VM håndbold

Ekspertliveblog: Jakob Vestergaard svarer på spørgsmål

Læs eller genlæs Viborg-træner Jakob Vestergaards svar på seerspørgsmål fra Danmarks VM-kamp mod Sydkorea.

Tusind tak for alle de gode spørgsmål! :)

Livebloggen er tilbage igen på onsdag, når Danmark møder Ungarn. 

Hav en god aften! 

Venlig hilsen Jakob Vestergaard. 

Spørgsmål

Gustav:

Hvornår spiller Danmark igen? Og mod hvem?

Svar:

Hej Gustav. 

Danmark spiller igen på onsdag mod Ungarn :)

- Jakob Vestergaard. 

Spørgsmål

Pete:

Tror du, at der bliver skiftet ud i truppen til mellemrunden ? F.eks. Offendal og Ida Marie

Svar:

Hej Pete.

Nej, det tror jeg ikke. Stimen er sejere, og det vil landstræneren ikke pille ved på nuværende tidspunkt. Risikoen for, at rytmen bliver brudt, er for stor - never change a winning team. Eneste årsag til at skifte på nuværende tidspunkt er skader, og så vidt jeg ved, er vi heldigvis forskånet. 

- Jakob Vestergaard.

Spørgsmål

Hans:

DK vinder ikke medaljer. Spillerne er gode nok, men træneren forløser det ikke godt nok.

Svar:

Hej Hans. 

Det er jeg uenig i. Jeg tror, at vi vinder bronzekampen og dermed også får medaljer. 

Jeg synes bestemt, at flere spillere får vist og løst deres potentiale på landsholdet. Der er kommet en god struktur om f.eks. indspil til stregene, hvor vi er blevet langt mere effektive. Specielt venstrefløjene er jo verdensklasse i kontraspillet, og generelt i afslutningerne har de vist højt niveau. Spillere som Mie Højlund bliver også mere og mere sat i bedre positioner til sit duelspil. Dertil synes jeg også, at vores defensiv er bygget rigtig klogt op om Line Haugsted, så tegningen er der bestemt til noget stort. 

- Jakob Vestergaard. 

Spørgsmål

Jakob:

Hej Jakob Hvad betyder anden kontrafase? Ps tillykke med sejren Mvh Jakob

Svar:

Hej Jakob.

Det er jo et rigtigt håndboldteknisk spørgsmål, du stiller der. Hvis vi starter med første fase, så er det normalt en lang aflevering til en fløjspiller eller stregspiller, der er direkte fri foran modstanderens mål. Anden fase er karakteriseret ved, at bagspillerne kommer op og lægger tryk, typisk i midtzonen af modstandernes forsvar. Man har 2-5 afleveringer til at komme til en afslutning, og det sker typisk indenfor ti sekunder, efter man har overtaget bolden. Danmark ville rigtig gerne have Haugsted op i midten og skyde eller lave et tryk til backs og efterfølgende udspil til fløjene. 

- Jakob Vestergaard. 

Spørgsmål

Frederik:

Hvordan kan det være at man er så sikker på en semifinale plads, at I, Tv2, allerede skriver at den er god nok og at Danmark går i semifinalen? Der er trods alt 3 kampe i mellemrunden..

Svar:

Hej Frederik.

Det er jo et sammenkog af alle de nuværende ingredienser i VM-turneringen, der gør, at jeg godt tør gætte på en semifinaleplads til danskerne. Senest med en tolvmålssejr over Sydkorea, hvilket ikke har gjort mine forventninger og forhåbninger mindre. Men det er selvfølgelig min subjektive holdning. 

- Jakob Vestergaard. 

Spørgsmål

Henrik Mep:

Igen i dag alt for mange tekniske fejl og dårlige beslutninger. Hvorfor kommer disse fejl, spillerne træner vel lige så meget som herrespillere? I herrehåndbold, både på klub og landsholdsplan ser man ikke alle de tekniske fejl, men dameholdene har i de sidste mange slutrunder haft absurd mange..

Svar:

Hej Henrik.

