Vinter-OL

Kina er "sindssygt bange" inden OL

Coronavirus-varianten Omikron nærmer sig Kinas hovedstad, Beijing, der er vært for vinter-OL om 23 dage.

Kina er i højeste beredskab godt tre uger før, at vinter-OL starter i Beijing.

Landet har registreret de første lokale smittetilfælde med Omikron-varianten, da to personer i weekenden testede positiv i Tianjin små 130 kilometer fra OL-byen Beijing.

Corona er med andre ord den største frygt omkring vinter-OL, der starter om 23 dage. Det fortæller TV 2s Kina-korrespondent Christina Boutrup.

- Kina er i allerhøjeste beredskab. De er sindssygt bange for, at smitten slipper ind i hovedstaden, og at det kan påvirke afholdelsen af et succesfuldt OL, som er et kæmpe prestigeprojekt.

Og selvom Omikron-varianten endnu ikke er registreret i Beijing, så er der en god grund til, at man tager sin forholdsregler i hovedstaden.

- Omikron-tilfældene i Tianjin er bekymrende, fordi der er over 100.000 mennesker, der pendler jævnligt mellem Tianjin og Beijing. Virussen har allerede spredt sig til en anden provins længere sydpå, så lige nu er man meget bekymret. Man har nu besluttet, at man ikke kan rejse ind i Beijing, hvis man har været i Tianjin siden 9. december.

Myndighederne i Tianjin tester nu samtlige 14 million indbyggere, og i den forbindelse er der fundet 40 coronasmittede. Det er endnu ikke fastlagt, hvorvidt der i disse tilfælde er tale om omikron.

Frygter, at corona kan komme i vejen

Kvindelandsholdet i ishockey har for første gang i historien kvalificeret sig til OL, og derfor vil det ikke være til at bære, hvis det ender med at ryge i vasken.

Kvindelandsholdet fik nemlig sidste år aflyst VM på grund af coronapandemien.

- Vi har den fordel inde omkring kvindelandholdet, at vi allerede har været afsted tre gange, hvor vi har befundet os under coronarestriktioner. Vi har prøvet at være i en boble og kan forholde os til det.

- Men den største frygt er jo, at det er corona, der skal komme mellem en og OL, nu hvor man er udtaget, siger landsholdsspiller Amanda Normann Refsgaard til TV 2 SPORT.

Dansk lejr er tryg ved protokollerne

Mikkel Sansone Øhrgaard, der chef de mission for den danske vinter-OL-delegation, er meget opmærksom på den øjeblikkelige situation. Men han maner til besindighed.

- Vi følger situationen i Kina nøje. Og det har vores fokus. Der, hvor det adskiller sig i forhold til vores arbejde, er, at vi kommer til at befinde os i en boble hele tiden. Vi kommer ikke på nogen måde til at have kontakt, udover der hvor vi bor.

- Situationen lige nu har vores fokus, men jeg er ekstremt tryg ved den protokol, der er blevet givet. Vi er trygge omkring de restriktioner, vi er blevet forelagt, siger den danske OL-chef.

Den største udfordring ligger derfor i, hvad der sker inden afgang. Her skal de danske atleter – og alle andre atleter for den sags skyld – passe rigtig meget på.

- Den største bekymring hos de danske atleter ligger i, hvis de bliver testet positiv fra nu af og frem til OL. Man skal nemlig have to negative testsvar inden for 24 timer, hvis man som atlet vil konkurrere ved legene, og vi ved jo, at man kan teste positive flere uger efter, man har været smittet, siger Asien-korrespondent Christina Boutrup.

Lige nu fylder den bekymring dog ikke det store hos de danske OL-debutanter. Amanda Refsgaard og de andre landsholdsspillere har nemlig allerede planer om, hvad der skal ske efter legene i Beijing.

- OL er det, man altid har drømt om. Det, man har kæmpet for, og lige pludselig giver det hele bare mening. Flere af os har allerede snakket om, at vi skal ud og have OL-tatoveringen lige efter, siger hun med et stort smil på læberne.

Det store smil kan du også roligt finde frem, når vinter-OL starter 4. februar. Du kan nemlig følge de vinterolympiske lege på TV 2s platforme og kanaler.