OL Tokyo 2020

Så meget tjener en dansk guldvinder ved OL

Det er meget forskelligt, hvordan OL-landene belønner deres medaljevindende OL-atleter.

Hvis du når til tops ved OL, får du både metal om halsen og knaster til dankortet.

Skeetskytten Jesper Hansen var den første dansker til at snuppe en OL-medalje i Tokyo, og kan oven i sin sølvmedalje kan han se frem til en bonus fra Team Danmark på 70.000 kroner.

Således fordeler præmiepengene sig for danske OL-atleter:

  • Guld: 100.000 kroner.
  • Sølv: 70.000 kroner.
  • Bronze: 50.000 kroner.

Frederic Vystavel og Joachim Sutton, der vandt bronze tidligere torsdag, får altså også et beløb ind på bankkontoen.

Samme tal gør sig dog ikke gældende i en større holdsporter som håndbold, hvor det danske herrelandshold fik 750.000 kroner i bonus for guldet i 2016. Det svarer til 50.000 per mand.

Ligestilling i Danmark

I 2016 fik OL-guldvinderen Pernille Blume dobbelt så meget i præmiepenge som længdespringeren Daniel Wagner, der tog guldet ved de paralympiske lege (PL).

Men det er der lavet om på i år, hvor udbetalingerne er strømlinet for alle danske atleter.

- Jeg synes, at det var på tide, at de kom til den afgørelse. Det er jeg selvfølgelig rigtig, rigtig glad for. De burde have gjort det i 2016, hvor det også var oppe at vende, fortalte Wagner tidligere på året til TV 2 SPORT.

I 2016 blev der ved PL bliver der uddelt 1600 medaljer blandt de 4300 atleter, mens de over 10.000 atleter ved OL kæmpede om 918 medaljer.

De danske tal er formuer i forhold til i nogle lande, men det rene vand i forhold til i andre.

Lukrative Asien

Særligt i de asiatiske lande er der guldregn over de atleter, der vender hjem fra OL som vindere.

Herunder har vi samlet et udpluk af nogle af de mest lukrative præmieaftaler:

  • Ved OL i Rio noterede svømmeren Joseph Schooling fra Singapore sig for begivenhedens største præmiesum, da hans guldmedalje i 100 meter butterfly udløste lige under fem millioner kroner.
  • I Taiwan modtog en guldvinder cirka 4,2 millioner kroner.
  • En guldvinder fra Malaysia fik bogstaveligt talt mere guld i form af en guldbarre til en værdi af omtrent 3,6 millioner kroner.
  • I Sydkorea modtager guldatletens træner den højeste bonus i form af cirka 472.000 kroner. Atleten fik 350.000 kroner, men vandt samtidig livslang pension fra staten og en fritagelse fra militær værnepligt.

Ved OL i år får en guldvinder fra USA 236.000 kroner, en sølvvinder får 142.000 kroner, og en bronzevinder modtager 95.000 kroner.

I Storbritannien er pengebonussen afskaffet. En guldatlet bliver derimod æret med en plads på et af landets frimærker.

I Tyskland er bonussen omtrent den samme som i Danmark, men tyskerne vinder samtidig også gratis øl for resten af livet - og kan man egentlig sætte en pris på det?