EM håndbold

EM i håndbold, dag 2

EM er i gang. Her er de vigtigste punkter på dagens program for slutrundens anden dag:

  • Kl. 20.30: Portugal - Island, TV 2 SPORT
  • Kl. 20.30: Østrig - Polen, TV 2 PLAY
  • Kl. 22.05: EM-studiet, TV 2

Se hele kampprogrammet her. Alle EM-kampe kan ses på TV 2 PLAY.

Stil spørgsmål

Island tager vigtig sejr over Portugal

I fredagens sene kampe vandt Polen 36-31 over Østrig, mens Island tog en vigtig sejr på 28-24 over Portugal. 

Gudmundur Gudmundsson tropper var foran med fire ved pausen og havde styr på kampen det meste af anden halvleg. Sejren var ekstra vigtig i den forstand, at Holland sensationelt slog Ungarn i gruppens første kamp, hvilket efterlader en meget åben gruppe.

Danske dommere uddeler direkte rødt kort

Det danske dommerpar Mads Hansen og Jesper Madsen uddelte fredag aften et direkte rødt kort i kampen mellem Østrig og Polen. Det skete efter en episode, hvor Polens Szymon Sićko kantede Østrigs Nikola Bilyk i et kontraløb.

Beslutningen blev først taget efter brug af video review, og TV 2 SPORTs håndboldekspert Daniel Svensson bakkede op om det røde kort.

- Jeg synes, han bringer skytten ud i en farlig situation, og han har alle muligheder for at trække sig. Gør han det et splitsekund før, så kommer det ikke til at ske. Jeg synes godt, der kan forsvares at dømme et rødt kort i den her situation.

Pause i de to sene kampe

Der er lige nu gang i to EM-kampe, hvor der netop er fløjtet til pause.

Her er pausestillingerne:

  • Portugal 10-14 Island (TV 2 SPORT)
  • Østrig 14-17 Polen (TV 2 SPORT X)

Sendt til tælling - og så fik han rødt af dommeren

Hvideruslands Viachaslau Bokhan modtog sin tredje to minutters udvisning i en speciel situation i kampen mod Tyskland.

Bochan bremsede den tyske angrebsspiller med noget, der mindede om et halsgreb, men i sekundet efter fik han selv slynget en tysk arm i hovedet.

Hviderusseren gik i gulvet, og da han et minuts tid senere kom op at stå igen, modtog han sin tredje udvisning og dermed et rødt kort.

Senere i kampen fik Tysklands Patrick Wiencek også et rødt kort i kampen, der endte med en sejr på 33-29 til Tyskland.

Her ankommer Green til EM-lejren

Den danske målmand Jannick Green har været smittet med coronavirus, hvorfor han var i Danmark, da holdet indledte EM-slutrunden torsdag.

Green har dog siden afleveret en negativ test, som tillader ham at rejse mod EM i Ungarn, hvor han netop nu er landet.

- Det er lidt surrealistisk. Jeg var næsten begyndt at miste troen på, at jeg skulle herned. Men jeg vil sige, at de har været gode til at skrive til mig og opmuntre mig, og nu er jeg bare glad for at være kommet herned, siger han til TV 2 SPORT.

Magdeburg-spilleren skal have en negativ PCR-test mere, inden han kan spille kamp.

Dommer kigger efter rødt kort

Der var dramatik allerede efter et kvarters spil i aftenens første EM-opgør mellem Tyskland og Hviderusland, som du kan se lige nu på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.

Den hviderussiske profil Uladzislaw Kulesj stak en hånd ud, der ramte en tysker lige i ansigtet.

Det ledte til et længere videokig fra kampens dommere. Der blev tydeligt kigget efter et muligt rødt kort, men det endte med en to minutters udvisning. Se episoden i videoen.

Kroatisk spiller testet positiv efter åbningskamp

Coronapandemien har hærget inden EM, og nu er de første tilfælde også rapporteret under.

