OL Tokyo 2020

OL i Tokyo kan blive varmeste nogensinde

De olympiske lege i Tokyo kan sandsynligvis blive det OL, hvor atleterne kommer til at svede mest, fordi der både er varmt og fugtigt i Japan.

Ved et OL bliver der altid slået rekorder. Og legene i Tokyo bliver formentlig ingen undtagelse.

Men det er ikke kun atleterne, som kommer til at springe højere end tidligere. Også temperaturerne i den japanske hovedstad kan toppe samme ved tidligere OL.

Det skriver flere internationale medier, deriblandt britiske The Guardian, som har opgjort gennemsnitstemperaturerne fra OL siden 1976 i Montreal.

Sammenholdt med temperaturdata over årene fra Tokyo, så kommer termometrene i år på en gennemsnitlig OL-dag til at overgå stort set samtlige af de varmeste dage ved de foregående 11 olympiske lege.

Ud fra 20 års vejrstatistik kan man forvente, at de højeste dagstemperaturerne vil ligge mellem 33,7 og 38,1 grader Celcius. Oveni kan så lægges en nærmest kvælende luftfugtighed.

Har flyttet maraton nordpå

Allerede da Tokyo tilbage i 2013 vandt værtsskabet til OL syv år senere, blev der stillet spørgsmålstegn ved sommerklimaet i Japan.

For de samme udfordringer med høje temperaturer havde man ikke tilbage i 1964, da den japanske hovedstad første gang var OL-vært. Ganske simpelt fordi man ventede med at afholde legene til oktober, hvor vejret var mildere at dyrke sport i.

Men i år bliver det i slutningen af juli og starten af august, at atleterne skal løbe hurtigere, springe højere og stå stærkere end nogensinde før.

Ifølge The Guardians udsendte siger OL-arrangørerne, at de vil beskytte udøverne fra de værste konsekvenser af heden. Det sker blandt andet med telte og vifter til afkøling samt is til de mange frivillige.

Mon ikke der også er is til atleterne - både af den læskende og afkølende form. Sidstnævnte i form af isbade bruges i stor stil til restitution - blandt andet af løbere.

De løbere, der skal løbe længst ved OL, skal dog ikke lide i Tokyos varme, men derimod godt 800 kilometer nord på til Sapporo. Her er vejret ofte noget køligere, hvilket marathon-løberne og kapgængerne kan glæde sig over.

Desværre har en hedebølge i disse dage ramt den nordlige storby. Mandag blev der registreret 35 grader i skyggen, skriver svenske Aftonbladet. Og det var eftersigende den varmeste dag i 21 år i Sapporo.

Så uanset hvad, så ser det ud til, at OL bliver en varm fornøjelse.