Vinter-OL

Knap et kilos forskel på benene

Viktor Hald Thorup har i mange år trænet så målrettet, at hans krop tager form efter venstresvingene.

Vejen mod olympisk metal går rundt og rundt for Viktor Hald Thorup.

Og rundt og rundt og rundt og rundt og rundt. Og rundt og…

Sådan er speedskating i al sin enkelthed bygget op, og det er Viktor Hald Thorups krop efterhånden bygget efter, så hans ene ben er markant større end det andet.

- Hurtigløb på skøjter er en sindssygt kompleks sportsgren – men alligevel er den ret ensartet, idet vi altid kører mod uret rundt, fortæller Viktor Hald Thorup i den olympiske by i Beijing.

- Det gør, at jeg næsten hele mit liv har været vant til at dreje til venstre. Det gør også, at min krop er lidt specielt bygget på den måde, at mit højre ben vejer 900 gram mere end det venstre.

- Jeg er også endnu mere markeret i den ene side af ’sixpacken’. Og så det kun højre arm, jeg bruger, når jeg svinger rundt, så den har lidt større ’guns’.

Stor forskel på OL 2018 og 2022

Vægtforskellen på 900 gram understreger en enorm udvikling, siden Viktor Hald Thorup i 2018 opnåede Danmarks bedste individuelle resultat ved et vinter-OL.

Inden legene i PyeongChang, hvor Thorup blev nummer fem i massestart, fortalte han til Euroman, at forskellen på de to ben var 430 gram. Og han forsøger endda hele tiden at udligne den store forskel på højre og venstre ben.

- Selvom vi altid drejer til venstre i svingene, så er der 100 meters langside undervejs, og der er symmetri vigtigt for et ordentligt, teknisk flow. Så når jeg ikke er på isen, gør jeg alt, hvad jeg kan for at veje op for det.

- Men det er svært, for det er en lang sæson, og der er bare mange timer på rulleskøjter eller skøjter, hvor jeg kører mod venstre.

I hverdagen mærker Viktor Hald Thorup ikke, at han er stærkere i den ene side af kroppen. Her gælder det for både højre og venstre ben, at det er svært at finde bukser, der passer de enorme lår. I OL Byen har han for eksempel været nødt til at bytte alle underdele fra Large til XL.

- Det er også svært at finde jeans, for de er enten meget løse om livet eller meget stramme om benene. Men det er ulemper, jeg kan leve med, hvis benene gør mig til en bedre isskøjteløber, siger Danmarks største medaljehåb i Beijing.

Viktor Hald Thorups OL-program

  • Søndag 6. februar: 5000 m individuelt klokken 09.30
  • Lørdag 19. februar: Massestart klokken 08.00 (semifinaler) og eventuelt klokken 09.30 (finale) sammen med Stefan Due Schmidt