og under etaperne på de franske landeveje på at optimere sine hold i Tourspillet.

Den forsvarende mester viser her vejen til succes, hvilket kan optimere dine chancer for at vinde håneretten over vennerne i de interne puljer i managerspillet.

Deltag i Tourspillet på Holdet.dk her.

Følgende ekspertråd tager udgangspunkt i Tourspillet for de managers, der har købt et guldhold, hvor der er ubegrænsede udskiftninger til rådighed undervejs.

Det er også muligt at tilmelde sig Tourmanager, men her er der ingen udskiftninger af ryttere mellem etaperne.

Et komplekst spil

Tourspillet er yderst komplekst, og for at vinde den eftertragtede titel og de kolde kontanter kræver det både dygtighed og i sidste ende en vis portion held.

For at lette overblikket er Mads Taunø Larsens mange tips og tricks delt op i følgende kategorier:

 • Pointsystemet
 • Ruten og matematikken
 • Strategien
 • Rytternes prissætning

Jeg spiller generelt ret konservativt, da det øger sandsynligheden for at vinde

Mads Taunø Larsen, forsvarende mester af Tourspillet

Pointsystemet

Det er ifølge cykel- og managereksperten helt afgørende nøje at kende til reglerne og detaljerne i pointsystemet for at optimere økonomien for ens hold og dermed chancer for at vinde.

Pointsystemet i denne udgave af Tourspillet er identisk med 2020.

Det betyder, at den såkaldte holdbonus, som gives alle ryttere, der kører på hold med dagens etapevinder, er 60.000 fiktive kroner værd. Holdbonussen var gennem mange år sat til 100.000 kroner.

- Det gør, at hjælperytterne bliver mindre attraktive. På sprinteretaper er det vigtigere at vælge ryttere, der deltager i massespurter og som ligger i udkanten af top 15. Men de er svære at udpege især i starten af løbet, siger Mads Taunø Larsen.

Etapebonus er et andet element, som kan skabe ravage i stillingen. Den gives til antallet af ryttere, som kører i top 15 på de enkelte etaper.

Kan man få alle sine otte ryttere til at opfylde kriteriet, er der hele 400.000 kroner i bonus, mens der til sammenligning er 220.000 kroner, hvis syv ryttere klarer cuttet.

- På 1. og 2. etape vil det være nærmest umuligt at få samtlige ryttere på ens hold i top 15. Her kan det bedre betale sig at udpege etapevinderen, for en rytter som eksempelvis Tadej Pogacar kan køre sig både i den gule trøje, samt point- og ungdomstrøjen, forklarer Mads Taunø Larsen.

Etapebonussen er ifølge cykeleksperten lettest at ramme på sprintetaper, men sværere at opnå på bjergetaper.

Vælger man som manager at gå efter etapebonussen, skal det imidlertid gøres helhjertet. Værdien bliver nemlig drastisk forringet, og alt under seks ryttere i top 15 vil være ligegyldigt, lyder det fra managereksperten.

Læg i øvrigt mærke til:

 • Det røde rygnummer, som gives til etapens mest aggressive rytter, er 50.000 kroner værd. Det er meget svært at forudse, men det kan give mening at skele til franske ryttere fra mindre hold, der typisk går i et tv-udbrud

 • Hvert spurtpoint og bjergpoint giver 3000 kroner. Derfor kan det svare sig at gå efter bejlere til den grønne trøje, der kører efter point i de indlagte spurter. Bjergpoint er sværere at vurdere, da det er få ryttere, som alene kører med den prikkede bjergtrøje for øje, men stærke udbrudsryttere og klassementsryttere vil være i spil til point til den prikkede bjergtrøje

 • De bedste ryttere på de enkelte etaper er selvsagt afgørende at kunne forudse, men etapeplaceringen bliver endnu vigtigere på de flade etaper. På etaperne: 1., 2., 3., 4., 6., 10., 12., 13., 19. og 21. er der ud over 200.000 kroner til etapevinderen også 50 point og dermed 150.000 kroner i bonus. De tre kuperede etaper: 7., 14. og 16. giver til sammenligning 'kun' 30 point og 90.000 kroner i bonus til etapevinderen

Etapeprofilerne skifter meget fra dag til dag i årets Tour

Mads Taunø Larsen, forsvarende mester af Tourspillet

Ruten og matematikken

Tour de France-ruten anno 2021 har et mere klassisk udseende med blandt andet to enkeltstarter end de foregående årgange.

