OL Tokyo 2020

Torsdagens nyheder fra OL i Tokyo

OL i Tokyo bliver en nation rigere.

Torsdagens nyheder fra OL i Tokyo. 

Stil spørgsmål

Tak for i dag

Vi lukker og slukker livebloggen her efter en begivenhedsrig dag i Tokyo. I morgen bliver det endnu federe, hvor OL helt officielt går i gang. Vi følger naturligvis de største nyheder her på sport.tv2.dk.

Valverde gør klar til sidste OL

Alejandro Valverde jubler, da han kører over målstregen og bliver verdensmester.

Den spanske cykelrytter Alejandro Valverde er ekstra motiveret forud for OL i Tokyo, der bliver hans sidste. Den 41-ĂĄrige rytter deltager ved sit femte OL.

- At vinde under landsholdets farver er meget specielt. Det er noget, der forbliver hos dig for evit. Det kan være min sidste store motivation, siger han til det spanske cykelmedie Esciclismo

Den rutinerede rytter tror pĂĄ, at ruten passer ham godt, og at de varme forhold kan være til hans fordel, fortæller han. 

Herrernes linjeløb køres lørdag.

Dansk OL-golfer sprudler i Frankrig

Sammen med Nanna Koerstz Madsen skal Emily Kristine Pedersen repræsentere Danmark ved OL i Tokyo. (Arkivfoto)

Den danske golfspiller Emily Kristine Pedersen har fået en fremragende start på sæsonens sidste major for kvinderne.

Hun er fem slag under par på en delt tredjeplads efter første runde i The Amundi Evian Championship, der spilles i Frankrig som en del af både LPGA og Ladies European Tour.

I front ligger amerikanske Yealimi Noh og thailandske Pajaree Anannarukarn i seks slag under par.

25-årige Emily Kristine Pedersen er den af de to golfkvinder, der skal repræsentere Danmark ved OL i Tokyo efter majoren.

Den anden, Nanna Koerstz Madsen, er også med i Frankrig, men er hele fire slag over par efter første runde på en delt 106. plads.

Kvindernes golfturnering ved de olympiske lege begynder 4. august og slutter med fjerde og sidste runde 7. august.

Af Ritzau

Tjekkisk cykelrytter testet positiv

Tjekkiet er ramt af et større coronaudbrud i forbindelse med OL.

Det kan man efterhĂĄnden godt konkludere. Tjekkiet har torsdag meddelt, at cykelrytteren Michal Schlegel er testet positiv for corona.

Det er den fjerde positive tilfælde blandt de tjekkiske OL-atleter. Og det sjette medlem af den tjekkiske OL-delegation, der er testet positiv.

Afrikansk land laver kovending og tager alligevel til OL

Guinea bliver alligevel repræsenteret ved OL.

Onsdag meddelte sportsministeriet i Guinea ellers, at landets fem kvalificerede atleter ikke ville rejse til Tokyo.

Frygten for coronasmitte blev officielt givet som forklaring, men de lokale medier og nyhedsbureauet AFP skrev, at det snarere handlede om økonomi.

Torsdag aften har historien sĂĄ taget en ny drejning.

- Efter at have fået forsikringer af sundhedsmyndighederne har regeringen givet vores atleter tilladelse til at deltage, siger landets sportsminister, Sanoussy Bantama Sow, i en pressemeddelelse ifølge AFP.

Guinea har deltaget ved 11 olympiske lege, men har endnu landets første medalje til gode.

Af Ritzau

OL-dansker mangler samlingspunkt

Coronapandemien sætter sine tydelige spor ved de olympiske lege. OL i Tokyo er i første omgang udsat i et helt ĂĄr, mens flere atleter i øjeblikket bliver sendt hjem pĂĄ grund af positive prøver. Det bliver ligedeledes uden tilskuere, hvorfor intet er, som det plejer. 

- Madsalen har tidligere været et samlingspunkt for os danskere. Hvis man så vil snakke, kan man sidde derovre, men det har vi ikke haft på samme måde denne gang, hvilket er helt forståeligt. For det er ikke ligeså socialt at spise sammen, som det har været, når det er med glas imellem, og man ikke rigtig kan snakke flere sammen.

- Nu har vi en lounge og et fælles opholdsrum her i OL-byen, som vi prøver at bruge oftere for at se de andre atleter og staben, så vi kan snakke om alverdens ting, så det ikke bare bliver træning hele tiden. Det er vigtigt til et OL, hvor vi også ankommer endnu tidligere og er her længere tid end ved normale turneringer, siger bordtennisspilleren Jonathan Groth.

Herunder ses forholdene i spisesalen:

Danskere i aktion fredag

Følgende danskere skal i aktion fredag ved OL i Tokyo (danske tider): (Af Ritzau)

01.50: Roning

  • Singlesculler, indledende heat: Sverri Nielsen.