Du har ret i, at der er flere fejl i damehåndbold end i herrehåndbold. Det er der flere årsager til, bl.a. spiller damerne med højere risiko og tempo - og dermed også flere fejl. Herrehåndbold er mere karakteriseret ved mere temposkift og fysiske nærkampe, og derfor kan man ikke sammenligne herre- og damehåndbold. Der er charme og ulemper ved begge dele. Selvfølgelig trænes det hver eneste dag, og effektiviteten er afgørende i damehåndbold. I dagens kamp er jeg enig med dig i, at der er for mange tekniske fejl, og det hænger også sammen med, at koreanerne er lidt mere aggressive på deres backs, end vi er vant til at spille imod. 

- Jakob Vestergaard. 

Spørgsmål

Claus:

Vil det være en fordel eller ulempe for Danmark hvis Tyskland og Ungarn spiller uafgjort?

Svar:

Hej Claus. 

Umiddelbart ville det være en fordel, hvis de spillede uafgjort, men nu ved vi jo, at tyskerne vandt, og derfor kommer vi til at møde Ungarn i første kamp, hvor det bliver en alt eller intet-kamp for dem. 

- Jakob Vestergaard. 

Spørgsmål

Arent:

Det begrænser DKs muligheder i turneringen, at Jesper J. ikke formår at få udnyttet Kristina Jørgensens kvaliteter.

Svar:

Hej Arent. 

Hvis jeg forstår dit spørgsmål rigtigt, så går det på, om Kristina Jørgensens fulde potentiale bliver indfriet på landsholdet. Og svaret til det spørgsmål er nej. Jeg tror ikke, det kræver en stor træneruddannelse at se, at Kristinas potentiale bliver helt indfriet endnu på landsholdet. Det er under udvikling, men der er stadigvæk plads til forbedringer. 

- Jakob Vestergaard. 

Spørgsmål

Helle Bukdahl :

Hej Jakob. Jeg synes Emma Friis har spillet rigtig godt ved slutrunden indtil videre. Vil det være forkert at sige at hun minder om en ung AG Nørgaard? Kh Helle

Svar:

Hej Helle. 

Emma Friis har spillet en fantastisk slutrunde indtil nu og har virkelig været en god substitut for Lærke Nolsøe. Emma har også vist et sublimt niveau i den danske liga, så jeg er enig i, at hun på mange måder kan minde om en ung AG. Hun mangler måske lidt den frækhed, som AG har haft gennem hele hendes karriere. Men det kommer selvfølgelig også med lidt mere erfaring. 

- Jakob Vestergaard. 

Spørgsmål

Rikke:

Hej, kan en træner efter din mening være landstræner og klubtræner i den nationale liga på samme tid? Eller kan der opstå interesse konflikter?

Svar:

Hej Rikke. 

Jeg synes, at en landstræner skal være på fuldtid. Der er så mange opgaver, der skal løses, både ift. udvikling af spilkoncept, spillere og strategier, at det ikke kan gøres samtidig med, at man også er klubtræner på fuldtid. Derudover er der selvfølgelig også nogle interessekonflikter, som er uhensigtsmæssige. 

- Jakob Vestergaard. 

Spørgsmål

Tommy Engstrøm:

Hej Jacob..hvorfor rækker playmakeren ofte armen op ved begyndelsen til et angreb…kh. Tommy

Svar:

Hej Tommy. 

Playmakeren viser alle andre spillere, hvad der skal spilles. Typisk rækker man armen op, så alle kan se den, og så viser man med hånden og et antal fingre, hvilke angrebsåbning der skal spilles. 

- Jakob Vestergaard.

Spørgsmål

Mathias:

Hej Jacob. Hvad synes du Michala Møller kan bidrage med til denne slutrunde?

Svar:

Hej Mathias.

Michala Møller er dygtig i spillet 7 mod 6 - det viste hun sidste år i HIH. Ligeledes dækker hun godt op på begge backs, men jeg tror dog ikke, hun kommer til at spille særlig meget videre i turneringen. Hun er primært med for at lære til fremtiden. 

- Jakob Vestergaard. 

Spørgsmål

Kim Mortensen:

Der et gammelt ordsprog de siger intet e forbi før den fede dame har sunget og selvfølge skal man være optimist. Men Ungarn og Tyskland er en helt anden størrelse end dem v har mødt indtil videre inklusive Sydkorea, og de laver ikke så mange fejl og smider ikke bolden væk som de 3 andre hold.