Men det bliver dog ikke en sovepude for de tusindvis af håbefulde managers, da rutens beskaffenhed gør, at managers skal tænke sig om en ekstra gang.

- Etapeprofilerne skifter meget fra dag til dag i årets Tour. Derfor bliver det endnu mere taktisk i år, end hvis der eksempelvis var fire sprintetaper i træk, siger Mads Taunø Larsen.

Han mener, det er en fordel for de mest rutinerede Tour de France-managers med de mange etapeskift, da det bliver sværere at gennemskue matematikken og den optimale strategi fra dag til dag.

10. etape er et godt eksempel, for den ligger klemt inde mellem to store bjergetaper, og her skal lommeregneren virkelig findes frem.

- Det vil være meget dyrt i transfergebyr at udskifte hele holdet efter 9. etape fra bjergryttere til sprintere, og derefter tilbage igen, for rytterne skal på 11. etape forcere Mont Ventoux hele to gange, mener Mads Taunø Larsen.

Tour de France ruten 2021

Årets Tour de France rute byder på 21 etaper, der kan inddeles i følgende kategorier:

 • 8 flade etaper
 • 5 kuperede etaper
 • 6 bjergetaper med tre afslutninger på toppen - i Tignes (9. etape), Saint-Lary-Soulan col du Portet (17. etape) og Luz Ardiden (18. etape)
 • 2 enkeltstarter

Desuden er der indlagt to hviledage undervejs. De falder mellem 9. og 10. etape samt 15. og 16. etape.

Tour de France køres fra 26. juni til 18. juli.

Eksempelvis vil det koste omkring 100.000 kroner, svarende til én procent i transfergebyr at købe topsprinteren Sam Bennett til 10. etape. Pengene skal findes ved at sælge en rytter fra toppen af klassementet, hvilket kunne være Tadej Pogacar, som igen skal være på holdet til 11. etape. Denne øvelse vil koste i omegnen af 120.000 kroner, vurderer cykeleksperten.

Den fiktive udregning viser ifølge Mads Taunø Larsen, at det ikke kan betale sig at skifte for meget ud fra 9. til 10. etape, da de indkøbte sprintere skal toppræstere, for det giver mening.

- Jeg spiller generelt ret konservativt, da det øger sandsynligheden for at vinde. Det kræver mere held og dygtighed at købe sig til succes fra dag til dag, siger eksperten.

Læg i øvrigt mærke til:

 • Årets rute indledes med to såkaldte puncher-etaper, der skal afgøres på korte, intense stigninger. Disse etaper ligger godt til eksplosive ryttertyper, som samtidig kan klatre bedre end de fleste
 • Det bliver derfor ikke en rendyrket sprinter, som kommer i den gule trøje. I stedet skal der skeles til punchetyper som Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe, Wout van Aert, Alejandro Valverde eller forhåndsfavoritterne Tadej Pogacar og Primoz Roglic på 1. og 2. etape
 • På enkeltstarterne kan det oftest betale sig at vælge en ”sikker” rytter i top 15 fremfor end en "lottokupon", der på en god dag kan blive mellem nummer 5 til 10. Forskellen i rytterens vækst mellem en 5. plads og en 11. plads er mindre på enkeltstarter på grund af færre point til den grønne trøje, hvorfor det er vigtigere at sikre flere ryttere i top 15. På de to enkeltstarter er det tilmed realistisk at få samtlige otte ryttere i top 15, hvilket vil udløse den største etapebonus
 • Det er typisk bedre at vælge ryttere, der ligger til i klassementet i stedet for en normalt dygtig enkeltstartsrytter som eksempelvis Michal Kwiatkowski. Polakken kan finde på at trille i mål, hvis ikke han får en god start, og ryttere i den samlede top 10 efter de enkelte etaper får tilmed mellem 10.000 og 100.000 kroner i bonus

Det er svært at sætte de optimale hold med tømmermænd

Mads Taunø Larsen, forsvarende mester af Tourspillet

Strategien

Mads Taunø Larsen bruger en stor del af sin tid i ugerne op til og under Tour de France på at optimere sine managerhold. Men de mange hovedbrud og et stort indtag af alkohol under det tre uger lage etapeløb passer dårligt sammen.