02.00: Bueskydning

  • Kvalifikationsskydning, individuelt: Maja Jager.

02.30: Dressur

  • Inspektion af hestene.

13.00: Ă…bningsceremoni

Stjerne er bange for Pogacar

Lørdag afvikles herrernes landevejsløb ved de olympiske lege i Tokyo. Blandt favoritterne kan blandt andet nævnes Tour-vinder Tadej Pogacar, Wout van Aert og Remco Evenepoel.

Sidstnævnte glæder sig til løbet og er optimistisk omkring sine egne chancer. Der er dog bare Ă©t element, der gør, at han ikke tror 100 procent pĂĄ en sejr. 

- Vi har et hold, hvor vi kan køre med to taktikker. Wout van Aert kan vente indtil afslutningen, og jeg kan forsøge at køre væk alene. Men det bliver ikke nemt, fordi Tadej Pogacar også stiller op. Det samme gør Richard Carapaz som et eksempel. De er gode, siger belgieren til Wielerflits

Belgien stiller til start med følgende ryttere:

  • Tiesj Benoot
  • Remco Evenepoel 
  • Wout van Aert 
  • Greg van Avermaet
  • Mauri Vansevenant

22 ud af 111 danske atleter deltager i ĂĄbningsceremoni

De to OL-fanebærere, Sara Slott Petersen og Jonas Warrer. For første gang skal to danskere bære fanen til åbningsceremonien.

Det bliver langt fra alle de danske atleter, der detalger i fredagens ĂĄbningsceremoni. Faktisk bliver det ikke en gang en fjerdedel af de danske atleter. Men det er der nu en ganske god grund til, fortæller chef de mission for det danske hold, Søren Simonsen:

- Vi har mange danske atleter i ilden lørdag og søndag, og det betyder, at de fleste ikke går med ved OL-åbningsceremonien. Vi er kommet til OL for at dyrke sport på højeste niveau og vinde medaljer. Så selvom OL-åbningsceremonien er en drøm at deltage i, så går vi ikke på kompromis med det sportslige.

- Det kan være bĂĄde fysiske og mentalt forstyrrende at skulle stĂĄ op i over fire timer aftenen før en konkurrence og efterfølgende have svært ved at falde i søvn pĂĄ grund af de mange indtryk. Derfor gĂĄr blot 22 danske atleter indmarch, da der samtidig er en del danske atleter, som endnu ikke er ankommet til OL, siger Søren Simonsen.

De danske fanebærerer bliver Sara Slott Petersen og Jonas Warrer.

Argentina i overraskende nederlag

Argentina tabte højt overraskende sin første OL-kamp i fodbold. De blev besejret 2-0 af Australien, selvom australierne var stærkt undertippet før kamptstart. De to hold er i gruppe med Spanien og Egypten, hvor de to bedste nationer avancerer fra gruppespillet. 

Brasilien ydmyger Tyskland

De brasilianske fodboldstjerner har fĂĄet en fremragende start pĂĄ de olympiske lege i Tokyo. Med stjerner som Richarlison, Dani Alves, Diego Carlos og Douglas Luiz i startopstillingen har Tyskland ikke kunnet stille meget op i kampens første 45 minutter, hvor brasserne gĂĄr til pause med en 3-0-føring. Richarlison har lavet hattrick, mens Cunha kunne have gjort det til 4-0 i 1. halvlegs tillægstid, hvor offensivspilleren brændte straffe. 

New Zealand med historisk sejr

Chris Wood fejrer sin scoring.

New Zealands fodboldlandshold har skevet historie, efter at nationen slog Sydkorea med 1-0. 

Det er første gang nogensinde, at newzealænderne vinder et opgør i OL-sammenhæng. Målet blev scoret af Burnley-angriberen Chris Wood, der blot skulle sætte foden på kuglen for at få den i nettet.

OL og coronavirus er ikke en let opgave, siger kejser

Japans kejser Naruhito erkender, at det er svært at forhindre spredningen af coronavirus, mens De Olympiske Lege er i gang. 

- At styre legene og samtidig tage de nødvendige forholdsregler mod covid-19 er ikke en nem opgave, fortæller han ifølge Reuters.

Fredag vil Naruhito tale ved den officielle ĂĄbningsceremoni.

Fuglsang ved ikke, hvor han stĂĄr

Jakob Fuglsang, der udgik inden 21. og sidste etape af Tour de France på grund af et maveonde, sagde for første gang siden sit exit ord til torsdagens pressemøde.

Her indrømmede Danmarks kaptajn til herrernes linjeløb, at han går ind til løbet med en blandet fornemmelse. Han ved faktisk ikke, hvor han står:

- Jeg har svært ved at sige det. Vi har lige fået smidt en omgang jetlag oveni at være kommet ud af Touren, og der er høj varme og luftfugtighed i Japan, siger Jakob Fuglsang til pressemødet torsdag.

