22 begivenheder du kan se frem til i '22
Nyt år. Nye sportsbegivenheder. Ved indgangen til 2022 er der lagt op til et mindeværdigt sportsår.
Lad os bare slå det fast med det samme: Ja, listen her kunne have været meget længere end 22 punkter.
2022 ser nemlig ud til at blive et sportsår ud over det sædvanlige - men for at holde det nogenlunde overskueligt på årets første dag holder vi os altså til 22 begivenheder i '22, hvor vi blandt andet forkæles med to slutrunder i både fodbold og håndbold, et vinter-OL med historisk mange danskere og den længe ventede Tour de France-start i Danmark.
Begivenhederne er listet i kronologisk rækkefølge.
22 begivenheder vi glæder os til i 2022
EM i herrehåndbold
Det er revanchetid for Danmark, der mellem to VM-triumfer skuffede fælt ved EM i 2020.
Ved det seneste EM røg Danmark ud i det indledende gruppespil. Nu tager Nikolaj Jacobsen og landsholdet til Ungarn for at spille med om guldet i en turnering, der er hårdt ramt af afbud.
- At Spanien er svækket, og Frankrig er svækket, og franskmændene tilmed har fået en del af forberedelserne ødelagt, er noget, der utvivlsomt er med til at styrke Danmark, siger TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard.
13. til 30. januar
Australian Open
Holger Rune overvintrer lige uden for top 100. Foto: Tiziana Fabi / Ritzau Scanpix Første gang i mange år er Danmark repræsenteret i både herresingle og damesingle, inden kvalifikationskampene til årets første Grand Slam-turnering er begyndt.
Takket være høje placeringer på verdensranglisten er både Clara Tauson og Holger Rune inviteret til at spille med i Australian Open, som Caroline Wozniacki vandt i 2018.
17. til 30. januar
Vinter-OL
Danmark stiller med et rekordgigantisk hold ved vinter-OL, hvor vi i både ishockey og curling møder op med både mænd og kvinder.
Derudover er programmet fyldt med store og underholdene vintersportsgrene som skiskydning, alpint skiløb og den fascinerende disciplin skeleton. Læg dertil, at Beijing er en historisk værtsby.
- Beijing bliver den første by til at afholde både et sommer- og et vinter-OL. Så jeg er spændt på at se, hvordan sneforholdene bliver for udøverne. Desuden har Kina været sat under stor lup i forhold til undertrykkelse af menneskerettigheder, så der kan måske være atleter, som kommer til at markere dette, siger kommentator Henrik Fallesen.
4. til 20. februar
Wozniackis afskedskamp
Caroline Wozniacki spillede sin sidste professionelle kamp mod Ons Jabeur i januar 2020. Foto: Greg Wood / Ritzau Scanpix Efter både udesættelse og præsentation af en ny modstander får Caroline Wozniaki endelig lov til at sige farvel til det danske tennispublikum.
To år efter sin sidste kamp ved Australian Open møder den tidligere verdensetter Angelique Kerber i Royal Arena.
- Jeg glæder mig til, at Caroline endelig får sagt farvel til sine danske fans og bliver hyldet for sin mange sejre. Australian Open 2018 var højdepunktet ved siden af de mange uger som nummer et i verden, sige TV 2 SPORTs tennisredaktør og -kommentator Henrik Jensen.
9. februar
Danske hold i Europa
Både FCK, FCM og Randers skal spille europæiske kampe i 2022, hvor de er med i knockoutfasen af Conference League.
- Der er måske en realistisk chance for en dansk finalist i den nyoprettede Conference League, som skal afvikles for første gang. Conference League-finalen skal i øvrigt spilles i Tirana i Albanien, siger fodboldkommentator Martin Gottschalk Aksglæde.
Fra 17. februar
IEM Katowice 2022
Vi venter stadig på at få en afklaring i forhold til datoer og lokationer for de to CS:GO-Majors i 2022. Det er til gengæld allerede på plads, at 2022's første store turnering finder sted i februar. Det er ikoniske IEM Katowice i Polen, hvor der er en præmiepulje på lige under en million dollar.
Danske Heroic er allerede kvalificeret, mens Astralis har en god chance for at gøre sin danske rival selskab.
