Sport

Magnus Carlsen misser VM-titlen på grund af ”idiotisk regel”

Den norske skakstjerne endte på tredjepladsen ved VM i hurtigskak, selvom han havde ligeså mange point som første- og andenpladsen.

Efter de 13 partier ved VM i hurtigskak stod alle uvisse hen.

Der var nemlig fire spillere med lige mange point, og ingen vidste, hvilke to der skulle i omspil. Efter en udregning blev det bekendtgjort, at den norske stjerne Magnus Carlsen missede omspil og endte på en tredjeplads.

Det bliver lidt for amatøragtigt ved et mesterskab

Magnus Carlsen

Ifølge Magnus Carlsen blev hans VM-drøm knust på grund af en særlig regel.

- Det er en idiotisk regel. Enten skal alle på samme pointsum spille omspil, eller også skal ingen, siger Magnus Clarsen til NRK.

Magnus Carlsen endte på 9,5 point, hvilket Nodirbek Abdusattorov, Jan Nepomnjasjtsjij og Fabiano Caruana også gjorde. Men på grund af rangeringssystemet ved VM endte nordmanden på en tredjeplads. De to bedste blev fundet efter en udregning baseret på spillernes relative styrke, og her var Carlsen kun tredjebedst.

Nordmanden bliver bakket op af skakspilleren Hikaru Nakamura, der kalder det "mere end grinagtigt."

Vil være vagthund i fremtiden

Magnus Carlsen forklarer videre, at han går ind for ethvert tiebreak-system, så længe det ikke ”åbenlyst skader retfærdighedssansen.”

- Når man først skal spille om, skal alle på samme pointsum i omspil – andet vil være forkert.

- Man må også tage en vis selvkritik, da min far og jeg ikke var vagthunde over for FIDE (det internationale skakforbund, red.), hvilket åbenbart er nødvendigt, ellers fucker de op hver gang. Man kender reglerne, men de skal ændres. Det bliver lidt for amatøragtigt ved et mesterskab.

Carlsen gik ellers ind til finaledagen på førstepladsen, men tabte overraskende med sorte brikker til den 17-årige sensation Nodirbek Abdusattorov i første parti. Den unge uzbeker endte også med at blive verdensmester.

Derefter blev det til remis mod Jan Nepomnjasjtsjij, inden Carlslen slog tilbage mod Levan Aronian.

Forsvarende verdensmester

Magnus Carlsen har vundet tre VM-titler i hurtigskak og er regerende mester fra 2019. Mesterskabet blev aflyst i 2020 på grund af coronapandemien.

Hurtigskak adskiller sig fra almindelig skak ved, at spillerne har langt kortere tid til at beslutte sig for deres træk. Kampene afgøres samtidig meget hurtigere end i almindelig skak.

Nodirbek Abdusattorov får 60.000 dollar svarende til 400.000 kroner med sig hjem.

Carlsen og resten af skakstjernerne behøver ikke rejse hjem fra Warszawa. Onsdag begynder VM i lynskak, hvor partierne bliver spillet endnu hurtigere end i hurtigskak.