Fuglsang har haft en skidt optakt til OL, hvor han længe har meldt ud, at han går benhårdt efter at bytte sølv fra OL i 2016 til guld. Under Tour de France kunne han slet ikke levere, hvad han havde forventet, og han tror, at det skyldes vaccinestik nummer to.

- Jeg ville helt sikkert under alle omstændigheder have taget begge vacciner, men jeg havde nok ventet med stik nummer to, det er umiddelbart, hvad jeg vil sige, siger Fuglsang.

Han skal forsøge at forsvare sin OL-medalje pĂĄ lørdag. 

Spiller fra dansk liga indkaldt til svensk OL-trup

Johanna Westberg, der til daglig spiller i Nykøbing Falster HĂĄndbold, støder med øjeblikkelig virkning til den svenske hĂĄndboldlejr i Tokyo. 

Hun erstatter Isabelle Anderson, der i går aftes modtog en ærgelig melding i form af et overrevet korsbånd.

Det oplyser Svergies HĂĄndboldforbund pĂĄ sin hjemmeside.

- Jeg er begejstret over at komme til Japan og er glad for den støtte, jeg har kunnet fĂĄ derhjemme, hvilket gør det muligt for mig at tage af sted. Men jeg er meget ked af det pĂĄ Isabelles vegne, siger Westberg.

Bagspilleren, der nu er på vej til Japan, havde først meldt fra, fordi hun ville blive hjemme ved sin søn.

Endnu et coronatilfælde i OL-byen

Den russiske OL-svømmer Ilya Borodin mĂĄ vinke farvel til legene i Tokyo. Den europæiske mester i 400 meter medley er testet positiv for coronavirus.

Det skriver SRF, efter at vicepræsident i det russiske svømmeforbund, Viktor Avdijenko, har bekræftet det.

- Det er et stort tab, lyder den korte melding.

Borodin udviser ingen symptomer, og resten af svømmerne i den russiske OL-delegation er testet negative.

Dyr halvleg for Spanien

Dani Ceballos' ankel fik en hård medfart i et tilfældigt sammenstød.

De spanske herrefodboldspillere har ĂĄbnet OL-turneringen pĂĄ uheldig vis.

Efter første halvleg mod Egypten har holdet mistet to af sine bærende spillere i form af Mingueza fra FC Barcelona og Ceballos fra Real Madrid. Begge er gået ud med det, der ligner skader, der kan holde dem ude længe.

Mens Mingueza fik et riv i baglĂĄret, gik det hĂĄrdere ud over Ceballos, der yderst uheldigt blev stemplet hĂĄrdt direkte pĂĄ anklen. Han tog hurtigt sin støvle af og hinkede fra banen. Det sĂĄ slet ikke godt ud.

Der resterer 45 minutter af kampen. Det stĂĄr 0-0.

Svensker spiller OL-kampe med stomipose

PĂĄ søndag løber de svenske hĂĄndboldkvinder pĂĄ banen i Tokyo til deres første kamp ved OL. Jenny Carlson, der stĂĄr foran sit første OL, kommer til at spille med en stomipose, der ifølge hende har været et tabu. 

- Jeg har valgt at være åben omkring det, for jeg har oplevet fra mange, at det har været et tabu at tale om og have det. Det har fungeret godt, og jeg vil vise, at det faktisk er muligt, fortæller bagspilleren til svenske Aftonbladet.

Den 26-ĂĄrige landsholdsspiller fik sin diagnos som 18-ĂĄrig og er vokset op med alvorlige maveproblemer. Hun er blevet udtaget af landstræner Thomas AxnĂ©r pĂĄ baggrund af gode præstationer i OL-kvalen. Til daglig spiller hun i Holstebro HĂĄndbold.

Ingen tilskuere kan være en fordel, mener Ottesen

På dagens pressemøde fra Tokyo spurgte TV 2 SPORT Jeanette Ottesen, hvordan det bliver at være med til et OL uden tilskuere.

Og det er nødvendigvis ikke en dum ting. 

- Det kommer til at være meget anderledes. Der kommer til at være stille på en anden måde. Men hvis man prøver at vende det til noget positivt, så tror jeg, det er ganske godt for mange atleter, at der ikke er publikum. Især for dem, der er med for første gang.

- Publikum er med til at skabe rigtig mange nerver og kan gøre mange overraskede og nervøse, når de træder ud på et stadion og møder 30-40.000 mennesker, der står og glor ned på en, fortæller svømmestjernen.

Tidligere fortalte Danmarks bedste badmintonspiller, Viktor Axelsen, at udsigten til ingen tilskuere var ærgerlig, men kan ligesom Ottesen også se en fordel i det.