OL Tokyo 2020

Viktor Axelsen vs. Chen Long

Viktor Axelsen vandt OL-finalen over kinesiske Chen Long. Danskerens score står først i livebloggen.

Sætstilling 2-0 (21-15 og 21-12)

Landsmand og konkurrent hylder Axelsen

Det er ikke kun familien hjemme i Odense, men også danskere i al almindelighed, som tilkendegiver deres respekt for Viktor Axelsens præstation.

Og også en dansker, der ligesom den nykårede OL-mester er særdeles kyndig med en ketsjer. Anders Antonsen, der forlod OL efter kvartfinalerne, lovpriser Axelsen:

- Kæmpe tillykke. Det er ikke til at tro, at Viktor besidder så meget dedikation og arbejdsmoral, som han gør. Det er så fortjent, skriver Antonsen blandt andet på Instagram.

- Det er fandens hårdt at stå på den anden side af nettet overfor den her fyr næsten hver dag til træning. Men det er også en ære at prøve at følge med den bedste herresingle-spiller i dansk badmintonhistorie.

Mor og søster er pavestolte over Axelsen

Vores kollegaer hos TV 2 Fyn har talt med Viktor Axelsens mor og søster, der ikke overraskende er enormt stolte over triumfen i Tokyo.

- Det er så vildt. Det er så lækkert, at han har nået det, han har drømt om, siden han var seks år, siger mor Gitte Lundager Rosendahl blandt andet.

Fakta: Kun danskere har trodset asiatisk OL-dominans

I herresingle er det asiatiske spillere, der har vundet samtlige OL-medaljer - pånær fire. Og de er alle vundet af danskere.

 • I 1992 vandt Thomas Stuer-Lauridsen bronze i Barcelona.
 • I 1996 vandt Poul-Erik Høyer guld i Atlanta.
 • I 2016 vandt Viktor Axelsen bronze i Rio.
 • I 2021 vandt Viktor Axelsen guld i Tokyo

Kina topper med ni, derefter Indonesien med syv medaljer i alt. Malaysia og Danmark med fire hver og Sydkorea med en enkelt i herresingle ved OL.

Et sort hul af glæde, dopamin og følelser

For nøjagtig 25 år siden vandt Poul-Erik Høyer OL-guld i Atlanta. Som præsident for det internationale badmintonforbund var han til stede i Tokyo og gav guldmedaljen til landsmanden Viktor Axelsen, der også havde et spørgsmål til Høyer.

- Jeg spurgte ham ude bagved, om der nogensinde er noget, der kommer op på siden af det her. Han svarede nej, og det vidste jeg også godt.

- Det er som om, at man hopper ned i et sort hul af glæde, dopamin og følelser, siger Viktor Axelsen.

Glæder sig til at komme hjem til 'det rigtige guld'

Viktor Axelsen glæder sig enormt til at tale med sin forlovede Natalia Koch Rohde og datteren Vega:

- Jeg kan slet ikke vente – de er det rigtige guld, siger Axelsen.

TV 2 SPORTs reporter i Tokyo spørger om, hvad den her OL-sejr betyder for både ham, men også i fællesskab med de nærmeste.

- Jeg er jo ikke nem at være hverken far til, manager for, forlovet til eller bror til. Jeg er jo lidt en sær snegl til tider, for det skal man være for at komme til tops i en individuel sport. De ved også godt, at jeg altid har ’Viktor’ med.

- Jeg skal ikke retfærdiggøre det overfor dem, men når alt er sagt, og jeg kommer hjem med en OL-guldmedalje, det gør selvfølgelig, at vi alle tænker: Nåh okay, det er derfor vi gør det., siger Axelsen, som nu kun har fokus på at nyde OL-guldet med de nærmeste og slappe en smule af.

Støtte til Axelsen fra andre danske atleter

Vi så guldvinderen i sejlads Anne-Marie Rindom være i badmintonhallen. Og der er også repræsentation fra andre idrætsgrene. Mens håndboldherrerne helt sikkert har fulgt med hjemme fra værelserne var holdets pressechef i hallen til Axelsens finale og har efterfølgende lagt et billede op af den nykårede, danske OL-mester op

Axelsens vej til OL-guldet

 • Gruppespil:
 • vs. Luka Wraber: 21-12, 21-11
 • vs. Kalle Koljonen: 21-9, 21-13
 • Ottendedelsfinale: vs. Tzu-Wei Wang: 21-16, 21-14
 • Kvartfinale: vs. Shi Yuqi: 21-13, 21-13
 • Semifinale: vs. Kevin Cordon: 21-18, 21-11
 • Finale: vs. Chen Long, 21-15, 21-12

Kronprinsen sender hilsen til Axelsen

- Sådan, Viktor Axelsen!! Tillykke med GULDET, skriver Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik på Facebook, hvor der også er en hilsen til de øvrige danske atleter.

Det danske badmintonforbund oplyser, at kronprinsen også ringede for at ønske Axelsen personligt:

De tre medaljetagere

12 sæt spillet – 12 sæt vundet

Ikke ét sæt er afgivet af danske Viktor Axelsen under dette OL. Imponerende.

Danskeren går mere i dybden omkring spillet i finalen.

- Jeg var mere afslappet i dag end i semifinalen. Han spiller rigtig godt på nettet, men jeg får mixet det godt op, siger Axelsen, der først og fremmest glæder sig til at tale med kæresten Natalie og datteren Vega.

Med sin guldmedalje velplaceret om halsen, så er Viktor Axelsen mere rolig i interview:

- Så prøver vi igen.

- Jeg kan sleti ikke beskrive, hvor meget det betyder. Det er det ypperste. Det er, hvad jeg har drømt om, siden jeg så OL for første gang. Det er fuldstændig sindssygt.

En guldvinder hylder en anden

Anne-Marie Rindom er på plads på tribunen og hylder Viktor Axelsen. De to, der indtil videre har vundet OL-guld for Danmark ved legene i Tokyo.

Viktor Axelsen inviterer øvrige medaljevindere op på podiet til et fællesbillede.

Dannebrog til tops i Tokyo

Poul Erik Høyer, der vandt guld i 1996 giver en knuckle til den nykårede mester. Nu skal vi høre den danske nationalmelodi. Den lyder bare smukkest, når Dannebrog går til tops.

Nu får Viktor Axelsen guldet

Viktor Axelsen er olympisk mester i badmintons herresingle. Her får han beviset: En guldmedalje i Tokyo.

Vores reporter i hallen i Tokyo melder om god dansk stemning:

Imens Axelsen kommer ind til præmieceremonien, er der stor glæde og masser af coronavenlige kram i den danske badmintonlejr.

Der er ingen tvivl om, at Viktor Axelsen vil fremhæve flere, der har stor andel i hans triumf - heriblandt landstræner Kenneth Jonassen og assisterende landstræner Thomas Stavngaard, der står med store smil på.