Vitality, der på rygtebasis henter den tidligere Astralis-duo Emil 'Magisk' Reif og Peter 'dupreeh' Rasmussen samt træner Danny 'zonic' Sørensen, deltager også.
17. til 27. februar
All England
Det er badmintonturneringen, alle vil vinde - og turneringen, hvor danskere (næsten) altid klarer sig godt.
Siden 2015 har der været dansk deltagelse på finaledagen hvert eneste år, så spørgsmålet må næsten være, hvem der skal spille om titlen i år?
16. til 20. marts
Paris-Roubaix
Rytterne lignede hinanden under Paris Roubaix 2021. Foto: Anne-christine Poujoulat / Ritzau Scanpix Efter et legendarisk og møgbeskidt efterårsløb skal 'en forårsdag i helvede' igen køres i foråret. Vi glæder os helt vildt og tillader os at håbe på regnvejr igen.
17. april
VM på langbane
Globalt er svømning en kæmpe sport, hvor Danmark jævnligt har blandet sig helt fremme i feltet.
Alene derfor er der god grund til at glæde sig til langbanemesterskabet i Japan. Læg dertil, at mesterskabet har været udsat på grund af coronapandemien.
13. til 29. maj
NBA-finalen i jubilæumssæsonen
Finaleserien bliver som altid kulminationen på en lang sæson, og i jubilæumssæson nummer 75 er der flere ting at holde øje med.
- Jeg glæder mig til at se, om finalisterne bliver båret af individuelle stjerner, eller om det bliver det stærke kollektiv, der sejrer. Golden State Warriors har allerede overrasket positivt, og i 2022 kan Klay Thompson endelig folde sig ud igen, så de er absolut en af titelkandidaterne.
- Men mest af alt glæder jeg mig til at se, om LeBron James og LA Lakers kan rejse sig i løbet af foråret og slutspillet, siger basketkommentator Thomas Bilde.
2. til 19. juni
Le Mans
I 2021 kørte Kevin Magnussen Le Mans sammen med sin far, Jan Magnussen. Fremover skal Kevin Magnussen køre hypercar. Foto: Jean-francois Monier / Ritzau Scanpix Hypercar-klassen har vokseværk, så der kommer mere spænding om den samlede sejr i det ikoniske løb.
Både Kevin Magnussen og Mikkel Jensen har skrevet kontrakt med Peugeot, så måske får vi snart en dansk vinder igen?
11. til 12. juni
Nations League
Efter den suveræne VM-kvalifikation intensiveres forberedelserne til slutrunden i Qatar, når herrelandsholdet spiller Nations League. Foto: Russell Cheyne / Ritzau Scanpix Danmark spiller både for at blive i den bedste Nations League-gruppe og for at sikre optimal forberedelse til VM, når herrelandsholdet møder Frankrig, Kroatien og Østrig.
- Det bliver dejligt endelig at se Danmark spille mod gode landshold igen. Vi strøg gennem EM og VM-kvalifikationen i fornem stil, men vi formåede ikke at besejre et storhold undervejs. Nations League bliver en god mulighed for at få testet, hvor Danmark kan sigte ved VM senere på året, siger fodboldkommentator Henrik Fallesen.
3. juni til 25. september
DM-ugen
I uge 25 er der premiere på DM-ugen i Aalborg.
20 forbund har allerede meldt sig under fanerne, der kommer til at flage for et OL-lignende koncept, hvor der dystes om danske mesterskaber i blandt andet cykling, atletik og dart.
20. til 26. juni
Wimbledon
Græsset gør Wimbledon til en unik turnering. Foto: Aeltc/joe Toth / Ritzau Scanpix Tennis på græs er unikt i sig selv, og med mulighed for at se flere danskere i aktion er der grund til at glæde sig til Wimbledon 2022.
- Det er meget sandsynligt, at vi får deltagelse af både Clara Tauson og Holger Rune i hovedturneringen. Derudover kan vi også regne med at se den dygtige juniorspiller Johanne Svendsen, som næste år vil være med i hovedturneringen for juniorer, fordi hun er i top 20 i verden som junior, siger TV 2 SPORTs tennisredaktør og -kommentator Henrik Jensen.
