OL Tokyo 2020

I dag kan transkønnet vinde OL-medalje, og det er ikke i orden, lyder kritikken

Selvom Laurel Hubbard har været gennem et kønsskifte, har hun stadig biologiske fordele, siger idrætsforsker.

Den 43-årige newzealænder Laurel Hubbard skal mandag eftermiddag kæmpe om medaljerne ved kvindernes vægtløftning til OL.

Men Laurel Hubbard er transkønnet, og derfor er det en fejl, at hun får lov at stille op i kvindernes kategori ved årets Olympiske Lege.

Det er ikke nogen menneskeret at stille op til OL

Joachim B. Olsen, tidligere elitesportsudøver og OL-medaljevinder

Det mener tidligere kuglestøder og OL-sølvvinder Joachim B. Olsen.

- Et af grundprincipperne i sport - og også til OL - er, at man konkurrerer på lige vilkår. Derfor er det en fejl, siger han til TV 2.

- Det er ikke nogen menneskeret at stille op til OL, og derfor synes jeg, det er de kvinder, der har trænet op hele deres liv, vi skal tage hensyn til, og ikke inklusion, siger han og understreger, at man "selvfølgelig skal have lov at skifte køn", hvis det er det rigtige for én.

Tidligere har en af Laurel Hubbards modstandere kaldt det en joke, at hun kan deltage ved OL. Det kan hun, fordi hendes niveau af det mandlige kønshormon testosteron er under grænseværdien i den kvindelige kategori.

Men det ændrer ikke ved, at hun har store fordele som transkvinde, mener Joachim B. Olsen.

- Det er rigtigt, at der er grænseværdier, som er overholdt, men der er også andre ting, der spiller ind, siger Joachim B. Olsen.

- For eksempel sådan noget som muskelhukommelse. Har man én gang været stærk, kan ens krop huske det.

Større hjerte, muskler, lunger

Og der er noget om snakken, lyder det fra Ask Vest Christiansen, lektor og idrætsforsker ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet. Han mener, at Hubbards OL-deltagelse er uretfærdig.

Der vil nemlig altid være en forskel rent biologisk - også selvom man som transkvinde har gennemgået en kønsskifteoperation, fortæller han.

- De grundlæggende principper for sport er, at vi har to kategorier: en for mænd og en for kvinder. Grunden til, vi har det, er, at der er biologiske forskelle mellem mænd og kvinder.

Det er især kønshormonet testosteron, der er afgørende for, at det ifølge Ask Vest Christiansen er forkert at lade en transkvinde som Laurel Hubbard konkurrere i kvindernes kategori ved OL.

- Det giver mænd større hjerte, større lunger, mere hæmoglobin, kraftigere knoglebygning, et andet skelet, større muskler og større muskelstyrke, siger han.

Den Internationale Olympiske Komites retningslinjer for transpersoner i sport

Skifter man køn fra kvinde til mand, kan man deltage uden restriktioner. 

Til gengæld må transkvinder kun stille op i konkurrencer for kvinder, hvis (en smule forsimplet): 

- Atleten sænker sit testosteronniveau til 10 nanomol pr. liter i mindst 12 måneder.

- Atleten erklærer sit køn som kvinde uden mulighed for at ændre det i fire år.

Kilde: Den Internationale Olympiske Komite

Ifølge lektoren betyder det en præstationsforskel mellem mænd og kvinder på 10-15 procent i cykling, svømning og løb, 30 procent i styrke og over 200 procent i slagstyrke.

43-årige Laurel Hubbard har levet sine første 35 år som mand, og derfor har hun fået alle fordelene - også selvom hun har været igennem et kønsskifteforløb, lyder det fra Ask Vest Christiansen.

Ifølge ham fjerner de kure, man tager i forbindelse med et kønsskifte, nemlig ikke de biologiske fordele ved at være mand.

"Det handler om at deltage"

Hvordan transkønnede skal deltage i idræt, har længe været til debat.

Guldvinder i mænds tikamp ved OL i 1976 Caitlyn Jenner, der har været transkvinde siden 2015, vakte opsigt tidligere i år, da hun meldte sig som kritiker af, at transkvinder konkurrerer mod andre kvinder i sport.

Men ifølge Susanne Branner, sekretariatschef i LGBT+ Danmark, er der dog ikke noget, der entydigt beviser, at der er uretfærdighed til stede ved at lade en transkvinde som Laurel Hubbard konkurrere i kvindekategorien.

- Sporten bliver udfordret på de der meget, meget faste kategorier, for det med faste kønskategorier er ikke sådan, virkeligheden er. Menneskekroppen er utrolig varieret og kommer i mange forskellige former, siger hun til TV 2.

Susanne Branner erkender, at balancen mellem inklusion og elitesport er svær, men hun mener, at balancen er fundet med Den Internationale Olympiske Komités regler fra 2015, der blandt andet siger, at man må deltage som transkvinde, hvis ens testosteron-niveau er under en fastsat grænse på ti nanomol per liter i et år.

Desuden handler det ifølge sekretariatschefen om at signalere, at sport er inkluderende:

- De Olympiske Lege er grundlagt på ideen om, at alle skal være med, og at det handler om at deltage og ikke så meget om at vinde.

Laurel Hubbard skal konkurrere ved OL i Tokyo mandag klokken 12.50 dansk tid.