- Det er utilfredsstillende, siger Magnus Carlsens danske træner

Skakstjernen Magnus Carlsen bliver bakket op af sin danske træner, Peter Heinsen Nielsen, der kalder reglen "fjollet".

Der blev brugt ord som "idiotisk", "fucker op" og "amatøragtigt", da Magnus Carlsen skulle beskrive sin holdning til dén regel, der endte med at sende ham ud af VM i hurtigskak.

Efter 13 partier endte fire spillere på samme antal point, men på grund af rangeringssystemet ved mesterskabet endte nordmanden på tredjepladsen.

Et system, Magnus Carlsen altså rettede skarp kritik mod efterfølgende. Og den kritik deler han med sin danske træner, Peter Heine Nielsen.

- Det er da utilfredsstillende. I topprofessionel sport, der er lavet ordentligt, bliver det afgjort ved, at de to bedste spillere mødes i en finale. Det er sådan, det skal afgøres. Ikke på, at man skal have nogle matematiske udregninger, uden at folk er klar over, hvem der har vundet, og hvem der ikke har, siger Peter Heine Nielsen til TV 2 SPORT.

- Så det er selvfølgelig fjollet, at det er på den måde. Men han vidste det på forhånd, og han var taget med i turneringen på de præmisser, så sådan er det. Men selvfølgelig er han skuffet.

Kan du forstå frustrationen?

- Ja, det kan jeg. Du ser en mand, der kort inden har siddet på alle tre VM-bælter i skak. Nu har han mistet et af dem, og det er han selvfølgelig træt af. Han vil hellere miste dem på brættet end på en regel, der er knap så gennemtænkt.

Skal bruge det konstruktivt

Mere konkret blev de to bedste spillere ved VM fundet efter en udregning baseret på spillernes relative styrke, og her var Carlsen altså kun tredjebedst af de fire spillere i tiebreaken.

Derfor endte han som nummer tre ved mesterskabet i hurtigskak.

Carlsen skal dog allerede i aktion igen onsdag, hvor VM i lynskak begynder. Og ifølge Peter Heine Nielsen skal den norske skakstjerne bruge vreden fra sin ærgerlige oplevelse tirsdag som motivation.

- Det gode ved Magnus er, at når han taber, så bliver han vældigt sur og irriteret, men han er altid klar til at konkurrere igen den næste dag.

- Magnus har været den dominerende skakspiller i verden de seneste ti år, og det har han tænkt sig at blive ved med at være fremadrettet, siger Heine Nielsen.

Magnus Carlsen har tidligere vundet tre VM-titler i hurtigskak og er regerende mester fra 2019. Mesterskabet blev aflyst i 2020 på grund af coronapandemien.

I starten af december forsvarede han ligeledes sin VM-titel i normal skak, som han har siddet på siden 2013.