OL Tokyo 2020

Her er de fem nye sportsgrene ved årets OL

Skateboarding er blandt de nye sportsgrene. Én dansker er med, og selvom han ikke synes, konkurrencedelen må fylde for meget, glæder han sig.

Fredag er der åbningsceremoni ved årets OL i Tokyo, et år senere end planlagt på grund af coronapandemien.

Mange af de 33 sportsgrene kender vi fra tidligere olympiske lege, men der er også atleter og discipliner i Tokyo, som er en del af OL for allerførste gang, og andre er med igen efter at have været af programmet.

Få et overblik over de fem nye sportsgrene herunder.

Skateboarding

Til den spritnye disciplin ved OL - skateboarding - skal der dystes i både park og street.

Førstnævnte udføres på en skaterbane, hvor deltagerne laver tricks i luften og bedømmes efter sværhedsgrad og originalitet i deres tricks. I sidstnævnte disciplin handler det om at vise individuelle tricks på trapper, gelændre, bænke og lignende.

I disciplinen park har Danmark sin helt egen skateboarder med ved årets OL, nemlig den tidligere X Games-vinder Rune Glifberg.

Den 46-årige er en af de 20 mandlige deltagere, der er med i sin disciplin, og siden 1992 har han været professionel skateboarder.

Han håber, at OL kan være med til at sætte endnu mere fokus på at udvikle skateboarding som sportsgren, selvom det at skate ifølge Rune Glifberg aldrig har handlet om konkurrence, men mere om "alt muligt andet":

- Skateboarding har altid været beskidt og noget, der primært foregår på gaden. Og det ændrer OL ikke ved, siger han til TV 2.

Konkurrencen i skateboarding begynder søndag og løber indtil 5. august. Særligt USA, Portugal og værtslandet Japan ventes at have stærke skateboardere med i konkurrencen.

Surfing

Årets OL benytter sig på mange måder både af Japan til lands og til vands.

For første gang nogensinde er surfing nemlig med som en sportsgren ved OL, og allerede i 2018 afslørede det internationale surfingforbund ISA, at det kommer til at foregå i det japanske hav og ikke i et kunstigt bassin med bølger.

20 mænd og 20 kvinder skal surfe på den japanske stillehavskyst, og særligt Brasilien, USA og Australien har flere deltagere med.

Lederen af den amerikanske surfergruppe USA Surfing, Greg Cruse, har udtalt, at han især frygter konkurrencen fra det brasilianske mandehold og det australske kvindehold.

Der er ingen repræsentanter fra Danmark med i surfing-kategorien.

Klatring

De tre klatrediscipliner hastighedsklatring, bouldering og førstemandsklatring bliver også for første gang en del af de olympiske lege i år.

Hele 19 nationer deltager med klatreatleter, og lande som Frankrig, USA og Japan stiller op med fire hver - ligeligt fordelt på mænd og kvinder.

Og selvom Danmark ikke har nogen klatrerepræsentanter med i år, er det stadig rigtig gode nyheder for dansk klatring, at sportsgrenen er med.

Det fortæller generalsekretær i Dansk Klatreforbund, Lotte Molsing, til TV 2:

- Klatring er blevet ekstremt populært på verdensplan, og det er meget upcoming i Danmark. Derfor er der ingen tvivl om, at det vil gøre noget for sporten, at den er med ved OL.

Ifølge Lotte Molsing er det især lande som Slovenien, Holland, Belgien og Østrig, der er værd at holde øje med - og så er der lige værtslandet selv, der har nogle enormt dygtige klatrere, lyder det.

Karate

Efter flere års forsøg bliver karate i år en del af OL. Det gælder både disciplinerne kata og kumite inden for karate.

Kata er en individuel serie af teknikker og øvelser, mens kumite er en-mod-en-kamp.

Baseball/softball

Siden OL i Beijing i 2008 har baseball været ude af legene, men i år er sporten tilbage.

Det er værtslandet Japan selv, der har inviteret baseball for mænd og softball for kvinder som deltagere i år. Det skyldes blandt andet, at baseball er Japans egen nationalsport - og så er verdens andet højest rangerende softballhold også japansk.

Hele 18 lande har deltagende baseballhold ved OL.

Den grundlæggende forskel på baseball og softball er, at der pitches underhånd i sidstnævnte, mens der pitches med overhånd i baseball.

OL 2021's åbningsceremoni er fredag 23. juli i Tokyo, og legene fortsætter frem til søndag 8. august.