GO'

19-årig gymnast mistede benet – nu vil hun tilbage igen

For Emilie Aaen har foråret budt på genoptræning, hvor særligt et spejl har gjort en forskel.

Det var en helt almindelig gymnastiktræning i Greve, der for 19-årige Emilie Aaen endte fatalt.

I et trampolinspring rev hun en blodåre over i venstre ben. Ilttilførslen til benet stoppede, og på Odense Universitetshospital kunne lægerne efter fire operationer konkludere, at benet ikke stod til at redde.

Da Emilie Aaen mistede benet for syv måneder siden, satte hun sig det mål, at hun ville kunne løbe med protesen inden september.

Nu er målet nået, og hun har sat sig et nyt:

- Jeg har sat mig et mål om, at jeg rigtig gerne vil tilbage til gymnastikken. Jeg vil prøve at stå på et konkurrencegulv igen med mit hold. Ikke en parakonkurrence, men helt normal konkurrence, fortæller hun i ’Go’ morgen Danmark’.

Om det bliver inden for et halvt år eller et år er ikke vigtigt, lyder det.

Det var et mål for Emilie Aaen at komme til at løbe inden 1. september. Dette er en af de første gange, hun gør det. Video: Privatoptagelser

Emilie Aaens holdkammerater har været der for hende under hele genoptræningen, og derfor er det vigtigt at stå på gulvet foran dommerne med netop dem igen.

Og så vil hun bevise over for sig selv og andre med handicap, at det ikke nødvendigvis skal hindre en i at konkurrere på lige fod, siger hun.

Træner med holdkammerater

Troen på, at Emilie Aaen igen kan komme tilbage til et liv som konkurrencegymnast, kommer ikke ud af det blå.

De seneste syv måneder har hun været gennem en intensiv genoptræning.

Gymnastikken betyder meget for Emilie Aaen, og genoptræningen giver hende en tro på fremtiden: "Det giver mig tanken, at jeg kan hvad jeg vil", lyder det. Video: Privatoptagelser

- Jeg har jo gået til genoptræning inde på Rigshospitalet. De første to-tre måneder var det hver dag fra klokken ni til ti om morgenen, lyder det.

Derudover har Emilie Aaen øvet sig i at gå med protesen hjemme og deltaget i de almindelige ugentlige træninger i hallen med sine holdkammerater.

Jeg ville gerne tilbage og være den Emilie, jeg hele tiden har været

Emilie Aaen, gymnast

En særlig træningsmetode har dog gjort en forskel.

Emilie Aaen var nemlig i perioden efter amputationen plaget af fantomsmerter – altså smerter i det ben, hun ikke længere havde. Men ved hjælp af et spejl har hun kunnet bilde sin hjerne ind, at det venstre ben fortsat var der, og det har hjulpet.

"Der har været rigtig meget træning i det, men det er også, fordi jeg gerne ville det", fortæller Emilie Aaen om sin vilje til at fortsætte med at lave gymnastik. Video: Privatoptagelser

- Det er måske en gang om ugen, hvor der kommer meget få fantomsmerter, så jeg er næsten ikke plaget af dem mere, fortæller hun.

Spejlet satte hun mellem sine ben, så når hun kiggede lignede det fortsat, at hun havde begge ben.

Vil leve normalt liv

Siden Emilie Aaen fik sin protese, har det vigtigste for hende været at komme tilbage hurtigst muligt til sit ”normale liv”.

- Jeg ville gerne tilbage og være den Emilie, jeg hele tiden har været, og at mine venner skulle se mig, som de hele tiden havde set mig, forklarer hun.

I juni fik hun sin studenterhue som planlagt, og nu er hendes fulde fokus på genoptræningen, så hun kan komme i konkurrence igen.

- Det er vigtigt for mig at vise, især over for mig selv, at selvom jeg har et handicap, kan jeg konkurrere på lige fod, lyder det.

Han har været stor inspiration

I weekenden fulgte hun med i den danske paratlet Daniel Wagners længdespringfinale ved de paraolympiske lege.

Emilie Aaen vil ikke selv afvise, at hun en dag kan se sig selv der, men først og fremmest er det gymnastikken, det handler om, siger hun i 'Go' morgen Danmark'.

Daniel Wagner har nemlig været en stor personlig inspiration for hende, og derfor håber hun, at hun kan inspirere andre med sin gymnastik.

- Jeg håber da, at andre kan se, at man kan leve på samme vilkår, selvom man har et handicap. Det vigtigste for mig har været at få samme hverdag som før, og det her er endnu et step på vejen, slutter hun.

Se interviewet med Emilie Aaen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY