Vinter-OL

Vildt drama ved målstregen i OL-finale

Shaolin Sandor Liu fra Ungarn kom først over målstregen i OL-finalen, men guldet endte alligevel hos kinesiske Ziwei Ren efter en ungarsk straf.

Drama er en meget mild beskrivelse af det, der fandt sted mandag eftermiddag i Capital Indoor Stadium ved vinter-OL.

I mændenes 1000 meter Short Track speedskating var koreanerne - som altid - forhåndsfavoritter, men de endte med slet ikke at være en del af finalen efter flere diskvalifikationer i de to semifinaler.

Og da finalen så skulle afvikles, blev dramaet bare endnu større. Ungarske Shaolin Sandor Liu og kinesiske Ziwei Ren endte i en ren herrefight på isen, hvor kineseren prøvede at overhale indenom i sidste sving.

Shaolin Sandor Liu svarede igen og prøvede at holde sin nærmeste konkurrent bag sig ved at lukke af og løfte armen som en slags blokade. Det fik kineseren Ziwei Ren til at rive sin modstander omkuld på vej ind over målstregen.

Overdommer opdagede flere ulovligheder

Umiddelbart var ungareren dog forrest med få millimeter ned til sin kinesiske modstander og jublede kortvarigt, da han troede, OL-guldet var i hus. Dramaet var dog langt fra forbi, da overdommeren - som altid - gennemgår løbet og mulige lovbrud.

Her viste det sig, at den midlertidige OL-guldvinder, Shaolin Sandor Liu fra Ungarn, havde begået to forseelser, der blev betragtet som en penalty.

Får du én penalty, sendes du nederst på resultatlisten, og får du to, svarer det til et gult kort, der sender deltageren helt ud af resultaterne.

Dermed endte OL-guldet i stedet hos kinesiske Ziwei Ren, da overdommeren vurderede, at hans forseelse ved målstregen ikke var nok til en penalty. Det overraskede umiddelbart TV 2 SPORTs ekspert Elena Rigas.

- Det er næsten en klar penalty. Han hiver fat med begge arme, lød det undervejs i kommenteringen, mens hun efterfølgende fik mulighed for at se den i langsom gengivelse:

- Du må jo ikke bare rive fat i konkurrenten, bare fordi den anden river fat i dig først eller blokerer vejen. Men når man ser de langsomme gengivelser, kan jeg bedre forstå, at det var en svær beslutning for overdommeren, siger Elena Rigas.

Hun slår dog fast, at der ikke var tvivl om de to straffe til ungarske Shaolin Sandor Liu, der derfor ikke fik en medalje med fra finalen.

Til gengæld kan brormand, Shaoang Liu fra Ungarn, "glæde sig over", at straffen til hans bror sikrer ham en bronzemedalje, efter han i første omgang sluttede som nummer fire. Wenlong Li fra Kina vandt OL-sølv.

Koreansk katastrofe i semifinalerne

Allerede i de to semifinaler havde der udspillet sig et stort drama, da mastodonten inden for vinter-OL-disciplinen Short Track, Korea, var sendt til tælling.

Først måtte Janghyuk Park opgive at stille op i første semifinale på grund af en skade, og siden blev storfavoritten Daeheon Hwang diskvalificeret fra selvsamme semifinale efter en ulovlig manøvre.

Koreas sidste håb var derfor Juneseo Lee, men også han blev diskvalificeret i den anden semifinale.

Korea havde forventet OL-medaljer på 1000 meter-distancen i Short Track, men begge koreanere blev diskvalificeret i hver sin semifinale. Video: TV 2 Sport

Dermed blev finalen uden koreansk deltagelse, og det fik koreanerne til at vade forbi både den internationale og nationale presse uden at sige et ord. En følelse, TV 2 SPORTs ekspert Elena Rigas godt kan sætte sig ind i.

- Det er jo en kæmpe, kæmpe sportsgren i Korea. Derude får man nærmest sat Short Track-skøjter på fødderne som baby. Og deres resultater gennem tiden viser jo over, det er en af de største sportsgrene.

- Så det her er uden tvivl en kæmpe skuffelse for dem, og jeg kan sagtens forstå, de har svært ved at sætte ord på deres følelser lige nu, siger eksperten.

Koreanerne får mulighed for revanche senere på ugen.