OL Tokyo 2020

Transkvinde ude af OL

Den 43-årige Laurel Hubbard har fået kritik for at have fysiske fordele efter at have levet 35 år som mand.

Den 43-årige newzealænder Laurel Hubbard er ude af vægtløftningskonkurrencen ved OL i Tokyo efter tre mislykkede forsøg ud af tre med vægtstangen.

Laurel Hubbard, der er den første transkvinde til at deltage i et OL, var ellers spået til at være storfavoritten Li Wenwens største trussel ved konkurrencen mandag eftermiddag dansk tid.

Men sådan skulle det altså ikke gå, og en skuffet Laurel Hubbard må tage hjem fra Tokyo uden medalje.

Skabte overskrifter

Laurel Hubbard har skabt overskrifter i tiden op til OL, særligt fordi der er delte meninger om, hvorvidt det er retfærdigt, at hun deltager i den kvindelige kategori.

Den 43-årige vægtløfter har nemlig levet som mand de første 35 år af sit liv.

Hun har dermed en række biologiske fordele, der ikke nødvendigvis er forsvundet, selvom hun har været igennem et kønsskifte, lyder det fra eksperter. Laurel Hubbard kan nemlig både have større hjerte, større muskler og kraftigere knogler.

Andre – for eksempel LGBT+ Danmark – mener derimod, at det er på tide, at sportens verden bliver inkluderende og forholder sig til, at køn og kroppe kommer i forskellige former.

Vigtigt med idoler, man kan spejle sig i

I organisationen Pan Idræt, der er en idrætsforening for LGBT+-personer, nåede det også at vække glæde, at Laurel Hubbard var opstillet ved årets OL.

Hun er nemlig med til at sætte fokus på den balance, der mangler mellem inklusion og fairplay i sport, fortæller formand Christian Bigum til TV 2.

Han understreger, at Laurel Hubbard har levet op til alle gældende regler – og at reglerne for transpersoner i sporten i øvrigt var stillet på forhånd.

Hvorfor er det vigtigt med en person som Laurel Hubbard i sport?

- Bevægelse, motion og konkurrence er evigtgyldigt for mennesker, uanset hvilket køn de har, siger Christian Bigum.

Desuden peger formanden på, at det er vigtigt for unge transpersoner og homoseksuelle, at de har en som Laurel Hubbard til at repræsentere dem i sport.

- Det med, at man kan spejle sig i nogle idoler, der ligner en selv, betyder utroligt meget for menneskers velvære og viser, at de også kan have en plads i verden, siger Christian Bigum.