Svar:

Hej Kim. 

Det har du helt ret i, både Tyskland og Ungarn er en helt anden kaliber. Men omvendt har vi spillet tre kampe med tre sejre og har haft mulighed for hele tiden at optimere vores præstationer. Det kræver det selvfølgelig også mod mandskaber som Ungarn og Tyskland. Men jeg anser os stadig som favoritter i begge kampe. 

- Jakob Vestergaard.

Spørgsmål

Tinne:

Hvorfor har der i mange år været så stor forskel på herresidens og kvindesidens resultater? På ungdomslandsholdene har kvinderne da vundet mange medaljer.

Svar:

Hej Tinne. 

Vi skal flere år tilbage, før vi var førende på ungdomslandsholdene. Ungarn har overtaget den position sammen med Rusland. Så har herrelandsholdet gennem mange år leveret toppræstationer, og det håber vi også kvinderne kan gøre, bl.a. i år. Det var tæt på sidste år, og i år skal det være!

- Jakob Vestergaard. 

Spørgsmål

Anna:

Hvor er Mette tranborg

Svar:

Hej Anna.

Mette Tranborg er en af de spillere, der har det svært mod uforudsigelige aggressive forsvarsspillere, og derfor har vi ikke set meget til hende i kampen mod Sydkorea. Hun er klart bedre på krydsspil hen over midten, og det har vi overhovedet ikke brugt i denne kamp. 

- Jakob Vestergaard.

Spørgsmål

Anna:

Er koreanerne på det niveau i tænkte

Svar:

Hej Anna. 

Ja, det er som forventet. Det er et humørhold, som i medgang er rigtig dygtige, men som har haft det svært. Kun Ryu har givet os problemer, og vi har spillet os til et hav af chancer angrebsmæssigt. Så har vi været lidt foran på taktikken ift. at få løst de forskellige forsvarsformationer, som koreanerne har spillet. Det kunne være fedt, hvis vores 7 mod 6-spil lykkes her i de sidste ti minutter, så vi har selvtilliden i den del af spillet til mellemrundekampene. 

- Jakob Vestergaard. 

Spørgsmål

Andrei :

Jakob, hvorfor er danskerne så selvfede og arrogante, ved hver mesterskab siger I, vi vinder....Danmark ender ikke i de første 6

Svar:

Hej Andrei. 

Vi har et hold både på og udenfor banen, der helt sikkert er i top-6 og med en god lodtrækning, så er vi også et top-4-hold. Det handler hverken om arrogance eller noget andet, men en subjektiv vurdering af kvaliteten af spillerne. Vi har en målvogterduo, der er blandt de tre bedste i verdenen, vi har et hold, der er fysisk også er blandt de bedste i verden, vi har ungdommeligt gåpåmod, og vi spiller med tilpas erfaring. Derfor kan vi tillade os at forvente i topplacering. 

- Jakob Vestergaard. 

Spørgsmål

Thomas Hvid:

Hej Jakob Er vi enige om at vi mangler lidt redninger i dag. Men flot af Nolsø i dag 💚

Svar:

Hej Thomas. 

Med Sandra Toft i målet har jeg altid høje forventninger, og de er ikke helt blevet indfriet i dag. Men jeg ved også, at spillerne fra Sydkorea er teknisk rigtig dygtige, og det er normalt ikke noget, der bekommer Sandra Toft super godt. Jeg synes dog pt., at hun er inde i en god periode. Nolsøe har været fantastisk i dag, og lidt overraskende at hun ikke får lov til at spille lidt mere. 

- Jakob Vestergaard. 

Spørgsmål

Stine :

Er Maria fisker ikke på landsholdet mere? Eller hvorfor er hun ikke med i hvert fald?

Svar:

Hej Stine. 

Maria Fisker er ikke udtaget denne gang, og jeg tror desværre, at det er et tegn på, at hun har spillet sin sidste kamp i den danske trøje. Med Lærke Nolsøe og Emma Friis er vi også rigtig godt dækket ind på venstrefløjen. 

- Jakob Vestergaard.