- Jeg får rykket sociale arrangementer og ser færre mennesker under Touren. Det er svært at sætte de optimale hold med tømmermænd, siger han.

Det er nok de færreste, der er lige så dedikerede til Tourspillet som Mads Taunø Larsen. Men tid er en afgørende faktor, hvis man drømmer om at komme helt til tops. For grundighed og cykelnørderi betaler sig ifølge eksperten i længden.

- Jeg bruger mange timer dagligt, og jeg sætter stort set altid den sidste time af til fintuning af mine hold i form af gennemgang af de seneste nyheder, forklarer Mads Taunø Larsen.

Især etapeoptakterne på TV 2 er vigtige for den forsvarende mester. For de mange interviews af primært de danske ryttere kan vise sig at være yderst nyttige - specielt på udbrudsetaper.

Her kan rytterne afsløre, hvem der skal køres for på det enkelte hold på dagens etape, og hvilken rolle de er tiltænkt.

På de sociale medier er Twitter det vigtigste redskab til viden om Tour de France for Mads Taunø Larsen. Han følger samtlige 23 Tour-hold og flere af rytternes profiler for at danne sig det bedste overblik.

Men al viden om løbet og optakter til de enkelte etaper på cykelhjemmesider som Feltet.dk og The Inner Ring kan bruges og er nyttig information.

Mads Taunø Larsen stiller typisk seks hold fra start i Tour de France for at øge sandsynligheden for "den perfekte start".

- Det er selvfølgelig en klar fordel at starte godt, da det giver øget økonomisk råderum til at købe de bedste ryttere, men alt er ikke tabt med et par skæverter i starten af spillet, siger han.

Det tabte terræn vindes ifølge eksperten sjældent tilbage ved at satse meget på en enkelt etape. Han anbefaler i stedet, at man tager de konservative og fornuftige valg, især hvis man dyster med vennerne i lukkede puljer.

- En dårlig start for ét hold er ikke en katastrofe. Tourspillet er ikke en sprint, men en maraton, lyder analysen.

Læg i øvrigt mærke til:

 • Prioriter tid til udskiftninger op til etapestart - mange nyheder kommer ud kort før løbet
 • Når cykelrytterne kører langsomt i den neutrale start, kan man nogle gange se, hvem der ligger forrest og vil i udbrud. Det kan derfor betale sig at skifte ud helt op til lukketidspunktet for den enkelte etape
 • Odds fra bookmakerne kan bruges som indikator til at sætte de otte ryttere til dagens hold, men der er faldgruber. Oddssætterne sætter odds på vinderen af etapen, og ikke på hvor sent en sprinter eksempelvis kommer i mål. Selvom en rytters vinderodds er lavt, kan der tabes en del penge, da det for enkelte sprintere er meget "enten/eller", om de kommer over stigningerne og kan spurte med om sejren. For hvert hele minut rytteren kommer efter etapevinderen koster det 3000 kroner - dog maksimalt 90.000 kroner
 • Etapeprofilen er vigtig at nærstudere, specielt starten af de oplagte udbrudsetaper. Er det en relativ flad start, vil det være et lotteri, hvem der rammer udbruddet, mens en hårdere start omvendt vil gøre det mere sandsynligt, at det er de bedste ryttere, der formår at køre i udbrud
 • Vær opmærksom på, om rytternes roller pludselig ændrer sig på grund af pludselig opstået sygdom eller udgåede ryttere. Måske skal der køres for en ny sprinter i massespurterne, eller også er en klassementsrytter ude. Hvis Primoz Roglic udgår, kan Jonas Vingegaard pludselig blive klassementshåbet for Jumbo-Visma
 • Benyt typisk det sikre valg af kaptajn. På mange udbrudsetaper kan det oftest betale sig at vælge rytteren i den gule trøje, da det samlet giver 125.000 kroner i bonus at forsvare førertrøjen, og samtidig kan etapevinderen være svær at forudse.

