Sport

Ny dopingtest i Danmark - flere kan blive testet

Et lille prik i armen i stedet for at skulle tisse efter kamp. Det er udsigterne for mange danske atleter.

Som det første land i verden har Danmark taget en ny metode i brug til at udføre dopingtest. Det kan øge testkapaciteten, så flere udøvere kan blive testet, uden at der skal bruges flere ressourcer på testarbejdet.

Det fortæller Jakob Mørkeberg, videnskabelig seniorkonsulent hos Anti Doping Danmark, til DR Sporten.

- Det banebrydende er, at selve opsamlingen er ekstremt hurtig. Atleten får et lillebitte prik i skulderen, hvor man bruger et specialdesignet apparat, der gør, at man kan opsamle prøven på få minutter, forklarer han.

Metoden har fået navnet "blodprik" og kan erstatte en urinprøve, som ofte kan være svær for atleter at levere lige efter en fysisk præstation med en træt og dehydreret krop.

Fordi testen kan udføres langt hurtigere end en urinprøve, kan antidopingmyndighederne samtidig udføre flere test, uden der skal skrues op for budgettet.

Der er nogle ganske få stoffer, som den nye testmetode ikke kan afsløre, hvor urintest og almindelige blodprøver også stadig kan og vil blive taget i anvendelse ind imellem.

Til gengæld håber Sara Amalie Solheim, der er videnskabelig konsulent hos Anti Doping Danmark og har skrevet en ph.d. om testmetoden, at den øgede testkapacitet kan få nogle af de brodne kar blandt udøverne til at tænke sig om en ekstra gang.

- Når vi tester hyppigere, kan vi måske teste nogle, der ikke troede, de ville blive testet, fordi de netop var blevet testet, siger Sara Amalie Solheim til DR Sporten.

- Så på den måde kan man nok forhindre nogen i at dope sig, fordi de ved, at sandsynligheden for at blive testet er højere nu.

Samtidig fortæller hun, at meldingerne efter en prøveperiode viste, at 96 procent af atleterne foretrak den nye metode fremfor de gamle.

Testmetoden med "blodprik" blev første gang officielt taget i anvendelse i weekenden ved DM i boksning.