Sport

USA vil gennemføre diplomatisk boykot af vinter-OL i Kina

I protest mod krænkelser af menneskerettighederne vil USA's administration ikke deltage i vinter-OL i Kina.

USA varsler en diplomatisk boykot af vinter-OL i Beijing i februar 2022. Det skriver blandt andre nyhedsbureauet Reuters og NBC News.

En diplomatisk boykot betyder, at USA ikke vil sende officielle, politiske repræsentanter. Atleter fra USA vil dog fortsat deltage.

- Præsident Bidens administration vil ikke sende nogen diplomatisk eller officiel repræsentation til vinter-OL i Beijing i 2022 på grund af det igangværende folkedrab og de forbrydelser mod menneskeheden, der foregår i Xinjiang, samt andre krænkelser af menneskerettighederne, siger talskvinde for Det Hvide Hus Jen Psaki.

Xinjiang er den provins i Kina, hvor befolkningsgruppen Uighurerne bor. Uighurerne, der hovedsageligt er sunnimuslimer, er af Kina blevet beskyldt for at stå bag en terrorkampagne.

Kommer efter en række beskyldninger

Kina beskyldes for at stå bag massefængslinger, masseovervågning og undertrykkelse af gruppen.

Det har ført til diplomatisk pres mod Kina fra ikke mindst amerikanske politikere, hvoraf flere længe har opfordret til diplomatiske sanktioner, der i blandt en boykot af vinter-OL.

Tidligere mandag var det rygtedes, at USA barslede med en diplomatisk boykot, hvilket talsperson for det kinesiske udenrigsministerium Zhao Lijian reagerede på:

- USA skal holde op med at politisere sport og tale en såkaldt diplomatisk boykot op, da det ellers vil påvirke den amerikansk-kinesiske dialog og samarbejde på mange vigtige områder, sagde han ifølge CNN.

Den amerikanske diplomatiske boykot støttes mandag aften i Danmark af Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

- Danmark burde gøre det samme, så vi forhåbentlig kan stå sammen i den demokratiske vestlige verden og sende stærkeste mulige politiske signal og pres over det kommunistiske styre i Kina, skriver han på det sociale medie Twitter.