GO'

Nye træningsmetoder skal sikre dansk medaljehøst

OL-chef Søren Simonsen tror på, at anderledes træningsmetoder kan være med til at sikre medaljehøst.

Det har været en varm fornøjelse, når de danske atleter har trænet op til OL i Tokyo.

Den olympiske ild tændes 23. juli, og atleterne har skullet forberede sig på et klima, der er både varmere og mere fugtigt end det danske.

Som noget nyt er der derfor i den danske lejr blevet eksperimenteret med såkaldte varmetelte, hvori atleterne er blevet udsat for høj varme og luftfugtighed.

- Man forsøger at skabe et miljø som det, de kommer til at konkurrere i, forklarer OL-chef Søren Simonsen i ‘Go’ morgen Danmark’ om teltene, der skal tilvænne atleterne til den japanske varme.

Regnjakker til træning

Men også langt simplere midler er blevet brugt til at assimilere klimaet i Tokyo.

- Nogle af atleterne har arbejdet med hård fysisk aktivitet med regnjakker på for at skabe den her varme, som de kommer til at konkurrere i. Så på den måde er de bedre forberedt, siger Søren Simonsens.

De går simpelthen ned i præstationsevne, når de er i høj varme

Søren Simonsen, OL-chef

I de containere, der er pakket med grej til de forskellige OL-atleter, er der eksempelvis også nakkekølere og kølende armbind til dressurrytterne.

De bruges under opvarmningen til at holde rytternes kropstemperatur nede for på den måde at skabe rammerne for en bedre præstation, når de er i konkurrence.

Varme påvirker præstation

Både varmetræning og kølende elementer kan have en afgørende betydning for atleternes præstationsevne under OL, viser Team Danmarks tests.

- Atleterne præsterer ringere, når de bliver udsat for et klima, som de ikke er vant til. De går simpelthen ned i præstationsevne, når de er i høj varme, forklarer den danske OL-chef.

De olympiske lege i Tokyo skulle have været afholdt sidste sommer, men blev grundet den verdensomspændende virus rykket til i år til stor ærgrelse for mange atleter og sportsinteresserede verden over.

Men intet er bekendt så skidt, at det ikke er godt for noget.

For udskydelsen af OL kan vise sig at blive en fordel for de 111 danske atleter, der har fået ekstra god tid til at træne op til at skulle præstere under varmere himmelstrøg.

Vigtigt med social stimuli under OL

På grund af coronapandemien bliver OL i år afviklet anderledes end normalt. Det betyder blandt andet, at atleterne under legene kun må opholde sig i OL-byen, på de steder hvor der konkurreres og på deres hoteller.

Der bliver altså ikke noget med at gå på restaurant eller lege turist i Tokyo i den fritid, de har til rådighed mellem konkurrencerne.

Ifølge den danske OL-chef er det også noget, der har krævet særlig forberedelse.

- Det handler jo om at få sat nogle ting i gang, så de får lidt adspredelse og tænker på noget andet. De (red. atleterne) bor meget småt. Så derfor er vi nødt til at lokke dem lidt ud af værelserne og ned i nogle fællesarealer, lyder det.

Roerne, svømmerne og håndboldspillerne er blandt dem, som skal opholde sig i OL-lejren i længst tid, og de kan se frem til at fordrive ventetiden mellem konkurrencer med blandt andet bordtennis, brætspil og PlayStation.

Tror på stor medaljehøst

Om de faglige og sociale forberedelser kommer til at bære frugt, får vi svar på, når OL fra 23. juli til 8. august løber af stablen.

Og spørger man Søren Simonsen, så tror han på en solid, dansk medaljehøst.

- Vi har en målsætning om at få otte til ti medaljer, lyder det fra den forhåbningsfulde OL-chef.

Se hele indslaget med Søren Simonsen i 'Go’ morgen Danmark' på TV 2 PLAY.