Jeg hælder mest til Pogacar frem for Roglic

Mads Taunø Larsen, forsvarende mester af Tourspillet

Rytternes prissætning

Den sidste, afgørende ingrediens i at optimere sit hold i Tourspillet er rytternes prissætning.

Mads Taunø Larsen har specifikt kigget på løbets to forhåndsfavoritter og de dyreste cykelryttere i feltet - slovenerne Tadej Pogacar og Primoz Roglic.

Valget kan blive afgørende, da de begge koster 11 millioner kroner ud af et samlet budget på 50 millioner kroner til de otte ryttere på holdet.

- Jeg hælder mest til Pogacar frem for Roglic - både i den samlede stilling og på 1. etape. Den 22-årige regerende Tour-vinder er mere eksplosiv, han spurter altid med og kører mere offensivt end Roglic, hvilket giver værdi til managerspillet, siger cykeleksperten.

Mads Taunø Larsen vil dagen før starten på Tour de France give sit bud på det optimale hold til 1. etape her på TV2.DK.

Men cykeleksperten har kigget grundigt på startværdierne og fundet frem til en håndfuld ryttere, det kan være interessant at have i kikkerten til sit hold i løbet af Tour de France:

 • Rigoberto Uran, EF Education - 7,5 millioner kroner. - Det er billigt, for han kørte overraskende godt i Schweiz Rundt og er tidligere blevet nummer to i den samlede stilling i Tour de France. Men det er en ulempe, at han tit kører defensivt

 • David Gaudu, FDJ - 6,5 millioner kroner. - Han kan køre rigtig godt, og potentialet er stort. Prisskiltet på 6,5 millioner kroner er ikke meget sammenlignet med de andre ryttere i den prisklasse

 • Ben O’Connor, AG2R - 6,0 millioner kroner. - Australieren har i år vist fremgang i bjergene, og prisen er fin på ham

 • Ion Izagirre, Astana - 4,5 millioner kroner. - Jakob Fuglsang kører ikke klassement i år, så det er muligt, at den spanske rytter får chancen. Til den pris er han et scoop

 • Jonas Vingegaard, Jumbo-Visma - 4,0 millioner kroner. - Danskeren har et stort potentiale, og han vil formentlig kunne sidde med de bedste ryttere på flere etaper. Måske den vigtigste hjælper for Primoz Roglic. Samtidig er der mulighed for, at danskeren kan få holdbonus på 60.000 kroner, hvis Roglic vinder en etape

Desuden kan det betale sig at kigge efter ryttere fra Movistar - især på udbrudsetaper, mener Mads Taunø Larsen. Det spanske cykelhold har nemlig vundet holdkonkurrencen i Tour de France fem ud af de seneste seks år.

- Movistar prioriterer holdkonkurrencen højt. Derfor skal spanierne altid have en mand i udbrud, og en rytter som Carlos Verona er interessant til bare 3,5 millioner kroner. På etaper, hvor det går opad, og hvor det gælder om at tabe mindst tid til de allerbedste, er han et godt køb, siger Mads Taunø Larsen.

Managereksperten har desuden fundet et par ryttere, der efter hans mening er prissat for dyrt:

 • Wout van Aert, Jumbo-Visma - 10,0 millioner kroner. - Belgieren er svær at vurdere. Han kan vinde halvdelen af etaperne, men kan omvendt også let ende som hjælperytter for Roglic.
 • Bryan Coquard, B&B Hotels - 8,0 millioner kroner. - Det er en vild pris, og der findes bedre sprintere til færre penge - eksempelvis Arnaud Demare fra FDJ.

Sæt dine hold i Tourspillet på Holdet.dk her.

Antallet af danske ryttere sætter rekord, 11 i alt, når Tour de France begynder lørdag 26. juni med 1. etape fra Brest til Landerneau i Bretagne i den vestligste del af Frankrig.

TV 2 sender igen i år samtlige 21 etaper fra start til slut.