Kroatiske Leon Šušnja og Lovro Mihic har begge afleveret en positiv coronatest. Det skriver det kroatiske forbund i en pressemeddelelse. I første omgang var det kun Šušnja, der blev meldt positiv, imens Mihic dog havde symptomer. Mens hans test er nu også positiv.

Begge spillere var på banen mod Frankrig torsdag, hvor Susnja spillede en halv time, imens Mihic fik 20 minutter.

Kroaterne er i forvejen ramt, da David Mandic fik blåt kort i kampen.

Spørgsmål

Magnus Kjær:

Hej TV 2. Hvem er egentlig topscorer ved VM lige nu? Det må vel næsten være Mikkel Hansen?

Svar:

Hej Magnus

Mikkel Hansen nærmer sig, men han er "kun" nummer 2 med sine 10 mål. Slutrundens topscorer - efter en kamp - er hollandske Kay Smits, der scorede 11 mål i torsdagens sejr over Ungarn.

// Frederik, TV 2 SPORT.

Hvideruslands største stjerne er klar

Ifølge den hviderussiske cheftræner Yusi Shevtsov er landets største stjerne, Artsem Karalek, meldt 100 procent klar til EM.

Hviderusland møder Tyskland her klokken 18, og Karalek har kæmpet med ankelproblemer inden slutrunden.

Den kamp kan du se på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.

Kroatisk legende tordner mod dommere

To store håndboldnationer mødtes torsdag aften, da Frankrig og Kroatien åbnede deres EM-slutrunde.

Frankrig vandt opgøret 27-22, men de fleste vil nok huske opgøret for, at der blev uddelt et blåt kort til David Mandić.

Den situation - og flere andre i løbet af kampen - får nu den kroatiske legende og nuværende kommentator Petar Metličić til at tordne mod dommerparret Vaclav Horacek og Jiri Novotny:

- Frankrigs sejr er fortjent, men de her to klovne har dømt ekstremt dårligt i noget tid de sidste par år, siger Metličić ifølge sportske novotski og fortsætter:

- Jeg ved ikke, hvad dommeren kiggede på, så hvad nytter hans monitor. Det var et rent rødt kort, men ikke et blåt, siger han.

Dansk fløj forklarer utrolig statistik

Den danske fløjspiller Emil Jakobsen har gang i en helt utrolig statistik. Flensburg-spilleren har scoret 27 mål i træk uden at brænde en eneste gang.

- Jeg tænkte, at det var omkring de 25, men 27 på 27 lyder godt. Det er jeg glad for. Jeg tror, at man finder et eller andet flow, som man bare ridder på. Jeg har været lidt heldig med, at det bare er lykkedes for mig. At jeg har gjort nogle ting, som har gjort godt for mig. Det er en blanding af en god gang held og noget koncentration, siger han til TV 2 SPORT

- Man finder sig til rette i nogle ting i sit eget spil, som bare fungerer. Jeg har fundet en god balance og nogle ting, der bare fungerer for mig.

Kalder sensationel sejr "historisk"

Holland er med ved EM for anden gang i historien, og i torsdagens åbningskamp blev det til en sensationel sejr over EM-værten Ungarn.

Det er den anden slutrundesejr i hollandsk herrehåndbold nogensinde. For to år siden, hvor de debuterede ved EM, blev det til sejr over Letland.

- Vi er virkelig tilfredse med sejren. Selvfølgelig er det en stor sejr for Holland i en af de største håndboldarenaer i Europa med 20.000 tilskuere i en hård kamp mod Ungarn - et af Europas stærkeste hold. Så vi er selvfølgelig nødt til at sige, at det er en historisk sejr for os, siger landstræner Erlingur Richardsson.

Grim tackling koster karantæne

Kroatien, der i forvejen er ramt på mandskabsfronten, og som tabte torsdagens EM-premiere til Frankrig, er blevet ramt af mere dårligt nyt.

David Mandic fik blåt kort for at grim tacklingen i kampen mod Frankrig, og det koster ham nu en kamps karantæne. Det fremgår af den officielle EM-hjemmeside. 