27. juni tl 10. juli
Tour-starten i Danmark
Tour de France-feltet skal i 2022 køre over Storebæltsbroen. Foto: Scanpix Tour de France er altid stort, og med den historiske start i Danmark bliver det endnu større for os danskere.
13 km enkeltstart i København, 202 km fra Roskilde til Nyborg og 182 km fra Vejle til Sønderborg skal rytterne køre, inden de flyver sydpå for at gennemføre resten af Touren.
1., 2. og 3. juli kører Tour de France i Danmark. Løbet slutter den 24. juli i Paris.
Fodbold-EM i England
Pernille Harder og flere af de andre landsholdsspillere spiller til daglig i England, hvor VM-slutrunden afholdes. Foto: Bo Amstrup / Bo Amstrup / Ritzau Scanpix EM-bronze i 2013. EM-sølv i 2017. Suveræn VM-kvalifikation i 2021, hvor EM blev udsat på grund af coronapandemien.
Der er med andre ord god grund til at have store forventninger til det danske kvindelandshold i fodbold, selvom de er kommet i en hård pulje med Tyskland, Finland og Spanien.
6. til 31. juli
VM i atletik
VM i atletik er altid et højdepunkt, men når mesterskaberne afholdes i atletikkens højborg i Nordamerika - Eugene i Oregon - får begivenheden en ekstra dimension.
15. til 24. juli
Vuelta a España
Årets sidste Grand Tour har i flere år gået under kælenavnet Vild Vuelta.
2021 var ingen undtagelse, da Magnus Cort vandt svimlende tre etapesejre! Derudover bød den seneste udgave på masser af seværdigt cykelløb, og derfor glæder vi os selvfølgelig til 2022-udgaven, der begynder i hollandske Utrecht.
19. august til 11. september
Badminton-VM
OL i Tokyo blev aldrig den fjerfest, som alle havde forventet, da arrangørerne forbød tilskuere. Måske det var heldigt for de japanske badmintonspillere, som floppede gevaldigt på hjemmebane.
Til sommer kan man håbe på – men ikke forvente – at coronasituationen i Japan er så forbedret, at VM bliver den store tilskueroplevelse, som OL aldrig blev. Men for Viktor Axelsen og Anders Antonsens skyld må de japanske herresingler gerne skuffe igen.
21. til 28. august
VM i cykling
Kan Julian Alaphilippe tangere Peter Sagans tre VM-titler på stribe? Eller kan danskerne gentage Mads Pedersens triumf fra 2019?
Det bliver spændende at se, når VM-trikoten er på højkant i australske Wollongong, der ligger lidt syd for Sydney. Efter et hæsblæsende løb i 2021, hvor Michael Valgren fik bronze, er der i hvert fald grund til at forvente endnu et mindeværdigt linjeløb.
18. til 25. september
EM i kvindehåndbold
Både i 2020 og 2021 blev håndboldkvinderne slået i semifinalen.
Bliver 2022 året, hvor Danmark går hele vejen til finalen for første gang siden 2004? Det er slet ikke umuligt efter den tætte semifinale i 2021 og den suveræne sejr i bronzekampen.
Bemærk, at slutrunden IKKE spilles i december, som ellers er fast slutrundemåned for kvinderne.
4. til 20. november
Fodbold-VM i Qatar
Tusinder af migrantarbejdere er døde, mens de har arbejdet på at bygge VM-arenaerne i Qatar. Foto: Giuseppe Cacace / Ritzau Scanpix Fodbold-VM er kæmpestort, og i 2022 bliver det sandsynligvis større end nogensinde. Slutrunden har været diskuteret i flere år, så nu bliver det enormt interessant at se, hvad der sker, når den endelig skal afholdes.
- Det skandaleombruste VM i Qatar har været genstand for massiv kritik, siden værtskabet blev placeret i et land uden fodboldtradition og VM-historik. Men hvad sker der, når bolden begynder at rulle? Forsvinder kritikken, eller vil den fortsat præge begivenheden? Og vil VM overhovedet blive en folkefest, som vi er vant til med fodboldslutrunder, når det denne gang bliver afholdt om vinteren? Og kan det stærke danske landshold igen komme langt ved en slutrunde? siger kommentator Henrik Fallesen.
21. november til 18. december