- Der var ingen ond hensigt fra min side. Han sænkede sit hoved. Det var ikke meningen. Jeg fik et rødt og desværre blåt kort, sagde Mandić til kroatiske RTL efter kampen.

Hollandske Rutger Ten Velde, der fik rødt kort i den overraskende sejr over værtsnationen Ungarn, slipper for karantæne.

Boldsen stejler over norsk landstræners udtalelse

Den norske landstræner, Christian Berge, har kontraktudløb i 2025. Alligevel er der under EM fokus på hans fremtid i spidsen for det norske landshold.

Han rygtes nemlig til det storsatsende norske hold Kolstad, og inden slutrunden udtalte han følgende til TV 2 Norge til spørgsmålet om, hvorvidt EM er hans sidste mesterskab:

- Det har jeg overhovedet ikke noget fokus på. Jeg har fokus på det, som er her og nu. Det er lidt som at sidde til en julemiddag og tænke, hvad du skal spise i morgen.

Den kommentar stejler den tidligere danske landsholdsspiller Joachim Boldsen, der er ekspert for norske Viaplay, over.

- Det er elendig kommunikation. Det er virkelig elendigt, lød det fra Boldsen.

TV 2 Norge bad Christian Berge om at forholde sig til kritikken, men han ville ikke tale om det.

En perlerække af store spillere slutter sig snart til norske Kolstad i form af blandt andre Sander Sagosen, Torbjørn Bergerud, Magnus Rød og Gøran Johannessen.

- Der er en grænse for, hvad vi skal finde os i, siger Mensah

Selvom der var kun to minutter tilbage af kampen mellem Danmark og Montenegro, og det hele for længst var afgjort, var begge hold stadig på dupperne.

Det blev tydeligt, da Magnus Saugstrup fik et slag i maven af Mirko Radović. Straks markerede Mads Mensah sig som en slags politibetjent og fik sagt nogle ting til montenegrineren, der fik en to-minutters udvisning.

Var der lidt ballade, der skulle holdes styr på?

- Haha! Ja, jeg synes faktisk, at der var lidt. Men vi vidste godt, at de (Montenegro, red.) ville være sådan. Men det er også en grænse for, hvad vi skal finde os i. Specielt når kampen mere eller mindre er afgjort. Så hvis de ville blive ved med at spille sådan, synes jeg også, at det var vigtigt at markere "hertil og ikke længere", siger Mads Mensah til TV 2 SPORT efter kampen.

Ekspert maner til besindighed efter bekymring

Der var en anelse utilfredshed at spore i den danske EM-lejr - blandt andet hos Nikolaj Jacobsen - efter anden halvleg mod Montenegro torsdag aften. Her formåede de danske favoritter ikke at fortsætte takterne fra første halvleg.

Hos TV 2 SPORTs håndboldekspert Anders Eggert fylder det dog ikke meget dagen derpå.

- Jeg synes ikke på nogen måde, at der er grund til bekymring. Langt hen ad vejen gik det, som jeg havde forventet i en åbningskamp.

- Koncentrationen røg i anden halvleg. Og det er klart, at med den ærgerrighed, som Danmark gerne vil have, bliver de naturligvis en smule utilfredse med anden halvleg, når det ikke lykkes på samme måde.

Danmarks næste opgave bliver lørdag aften mod Slovenien, der – uden at imponere – vandt sin første EM-kamp over Nordmakedonien.

EM’s første blå kort

Efter én dag af EM har Kroatien den tvivlsomme ære af slutrundens største svinestreg.

Indehaveren hedder David Mandić, der smækkede sin højre arm i ansigtet på Kentin Mahé i kampen mellem Kroatien og Frankrig.

Det tjekkiske dommerpar var ikke i tvivl, da de genså episoden på video. Med et sekunds mellemrum trak de – som reglerne foreskriver – et rødt kort og herefter et blåt kort op af lommen.

- Der var ingen ond hensigt fra min side. Han sænkede sit hoved. Det var ikke meningen. Jeg fik et rødt og desværre blåt kort, siger Mandić til kroatiske RTL.

Blåt kort i håndbold? Få forklaringen her!